Chileense wijnen

Het langgerekte Zuid-Amerikaanse Chili is een van de meest ideale wijnlanden van de Nieuwe Wereld. De laatste decennia is de Chileense wijnbouw enorm gemoderniseerd. Het geschikte klimaat en de nieuwste technologieën leveren heerlijke fruitige kwaliteitswijnen op, die in binnen- en buitenland geroemd worden.

Met haar zonovergoten, warme klimaat en vruchtbare grond is Chili een van de meest ideale wijnlanden van de Nieuwe Wereld. Het warme klimaat, met lange, zonnige zomers en voldoende neerslag, is perfect voor de verbouw van druiven. Bovendien is Chili het enige wijnland dat vrij is van druifluis. Chileense wijnen zijn duidelijk wijnen uit de Nieuwe Wereld, maar met een Europees tintje. Ze worden vaak gemaakt van Franse druivenrassen, maar zijn meestal soepeler, fruitiger en sappiger dan hun Europese tegenhangers.

Bestel Chileense wijnen

Geschiedenis van chileense wijn

In de 2e helft van de 16e eeuw introduceerden Spaanse conquistadores de eerste druivenstokken in Chili. In eerste instantie werd de Chileense wijn vooral gebruikt tijdens de Rooms-katholieke eucharistieviering. De Spanjaarden ontdekten al snel dat het Chileense klimaat erg geschikt was voor wijnbouw. Verschillende soorten druiven uit heel Europa werden geïmporteerd. Toen Europa in de 19e eeuw werd getroffen door een grote druifluisepidemie, vestigden veel, vooral Franse, wijnmakers zich in Chili. Chili is het enige wijnland ter wereld dat vrij is gebleven van druifluis. Het bijzondere aan de Chileense druiven is dan ook dat ze nog grotendeels op hun oorspronkelijke stokken staan. In vrijwel alle andere wijngebieden staan de druiven op Amerikaanse onderstokken. De Amerikaanse onderstokken waren namelijk resistent tegen de Europese druifluis.

In de jaren ’80 heeft Chili een grote moderniseringsslag gemaakt. Niet alleen de Chileense overheid, maar ook veel Amerikaanse en Franse wijnmakers zagen de mogelijkheden van het land. Ze investeerden flinke bedragen in de vernieuwing van de wijnbouw. De laatste technologische inzichten op het gebied van lagering en vergisting hebben ertoe geleid dat de Chileense wijnen enorm in kwaliteit zijn toegenomen de laatste decennia. Ook de export van Chileense wijnen is sterk gegroeid. Tegenwoordig is Chili is na Argentinië het grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika.

Wijnbouw

Chili bezit ongeveer 109.000 hectare aan wijnbouwgrond. De meeste Chileense wijngaarden liggen ingeklemd tussen het Andesgebergte in het oosten en de kust in het westen. De Stille Oceaan heeft een verkoelend effect op het warme klimaat. Ook mist en wind zorgen ook voor de noodzakelijke verkoeling en genoeg neerslag, vooral in het zuiden. Daar worden dan ook veel witte wijnen geproduceerd.

Druivenrassen

Veel aangeplante druiven in Chili zijn zogenaamde klassieke blauwe druivenrassen als cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon blanc. Op meer dan 60% van de wijngaarden staan deze druiven aangeplant. Geïnteresseerd in de verschillen tussen deze druiven? Lees dan hier het artikel over de 9 edele rode druiven. Veel Chileense wijnen zijn varietal wijnen, wijnen gemaakt van één enkel druivenras. De beste wijnen zijn rode wijnen die in de stijl van de Bordeaux gemaakt worden van de cabernet sauvignon, de merlot, en een Chileense specialiteit genaamd carmenère. De carmenère is in de 19e eeuw, vóór de druifluisepidemie, uit Bordeaux naar Chili gekomen. Lange tijd dacht men dat dit druivenras uitgestorven was, maar in 1994 bleek dat de druif nog groeide in Chili. De carmenère kan zeer bijzondere wijnen geven, die het beste kunnen worden vergeleken met een stevige merlotwijn. Lees hier meer over de carmenère druif.  Chili maakt ook goede tot zeer goede chardonnays.

Classificatie

Chili kent geen classificatiesysteem voor wijn.

tophuizen van chileense wijnen

Chileense wijnen bieden bijzonder veel waar voor hun geld. Almaviva (van Concha y Toro en Mouton-Rothschild) is een ambitieuze wijn, met bijbehorend prijskaartje. Viña La Rosa bestaat al 175 jaar, maar is een van Chili’s modernste wijnbedrijven. Onder het label  La Palma maakt het wijnhuis diverse charmante wijnen. Valdivieso is een ander gerenommeerd wijnhuis met een rijke traditie. Naast een aantal iets eenvoudigere, maar heerlijke, fruitige wijnen maaktValdivieso ook vele topwijnen. Daarmee sleept de wijnproducent al jaren prijzen in de wacht.

Het nog vrij nieuwe Via Wines bezit wijnhuizen in verschillende Chileense regio’s, onder andere Chilensis in Casablanca en Central Valley. Ook veel buitenlandse wijnhuizen hebben zich gevestigd in Chili. Grote namen als Château Mouton-Rothschild en Robert Mondavi zijn geen uitzondering, evenmin als wijnen van beroemde wijnmakers als Miguel Torres uit Spanje, Michel Rolland, de goeroe van Pomerol en Paul Pontallier van Château Margaux.

Een klassieker: Empanada met chileense wijn

De trend is om wijnen met een lager alcoholgehalte te maken, waarin de kruidigheid van rijping op vaten van nieuw eikenhout niet overheerst. Evenwichtige wijnen drinken makkelijker en ze passen bij veel meer verschillende gerechten, zoals de nationale snack de empanada. De Chilenen eten ‘m als tussendoortje of voorafje. De in de oven gebakken deegpakketjes hebben van oorsprong een vulling van gehakt, ui, ei, olijf, rozijnen en kruiden, maar er zijn talloze vulvarianten. Elke variant heeft een bijpassende wijn. Bij een empanada met gehakt past een Merlot, met kip een Chardonnay en bij een empanada met krab is een Chileense Viognier een aanrader. Bekijk hier het recept voor het maken van een Empanada. En kies gelijk je Chileense wijn erbij uit!

BEKIJK HIER HET AANBOD CHILEENSE WIJNEN