Alles over de Franse wijnstreek Provençe

In het zuidoosten van Frankrijk, aan de Middellandse Zee, ligt de zonnige Provençe. Deze schilderachtige streek, met golvende heuvels vol bloemen, is de grootste rosé-producerende wijnregio van Frankrijk. Ontdek deze prachtige regio!

Provençe in het kort

 • 88% van de wijnen is rosé
 • De rest zijn rode en witte wijnen
 • Enige wijnstreek in Frankrijk die zich voornamelijk richt op rosé.
 • Belangrijkste druivenras is mourvèdre
 • Belangrijkste regio’s zijn Côtes de Provence en Coteaux d’Aix en Provence

Geschiedenis

Provençe is de oudste wijnstreek van Frankrijk. Al meer dan 2600 jaar wordt hier wijn verbouwd. Wijnhandelaren trokken in de zesde eeuw voor Christus al naar het zuid-oosten van Frankrijk en brachten wijnstokken naar het gebied. De wijnen die daarmee gemaakt werden waren niet ‘rood’, zoals tegenwoordig ‘rood’ is. De druiven werden snel geperst en verwerkt waardoor de wijn een bleke kleur kreeg. De regio stond daardoor al snel bekend om de roze wijnen. De overname van de Romeinen heeft de populariteit van de wijn vervolgens vergroot.


De naam Provençe komt van de oude Romeinen, die de regio nostra provincia (onze provincie) noemden.

Perfect klimaat voor wijn

Provençe heeft een geweldig klimaat voor druiven. Er heerst een typisch mediterraan klimaat, met veel invloeden van zee. De winters zijn mild en de zomers warm en droog. Met meer dan 3.000 uur per jaar is de Provençe veel zonniger dan veel andere gebieden in Frankrijk. Dit is gunstig voor de druiven. De wind uit het noorden zorgt voor enige afkoeling en droogt de druiven na een zware regenbui.

Druivenrassen 

Er staan verschillende druiven aangeplant in dit gebied, waarvan de mourvèdre de meest voorkomende is. Deze blauwe druif vormt het belangrijkste bestanddeel van veel rosés en rode wijnen. Mourvèdre wordt vaak gemengd met cinsaut en grenache.

Rosé's uit de Provençe zijn bijna altijd droog van smaak. Ze moeten voor minstens 20% uit saignée wijn bestaan. Saignée wijn wordt gemaakt door de versgeperste blauwe druiven kort te laten gisten. De druivenschillen geven dan een lichtroze kleur aan het sap.

Rode wijnen uit de Provençe zijn vaak vol en aromatisch van karakter.De fruitige witte wijnen worden gemaakt van druiven als de bourboulenc, viognier, chardonnay en sauvignon blanc. Veel Provençe-wijnen bezitten typische aroma’s van kruiden die veel in de regio groeien, zoals rozemarijn, lavendel en tijm.

Wijnregio’s

Net als bij veel wijnstreken bestaat ook Provençe uit meerdere regio’s. Provençe kent maar liefst 9 regio’s:

 • Cassis
 • Bandol
 • Bellet
 • Palette
 • Côtes de Provence
 • Coteaux d’Aix en Provence
 • Coteaux de Pierrevert
 • Les Baux de Provence
 • Coteaux Varoi

De twee grootste regio’s zijn:

Côtes de Provence

Côtes de Provence is de grootste regio binnen Provençe. 75% van de wijnen komt uit deze regio. 89% van de wijnproductie bestaat uit droge rosés. Er wordt de laatste tijd ook geëxperimenteerd met rosés die rijpen op hout. Bovendien is er steeds meer aandacht voor de productie van rode kwaliteitswijnen. De grenache, carignan en rosé druiven zijn het belangrijkst voor deze regio.

Coteaux d’Aix en Provence

Coteaux d’Aix en Provence is de op een na grootste regio. Ruim 50% van de wijnen uit deze regio is rood. Het overgrote deel van rest is rosé en een paar procent is wit. Mourvèdre, cabernet sauvignon, grenache en cinsaut zijn de belangrijkste blauwe druiven. Clairette, grenache blanc, chardonnay, semilon en sauvignon blanc zijn de belangrijkste witte druiven.


Meer leren over wijn?

Wijnland Frankrijk is rijk aan veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over de Loire, RhôneBeaujolais en de Bordeaux! Wil je je verdiepen in Franse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder chablis en meursault

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete (Franse) wijnen binnen een minuut!

Ook leuk om te lezen: