Ontdek alle wijnlanden

Overal ter wereld wordt wijn geproduceerd. En ieder land heeft zijn eigen manier en klimaat die een specifieke smaak meegeven aan een wijn. Maar welke wijnlanden zijn er precies? Wij hebben de belangrijkste oude- én nieuwe wjinlanden voor je op een rij gezet! 

Argentinië

Argentinië is het grootste wijnproducerende landen van Zuid-Amerika. Het klimaat is er uitermate geschikt voor wijnbouw. Vooruitstrevende Argentijnse wijnmakers halen het beste uit de druiven en produceren de laatste jaren veel topwijnen van internationale allure. Vandaag de dag staat Argentinië op de 5e plaats van ’s werelds grootste wijnlanden.

Top 3 grootste wijnregio's Argentinië:

1. Mendoza
2. San Juan
3. La Rioja

Australië

In nauwelijks 30 jaar heeft Australië een prominente plek veroverd in de wijnwereld. Waar nog niet zo lang geleden Australië vooral wijn produceerde voor de binnenlandse markt, genieten we tegenwoordig wereldwijd van deze wijnen. 

Top 3 grootste wijnregio's Australië:

1. Zuid-Australië
2. New South Wales
3. Victoria

Chili

Het langgerekte Zuid-Amerikaanse Chili is een van de meest ideale wijnlanden van de Nieuwe Wereld. De laatste decennia is de Chileense wijnbouw enorm gemoderniseerd. Het geschikte klimaat en de nieuwste technologieën leveren heerlijke fruitige kwaliteitswijnen op, die in binnen- en buitenland geroemd worden.

Top 3 grootste wijnregio's Chili:

1. Central-Valley
2. Aconcagua
3. Zuiden

China

Niet veel mensen denken bij China aan wijn. Toch is dit een land dat enorm veel (goede) wijnen produceert! Hoewel Chinezen zelf voornamelijk hun eigen wijn consumeren, wordt er steeds meer wijn uit China geëxporteerd. In China vind je veel Franse invloeden in de wijnbouw. Een goed teken!

Top 3 grootste wijnregio's China:

1. Shandong
2. Jilin
3. Henan

Duitsland

Duitsland produceert al duizenden jaren wijn. De variatie aan wijnbouwgebieden, klimaat, bodem en druivenrassen is enorm in Duitsland! Tegenwoordig vind je dan ook een wijd uiteenlopende variatie aan Duitse wijnen wijnen, zowel wit als rood.

Top 3 grootste wijnregio's Duitsland:

1. Rheinhessen
2. Pfalz
3. Baden

Frankrijk

Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Franse wijnproducenten maken al eeuwenlang uiteenlopende wijnen van topklasse. Voor talloze internationale wijnmakers vormt het land nog steeds hét grote voorbeeld op wijnbouwgebied. Jaarlijks produceert het land 7 tot 8 miljard flessen wijn.

Top 3 grootste wijnregio's Frankrijk:

1. Languedoc-Rousillon
2. Bordeaux
3. Rhône

Italië

Wijnland Italië heeft een geheel eigen karakter. Het klimaat varieert enorm van noord naar zuid. In de wijngaarden staan honderden inheemse druivenrassen aangeplant. Italië is beroemd om haar mooie klassieke bewaarwijnen als de Barolo en Brunello di Montalcino. Tegenwoordig worden er ook bijzondere nieuwe wijnen geproduceerd, vooral in het zuiden.

Top 3 grootste wijnregio's Italië:

1. Sicilië
2. Puglia
3. Veneto

Nieuw-Zeeland

Net als Australië is Nieuw-Zeeland een relatief jong wijnland. Nieuw-Zeeland staat vooral bekend om haar witte wijnen. Met name de friszure, sappige sauvignon blancs zijn wereldberoemd en vallen vaak in de prijzen. 

Top 3 grootste wijnregio's Nieuw-Zeeland:

1. Malborough
2. Hawke's Bay
3. Central Otago

Oostenrijk

Oostenrijk is een koel klimaatgebied als het om wijn gaat.: Reken daarom op frisse, fruitige wijnen. Het grootste deel is wit, maar de rode wijnen winnen steeds meer terrein. Oostenrijkse wijnen waren lange tijd nog onbekend, maar hebben de afgelopen decennia een sterke opmars gemaakt!

Top 3 grootste wijnregio's Nieuw-Zeeland:

1. Niederösterreich
2. Burgenland
3. Steiermark

Portugal

Portugal is een van de oudste wijnlanden ter wereld: de Romeinen hebben er zelfs al wijn verbouwd! Door een gevarieerd klimaat en uiteenlopende grondsoorten komen er veel verschillende wijnen uit Portugal. Zo worden er meer dan 200 inheemse druivenrassen verbouwd! 

Top 3 grootste wijnregio's Portugal:

1. Dourovallei
2. Minho (Vinho Verde)
3. Beira Interior

Spanje

Spanje bezit de meeste wijngaarden ter wereld. Het land kent zeer uiteenlopende klimaten, van regenachtig en gematigd in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden. Daardoor groeien er veel verschillende druivenrassen in het land. Spanje heeft dan ook een rijk aanbod aan wijnen met verschillende en eigen karakters.

Top 3 grootste wijnregio's Spanje:

1. Castilla-La Mancha
2. Valencia
3. Extremadura

Verenigde Staten

Hoewel er op meerdere plekken in Amerika wijn wordt geproduceerd komen veruit de meeste de beste Amerikaanse wijnen uit Californië. Het ideale klimaat en de grote hoeveelheid zon zorgt ervoor dat deze staat goed geprijsde wijnen aanbiedt!

Top 3 grootste wijnregio's Verenigde Staten:

1. Californië
2. Noordwesten
3. Noordoosten

wijnbox gall

Verschillende wijnen proeven? Probeer eens een wijnbox!

Wil jij de lekkerste wijnen uit verschillende wijnlanden zelf eens proberen? Ga dan voor de Gall & Gall wijnbox! Laat je verrassen, proef als een pro en ontdek nieuwe favorieten: We hebben maarliefst 10 verschillende wijnboxen in het assortiment.

Meer leren over wijn?

Nu je alles weet over de wijnlanden, kunnen we je nog heel veel meer vertellen over wijn.  Leer bijvoorbeeld wat je lekker vind door onze smaakprofielen test te doen! Of lees bijvoorbeeld over druifsoorten: chardonnay, sangiovese, riesling en nog tientallen meer. En wil je een echte wijnkenner worden? Wij vertellen jou hoe je wijn moet proeven, openen, bewaren en nog veel meer! Lees al onze andere artikelen over wijn.

Wijnproeven als een pro > 

Wijn bewaren > 

Hoe lees je een wijnetiket? > 

De mooiste wijnen per land:1 Review

op=op
Inycon Estate Selection 75CL
Niet meer beschikbaar