Skip to main content

Alles over de Spaanse wijnstreek


La Mancha

La Mancha

La Mancha is met een oppervlakte van maar liefst 160.000 hectare het grootste wijngebied van Spanje. 50% van de in Spanje geproduceerde wijnen komt hier vandaan. Houd je van voordelig geprijsde Spaanse wijnen, dan zit je in deze regio goed. Lees hier alles over de Spaanse wijnstreek La Mancha!

Alle wijnen uit La Mancha

La Mancha in het kort

  • 160.000 hectare
  • 75% van de wijnen is rood
  • 21% van de wijnen is wit en 4% rosé
  • Meest voorkomende druivenrassen: tempranillo, garnacha tinta en airén

La Mancha ontleent zijn naam aan het Moorse woord manxa, dat ‘uitgedroogde aarde’ betekent. Een voordeel van deze droogte is dat er nauwelijks schimmels voorkomen in de wijngaard.

De wijnstreek van de Airén-druif

De witte airén-druif groeit opvallend goed in La Mancha. Het is dan ook dankzij deze regio dat de airén-druif een van de meest aangeplante druivenrassen ter wereld is. Een andere veelvoorkomende aangeplante blauwe druif is de tempranillo. De garnacha tinta doet het ook ontzettend goed. 

Technische snufjes

De wijnproducenten in La Mancha zijn continu op zoek naar manieren om te innoveren. Het is hier ‘s zomers erg heet waardoor de mogelijkheden beperkt zijn. Maar door de introductie van andere manieren om de druivenstokken te leiden en ‘dripirrigatie’, het gecontroleerd bewateren van de wijngaarden, zijn er nu meer mogelijkheden. Zo zijn er de laatste jaren steeds meer internationale druivenrassen aangeplant. Je vindt hier nu ook cabernet sauvignonpetit verdotchardonnay en sauvignon blanc. Druivenrassen die tot voor kort helemaal niet groeiden in deze regio.

GOED KLIMAAT DAAR IN HET BINNENLAND

In La Mancha heerst een landklimaat. Niet zo gek natuurlijk want het ligt middenin Spanje! Het is er dan ook heet en droog, met weinig regen en temperaturen die in de zomer oplopen tot meer dan 40°C. In de winter is het vaak ijzig koud. Een heldere lucht en droge atmosfeer is het gevolg. Een voordeel van de droogte is dat er weinig schimmels in de wijngaarden voorkomen.

MEER LEZEN OVER WIJN?

Wijnland Spanje is rijk aan veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over NavarraPrioratRías Baixas en Rueda. Wil je je verder verdiepen in Spaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder cava en rioja.

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete (Spaanse) wijnen binnen 24 seconden!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.