Montepulciano
De montepulciano-druif is de op één na meest geplante druif in Italië. De druif wordt verwerkt in diverse wijnen, maar de bekendste daarvan is toch wel de Montepulciano d’Abruzzo, uit de gelijknamige regio Abruzzo. Montepulciano d’Abruzzo is een DOC-wijn, wijnen krijgen dit kwaliteitslabel om te bevestigen dat de afkomst van deze wijn gecontroleerd wordt. Lees hier alles over montepulciano wijn!
MONTEPULCIANO IN HET KORT
Montepulciano is een toegankelijke, sappige rode druif die stevige wijnen met veel fruit en een zachte structuur voortbrengt. Vooral populair in Midden- en Zuid-Italië, en een vaste waarde voor wie houdt van een volle maar soepele rode wijn.
Komt uit: Deze druif komt oorspronkelijk uit Midden-Italië en is vooral belangrijk in regio’s als Abruzzo (Montepulciano d’Abruzzo), Marche en Molise. Let op: hij heeft niets te maken met het Toscaanse stadje Montepulciano, dat juist bekend staat om de wijn Vino Nobile gemaakt van sangiovese. Montepulciano kom je ook tegen in landen als Australië en de VS.
Smaakt naar: Montepulciano-wijnen zijn diep van kleur en rijk aan donker fruit zoals zwarte kersen, pruimen en bessen. Vaak proef je ook tonen van kruiden, chocolade of leer. De wijnen zijn medium tot vol van body, met zachte tannines en een aangename, warme afdronk.
Lekker bij: Door zijn soepele en fruitige stijl past montepulciano goed bij een breed scala aan gerechten: van pizza en pasta met tomatensaus tot geroosterd vlees, lasagne of gegrilde groente. Ook heerlijk bij stevige kazen of gerechten met Italiaanse kruiden als oregano en basilicum.
OORSPRONG
Montepulciano komt uit Italië en is al eeuwenlang een belangrijke druif in Midden- en Zuid-Italië. Hij is vooral bekend uit Abruzzo, waar hij de hoofdrol speelt in Montepulciano d’Abruzzo, een van de populairste wijnen van het land. De druif wordt al sinds de middeleeuwen verbouwd en is waarschijnlijk ontstaan in de regio Marche of Abruzzo. Ondanks de naam heeft hij niets te maken met het Toscaanse stadje Montepulciano, dat is juist bekend van een andere wijn, gemaakt van sangiovese.
KLIMAAT & TERROIR
Montepulciano doet het goed in warme, zonnige streken met een gematigd zeeklimaat. In regio’s als Abruzzo profiteren de wijngaarden van de verkoelende invloed van de Adriatische Zee én de beschutting van de Apennijnen. De druif rijpt vrij laat, dus voldoende zon is belangrijk om zijn volle, rijpe smaak te ontwikkelen. Op hoger gelegen hellingen krijgt hij meer frisheid mee, terwijl de klei- en kalkrijke bodems zorgen voor structuur en een goede balans. Hierdoor kunnen er zowel soepele als meer krachtige stijlen van worden gemaakt.
DE DRUIF
De druif voelt zich overal in Italië thuis, maar hij gedijt uitzonderlijk goed in Abruzzo. Het is daarom ook niet gek dat Abruzzo zo ontzettend veel wijn produceert voor de relatief kleine oppervlakte aan wijngaarden in de regio. De grootschalige productie maakt de wijnen van deze druif betaalbaar. Deze montepulciano d’Abruzzowijnen zijn daardoor ideaal voor de alledaagse maaltijd. Toch zijn er wijnbouwers die de verborgen talent van deze druif op weten te graven. Met net wat meer aandacht en geduld toveren zij ze om in een wijn van topkwaliteit. Benieuwd naar andere Italiaanse topwijnen?
SMAAK
Montepulciano levert wijnen met een diepe kleur, een volle body en een zachte, ronde smaak. Je proeft vaak rijpe tonen van zwarte kersen, pruimen en bramen, soms met een vleugje tabak, cacao of specerijen zoals kruidnagel. De tannines zijn meestal soepel en de zuren aangenaam in balans, wat zorgt voor een wijn die stevig is maar toch makkelijk drinkt. Afhankelijk van rijping en herkomst kan de stijl variëren van fruitig en vriendelijk tot rijk en krachtig.
MONTEPULCIANO & SPIJS
Montepulciano is een ideale eetwijn dankzij zijn volle smaak, zachte tannines en stevige structuur. Hij past perfect bij Italiaanse klassiekers zoals pasta met vleessaus, pizza met salami of gegrilde groenten. Ook heerlijk bij geroosterd of gestoofd vlees, zoals lamsbout of varkensschouder. De wat rijpere, houtgerijpte stijlen gaan goed samen met rijke gerechten zoals lasagne, aubergine uit de oven of harde kazen. Een echte allemansvriend aan tafel.
MEER LEREN OVER WIJN?
Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Of lees meer over Italiaanse wijnregio's, zoals Toscane, Sicilië, Piemonte of Puglia. Wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!
Meer lezen