Amarone
Amarone della Valpolicella is een bijzondere rode wijn. Na heel wat jaren rijpen trek je 'm open tijdens een uniek moment, bijvoorbeeld bij je 20-jarige huwelijksjubileum. Deze exclusieve wijn drink je alleen op een écht speciaal moment vanwege de kwaliteit en het prijskaartje.
AMARONE IN HET KORT
Komt uit: Italië
Streek: Veneto, in het noordoosten van Italië
Regio: Valpolicella, met name de heuvelachtige zone rond Negrar, Fumane en Marano
Druif: Gemaakt van corvina, corvinone en rondinella; soms aangevuld met molinara of andere lokale rassen
Alcoholpercentage: Minimaal 14%, vaak tussen de 15% en 16% vanwege de indroogmethode
Exclusief: Door het unieke productieproces (appassimento) en het lange rijpingsproces is Amarone schaars en kostbaar
Prijzen: Variëren van ca. €25 tot ruim boven de €100 voor topdomeinen en oudere jaargangen
GESCHIEDENIS
De oorsprong van Amarone gaat terug tot de Valpolicella-streek in de regio Veneto, waar al eeuwenlang zoete wijnen werden gemaakt van ingedroogde druiven, zoals de traditionele Recioto della Valpolicella. Volgens de overlevering ontstond Amarone per toeval in de jaren 1930, toen een vat Recioto te lang vergistte en alle suiker werd omgezet in alcohol. Het resultaat: een krachtige, droge wijn met geconcentreerde smaken. De naam "Amarone" – afgeleid van "amaro" (bitter) – werd officieel geïntroduceerd in 1936. Sindsdien groeide Amarone uit tot een van de meest gewaardeerde rode wijnen van Italië, met een eigen DOCG-status sinds 2010.
HOE KOMT AMARONE AAN Z'N BIJZONDERE SMAAK?
De druiven worden handmatig geoogst en allen echte rijpe druiven worden geplukt. De oogst vindt meestal plaats in de eerste 2 weken van oktober. Daarna laten ze de druiven gedurende 120 dagen gedeeltelijk indrogen op matten of in speciale geconditioneerde ruimtes. Deze methode heet appassimento. Doordat het vocht uit de druiven verdampt verliezen ze 30% - 40% van hun volume. De druiven zijn dus extra geconcentreerd en hebben een heel hoog suikergehalte. Het resultaat is een geconcentreerde wijn met veel body door een hoog alcoholgehalte en veel kleur.
SMAAK
Amarone is een krachtige, volle rode wijn met een rijk en complex smaakprofiel. Door het indrogen van de druiven vóór de vergisting, krijgt de wijn intense aroma’s van gedroogd rood fruit, rozijnen, vijgen en pruimen. In de smaak proef je vaak tonen van chocolade, specerijen, tabak en soms een vleugje balsamico of leer. De structuur is fluweelzacht met rijpe tannines en een hoog alcoholpercentage, wat zorgt voor warmte en diepte. Amarone is een wijn met body, die uitstekend tot zijn recht komt bij stevige gerechten of om rustig van te genieten op zichzelf.
DOCG KEURMERK
Dit is het hoogst haalbare keurmerk voor Italiaanse wijnen. Een klein aantal wijnen doorstaat deze hoogste keuring. Amarone della Valpolicella is sinds 2009 één die wijnen. Naast de planting van de druivenranken, het cultiveren van de druiven en de locatie van de wijngaarden staat ook de productiemethode (apassimento) onder toezicht voor het verkrijgen van het DOCG keurmerk. Een keuringsproef is ook onderdeel van het DOCG keurmerk.
Er zijn verschillende soorten stijlen amarone die onder het DOCG keurmerk vallen:
- Amarone: moet minstens 2 jaar rijpen
- Amarone riserva: moet minstens 4 jaar rijpen
- Amarone recioto: zoete wijn die soms ook mousserend is. De recioto is zoet omdat halverwege het gistingsproces de vergisting wordt gestopt zodat er restsuikers overblijven
WIJNWEETJES
- Valpolicella wijngaarden beslaan maar zo’n 6.000 hectare aan grond. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld de champagnestreek is dit nogal een verschil. Die beslaat namelijk meer dan 30.000 hectare.
- Jaarlijks vindt in april VinItaly plaats, ‘s werelds grootste wijnbeurs. Tijdens dit festival worden er prijzen uitgereikt aan de beste Italiaanse wijnen.
- Druiven die gebruikt worden om amarone wijn te maken drogen gemiddeld wel 120 dagen!
- Corvina is de belangrijkste druif gebruikt in amarone wijn. Vaak bestaat minstens 70% van de wijnblend uit deze druif. Deze druif groeit buiten Valpolicella nergens anders ter wereld.
- De naam amarone komt van het Italiaanse ‘amaro’ dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines.
- De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door ‘della Valpolicella’.
WAAR SCHENK JE EEN AMARONE WIJN BIJ?
Toen amarone wijnen nog niet zo prijzig waren werden ze vaak gebruikt in stoofpotjes. Maar deze wijn is natuurlijk veel te lekker om alleen mee te koken. Een paar goede combinaties:
- Deze krachtige wijn bokst goed op tegen de sterke smaak van hertenvlees. Maak eens deze hertenbiefstuk met pompoenpuree. Flesje amarone erbij en klaar.
- Amarone is heerlijk bij gerijpte kazen, serveer een glas van deze wijn bij de kaasplank!
GOEDKOPER ALTERNATIEF
Helaas is amarone wijn voor velen van ons een beetje aan de prijzige kant. Valpolicella ripasso, ook wel baby amarone genoemd, is een goedkoper maar kwalitatief goed alternatief. Probeer bijvoorbeeld:
- Pagus Bisano Valpolicella Ripasso Superiore: een krachtige wijn vol rijp rood fruit.
- Deze Zonin Valpolicella Ripasso Superiore: een klassieke CRM blend (corvina, rondinella en molinara). De kersen springen uit je glas!
MASI
Masi, het wijnhuis van de familie Boscaini, heeft een rijke historie. Directeur Sandro Boscaini is gepassioneerd en streng, vooral als het gaat om de kwaliteit van zijn wijnen en het imago van Bardolino en Amarone.
ZONIN
De familie Zonin maakt al bijna 200 jaar wijn. Wat begon als een klein wijnhuis, is nu de grootste producent van Italië. Hun missie? De hele wereld laten genieten van de beste Italiaanse wijnen.
MEER LEREN OVER WIJN?
Je weet nu alles over deze bijzondere wijn. Meer weten over exclusieve wijnen? Lees dan hier alles over Sancerre wijnen, Chablis of de Italiaanse Barolo.
Benieuwd naar andere Italiaanse wijnregio’s? Lees dan hier alles over Puglia. Interesse in andere wijnlanden? Een overzicht van de grootste wijnlanden vind je hier.
Meer lezen