Skip to main content

wijn-spijs combinaties


10x lekker met sauvignon blanc

10x lekker met sauvignon blanc

De zomer komt eraan. Dat betekent: lekker lang tafelen met vrienden met een goed glas wijn. Is sauvignon blanc jouw ultieme zomerwijn? Dan is die natuurlijk onmisbaar op tafel. Voor de liefhebbers van deze frisse kruidige wijn: 10x wijn-spijs inspiratie om je vingers bij af te likken.

Bestel nu sauvignon blanc

1. Lekker bij elke sauvignon blanc: vegetarisch

1. Lekker bij elke sauvignon blanc: vegetarisch

Waar je sauvignon blanc ook vandaan komt, die kruidige tonen hebben ze allemaal gemeen. En die ‘groene’ smaak combineer je met vegetarische gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een frisse salade met kruiden en krieltjes of portobello's met geroosterde groenten?

Voor de liefhebbers van de klassieke Franse sauvignon blanc

Sancerre, Pouilly-Fumee of een andere klassieker uit Frankrijk jouw favoriet? Dan heb je smaken nodig die de minerale smaaktonen balanceren. Kortom, simpele gerechten zonder al te veel kruiden. Zet deze vast op je lijstje:

2. Schaal- en schelpdieren

Simpele gerechten met schaal-en schelpdieren zoals verse krab, oesters of garnalen. Licht gegaard en zo puur mogelijk (beetje zout en peper is genoeg) vormen ze de perfecte aanvulling op de minerale smaak van je sancerre.

Probeer eens een cocktail van kreeftgarnalen met geitenkaas

3. Tomatensalade

Rauw of heel licht gegaard, tomaten zijn de perfecte match met een droge en kruidige sauvignon blanc. Of bijvoorbeeld gazpacho. Deze koude soep is niet alleen heerlijk verkoelend op een warme zomerdag, ook nog heel lekker met een gekoeld glas sauvignon.

Zet op je menu: Italiaanse salade met tomaten en brood

4. Sushi

Net als schaal- en schelpdieren is rauwe vis in sushi en sashimi ideaal met je gekoelde glas touraine of sancerre.

Die rauwe vis hoeft trouwens niet per se op z’n Japans. Wat dacht je bijvoorbeeld van een aspergesalade met rauwe zalm en kwarteleitjes?

NIEUW-ZEELANDSE SAUVIGNON BLANC

Die staan bekend om hun krachtige groene smaak. Het gras stuift je glas uit! En bij zo’n kruidige wijn passen frisse gerechten, met karakter.

5 Frisse groene salade

Het kruidige en ‘grassige’ match je natuurlijk met een… lekkere groene salade. En dan kun je eindeloos varieren.

Wij geven je vast wat inspiratie: salade met feta en munt

6. Asperges

Heerlijk in de zomer en natuurlijk een aanrader tijdens het aspergeseizoen. Als salade, in een gratin of klassiek: je kunt alle kanten op met asperges. 

Drink je sauvignon blanc met een quiche van witte asperges

7. Aziatische gerechten

Pittige, kruidige gerechten zijn erg lekker met een gekoeld glas sauvignon blanc. Ga vooral voor smaken als limoen, chili en koriander om de kruidige kick van je sauvigon extra te benadrukken.

Lekker bij Thaise viskoekjes

FRUITIGE SAUVIGNON BLANC

En met fruitig bedoelen we wijnen die barsten van citrustonen zoals grapefruit en limoen. Denk bijvoorbeeld aan een sauvignon blanc uit Chili of Zuid Afrika.

8. Gegrilde vis

Gegrilde vis zoals makreel, sardientjes of andere vetrijke vis is lekker met een wijn vol citrustonen. Probeer eens gegrilde verse makreeltjes.

9. Gegrilde kip of lam

Niets gaat boven een heerlijke gegrilde kip van de barbecue, of een goed stuk gebraden lam. Zomers, licht gekruid met een lichte kruidige marinade brengt de zomer op tafel.

Op de barbecue: halve kip met kruidenolie.

10. Salade met avocado

Het frisromige van een avocado, gecombineerd met tomaat en bijvoorbeeld lente ui zijn een perfecte combinatie met een fruitige sauvignon blanc. 

Haal die citrus nog extra naar boven met een avocadosalade met grapefruit en waterkers