Skip to main content

Top 5 luxe Italiaanse wijnklassiekers

Top 5 luxe Italiaanse wijnklassiekers

Wijn uit Italië is al eeuwen een begrip! Sinds de 6de eeuw voor Christus wordt er wijn verbouwd in Italië. Zoveel geschiedenis: dat proef je! Maar waar begin je? Bij de klassiekers natuurlijk! Deze 5 Italiaanse wijnklassiekers moet je geproefd hebben.

BESTEL ITALIAANSE WIJNEN
Italië wijngaard

1. BAROLO

Barolo is de koning van de Italiaanse wijnen.  Het is een van de meest exclusieve wijnen van Italië. Het is een stevige rode wijn met een kenmerkende smaak. De wijn bevat namelijk veel tannine. Veel wat? Tannine zorgt ervoor dat je dat stroeve gevoel krijgt op je tong. Barolo. kan een oranje achtige kleur krijgen als hij ouder wordt. Barolo heeft een geheel eigen karakter met unieke smaken die je allemaal kunt proeven.

  • Smaken zoals: rozen, truffel, leer, viooltjes, specerijen en anijs zijn allemaal te herkennen.
  • Lekker bij: wild en oude kaas
MEER OVER BAROLO

2. BRUNELLO DI MONTALCINO

Brunello wijn is krachtig. Deze stevige rode wijn komt uit het prachtige Toscane. De brunello-druif mag alleen worden verbouwd in de kleine gemeente Montalcino en heeft een strenge DOCG status (die de herkomst van de druiven controleert). Een brunello wijn heeft en verplichte lange rijpingstijd van 4 jaar. Kun je dat proeven? Jazeker, brunello heeft een rijke complexe smaak. Het is een van de best gewaardeerde wijnen uit Italië die je geproefd moet hebben.

  • Smaakt: complex, krachtig en licht zuur.
  • Lekker bij: Italiaanse gerechten met tomaat.

 

MEER OVER BRUNELLO DI MONTALCINO

3. VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO

Deze beroemdheid komt uit het prachtige dorpje Montepulciano. De gemeente ligt op zonnig glooiende Toscaanse heuvels. Je proeft de prachtige omgeving terug in de wijn! Voor de productie wordt vooral het druivenras sangiovese gebruikt. De wijn rijpt 2 tot 3 jaar op eikenhouten vaten. Wat krijg je dan? Een prachtig elegante rode wijn met fruitige zonnige smaak.

  • Smaakt: fruitig en elegant
  • Lekker bij: kalfsvlees en parelhoen
MEER OVER MONTEPULCIANO

4. ROERO ARNEIS

Dat spreek je dus uit als ‘ro-ëro ar-nais’. Klinkt niet zo Italiaans? Dat klopt, want het woord komt uit het Noord-Italiaanse dialect. Deze beroemde Italiaanse witte wijn komt van de witte druivenras arneis. De arneis druif is een lastige (arneis betekent letterlijk ‘kleine lastpak’). Hij is lastig te verbouwen, want hij is heel gevoelig voor ziektes. Het maakt de druif extra bijzonder. Waarom? Elke druif die het overleeft en in jouw wijn terecht komt is een klein wondertje.

  • Smaakt: fruitig, naar abrikoos, peer of vanille
  • Lekker bij : het aperitief of lichte gerechten

5. AMARONE

De amarone wijn bevat meer alcohol en 2x meer druiven dan andere wijnen! Waarom? De wijn wordt op een unieke manier gemaakt.  Amarone wordt voor het grootste gedeelte gemaakt van de corvina druiven. Deze druiven worden ingedroogd gedurende 3 á 4 maanden. Hierbij verliezen ze 30 tot 40% van hun gewicht. Hierdoor is de fruitsmaak  intenser en het alcoholpercentage hoger. De prijs van deze bijzondere wijn met veel smaakintensiteit en diepe kleur is dan ook vaak wat hoger. Bekijk ook eens het goedkopere broertje van Amarone genaamd Valpolicella Ripasso.

  • Smaakt: complex, naar zwart fruit.  
  • Lekker bij: geroosterd vlees en wild

MEER LEZEN OVER ITALIAANSE WIJNEN EN DRUIVEN?

Ben je benieuwd naar meer Italiaanse wijnen of wil je meer te weten komen over de verschillende classificaties? In ons artikel over Italiaanse wijnen kun je meer lezen. 

Even geen zin in alcohol? 

Bekijk ons overzicht van alcoholvrije wijnen. Ontdek hoe lekker wijn alcoholvrij kan zijn.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.