Ontdek alle wijnlanden

Overal ter wereld wordt wijn geproduceerd. En ieder land heeft zijn eigen manier en klimaat die een specifieke smaak meegeven aan een wijn. De wijnwereld staat nooit stil. Telkens verschijnen er wel ergens in de wereld verrassend lekkere, nieuwe wijnen. Wij hebben de populairste wijnlanden op een rij gezet. Dit is een mix van landen uit de klassieke wijnwereld en landen uit de nieuwe wijnwereld. 

wijnlanden

Frankrijk

Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Franse wijnproducenten maken al eeuwenlang uiteenlopende wijnen van topklasse. Voor talloze internationale wijnmakers vormt het land nog steeds hét grote voorbeeld op wijnbouwgebied. Jaarlijks produceert het land 7 tot 8 miljard flessen wijn.

Spanje

Spanje bezit de meeste wijngaarden ter wereld. Het land kent zeer uiteenlopende klimaten, van regenachtig en gematigd in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden. Daardoor groeien er veel verschillende druivenrassen in het land. Dit verklaart waarom het land een rijk aanbod van wijnen heeft, met zeer verschillende en eigen karakters.

Chili

Het langgerekte Zuid-Amerikaanse Chili is een van de meest ideale wijnlanden van de Nieuwe Wereld. De laatste decennia is de Chileense wijnbouw enorm gemoderniseerd. Het geschikte klimaat en de nieuwste technologieën leveren heerlijke fruitige kwaliteitswijnen op, die in binnen- en buitenland geroemd worden.

Argentinië

Argentinië is het grootste wijnproducerende landen van Zuid-Amerika. Het klimaat is er uitermate geschikt voor wijnbouw. Vooruitstrevende Argentijnse wijnmakers halen het beste uit de druiven en produceren de laatste jaren veel topwijnen van internationale allure. Vandaag de dag staat Argentinië op de 5e plaats van ’s werelds grootste wijnlanden.

Italië

Wijnland Italië heeft een geheel eigen karakter. Het klimaat varieert enorm van noord naar zuid. In de wijngaarden staan honderden inheemse druivenrassen aangeplant. Italië is beroemd om haar mooie klassieke bewaarwijnen als de Barolo en Brunello di Montalcino. Tegenwoordig worden er ook bijzondere nieuwe wijnen geproduceerd, vooral in het zuiden.

Oostenrijk

Oostenrijk is een koel klimaatgebied als het om wijn gaat. Hoe smaken de wijnen dan? Kort door de bocht: reken op frisse, fruitige wijnen. Het grootste deel is wit, maar de rode wijnen winnen steeds meer terrein. De wijnstreken liggen in het oosten van het land. Oostenrijkse wijnen waren lange tijd nog onbekend, maar hebben de afgelopen decennia een sterke opmars gemaakt.

Portugal

Portugal is een van de oudste wijnlanden ter wereld: de Romeinen hebben er zelfs al wijn verbouwd! Door een gevarieerd klimaat en uiteenlopende grondsoorten komen er veel verschillende wijnen uit Portugal. Zo worden er meer dan 200 inheemse druivenrassen verbouwd! Bekende wijnen uit Portugal zijn vinho verde en zoete portwijn.

Meer leren over wijn?

Nu je alles weet over de wijnlanden, kunnen we je nog heel veel meer vertellen over wijn. Bijvoorbeeld over druifsoorten: chardonnay, sangiovese, riesling en nog tientallen meer. En wil je een echte wijnkenner worden? Wij vertellen jou hoe je wijn moet proeven, openen, bewaren en nog veel meer! Lees al onze andere artikelen over wijn.

Wijnproeven als een pro > 

Wijn bewaren > 

Hoe lees je een wijnetiket? > 

wijnbox gall

Verschillende wijnen proeven? Probeer eens een wijnbox!

Wil jij de lekkerste wijnen uit verschillende wijnlanden zelf eens proberen? Ga dan voor de Gall & Gall wijnbox! Laat je verrassen, proef als een pro en ontdek nieuwe favorieten: We hebben maarliefst 10 verschillende wijnboxen in het assortiment.

De mooiste wijnen per land:


op=op
Torres Sangre de Toro Verdejo 75CL
Niet meer beschikbaar