Franse wijnstreken Bordeaux

De Bordeaux is al eeuwenlang één van de grootste en beroemdste wijnbouwgebieden ter wereld. Deze zuidwestelijke Franse wijnregio produceert de meest exclusieve wijnen ter wereld. Maar je vindt er ook zeer betaalbare kwaliteitswijnen. Meer dan 90% van de wijnen uit de Bordeaux zijn rood. De overige 10% omvat witte wijnen, rosés, en mousserende crémants. Ontdek alles over deze prachtige wijnstreek.

Klimaat: gematigd en vochtig

De 124.000 hectare aan wijngaarden die de Bordeaux bezit, strekken zich uit over het gebied rondom de rivier de Gironde, Dordogne en Garonne. De wijngaarden zijn vlak en liggen niet meer dan een paar meter boven de zeespiegel. Normaal gesproken wordt het gebied verdeeld in de linker- en rechteroever, met Médoc en Graves aan de westzijde van de Gironde en St-Émillion en Pomeral aan de oostzijde. Het uitgestrekte gebied tussen de rivieren de Dordogne en Garonne heet Entre-Deux-Mers (‘tussen 2 zeeën’). 

Klimaat

Het klimaat is gematigd en vochtig, met veel invloed van zee en de warme Golfstroom. De winters zijn mild en in de lente valt er genoeg neerslag. De zomers zijn warm, met een enkele onweersbui. In juni, wanneer de druiven beginnen te bloeien, kan het weer soms onvoorspelbaar zijn. Maar over het algemeen zijn de omstandigheden in de Bordeaux ideaal voor de productie van milde, subtiele wijnen.

Druivenrassen

In de Bordeaux groeien diverse druivenrassen. De meest beroemde druif van Bordeaux is de blauwe cabernet sauvignon. Met 40% van de aanplant is de merlot echter de meest aangeplante druif. Ook de cabernet franc (in de Bordeaux bouchet genaamd) staat veel aangeplant. Verder wordt er een beetje petit verdot, malbec en carmenère verbouwd. Voor zoete en droge witte wijnen worden sémillon en sauvignon blanc gebruikt. Van enkel sauvignon blanc worden ook droge witte wijnen gemaakt. De witte muscadelle geeft geurige zoete wijnen. De meeste rode (en witte) Bordeaux’ zijn een blend van verschillende druiven.

Bereiding

In de Bordeaux worden de druiven na de pluk ontdaan van hun steeltjes. In de steeltjes zit namelijk tannine, die een bittere smaak aan de wijn geeft. Daarna worden de druiven geperst en 5 tot 10 dagen opgeslagen in grote kuipen om te gisten. Deze kuipen, cuves genaamd, kunnen van cement, roestvrijstaal of hout zijn. Chaptalisatie komt vaak voor. Er wordt dan suiker aan het versgeperste sap toegevoegd, dat tijdens de gisting in alcohol omgezet wordt. Hierdoor krijgt de uiteindelijke wijn een hoger alcoholgehalte.

Na de gisting wordt de jonge wijn in grote vaten gepompt. Deze vaten worden opgestapeld in een grote opslagruimte die in de Bordeaux chai wordt genoemd. Daarin ondergaat de wijn een 2e, malolactische gisting. Vervolgens wordt de wijn overgebracht in barriques. Dit zijn typische Bordeaux-vaten die meestal worden gemaakt van Frans limousineiken. Het eerste jaar worden de wijnen om de 3 maanden in een nieuw barrique overgegoten. Ook wordt de wijn geklaard met eiwit. Tijdens dit klaren hechten de ongewenste deeltjes die in de wijn zweven zich aan het eiwit.

blauwe druiven in krat

Tijdens het eerste jaar vindt tevens de assemblage plaats. Daarbij wordt besloten welke wijnen (van verschillende druivenrassen) na het rijpen met elkaar geblend zullen worden, om zo uiteindelijk de beste wijnen te verkrijgen. Na een jaar worden de vaten met wijn overgebracht naar een andere opslagruimte (een andere chai), waar de wijn opgeslagen blijft totdat deze klaar is voor botteling. Het bottelen zelf gebeurt meestal vroeg in de zomer.

De gouden regel: koop in de slechte jaren de grote namen, koop in goede jaren de kleine châteaux

Linkeroever: Médoc en Haut-Médoc

Een van Frankrijk’s en misschien wel ’s werelds meest toonaangevende wijngebieden voor rode wijn, is de Médoc. Deze wijnregio ligt op de linkeroever van de Gironde en strekt zich uit van de stad Bordeaux tot aan de Atlantische Oceaan in het westen. De naam Médoc komt van het Latijnse medio aquae, wat 'midden in het water' betekent. Voordat de Nederlanders het gebied in de 17e eeuw drooglegden, was de Médoc namelijk een groot moerassig gebied.

Uit de Haut-Médoc, het smalle gebied langs de linkeroever van de rivier, komen kwaliteitswijnen die geroemd worden om hun elegantie, structuur, kleur en harmonieuze assemblages. In de Haut-Médoc liggen enkele gemeenten die zeer goede wijnen produceren, zoals de Pauillac, Listrac en Moulis. Wijnen uit deze gebieden hebben doorgaans een mooi bouquet en een stevige structuur. Veel gebruikte druivenrassen zijn de cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot.

Linkeroever: Sauternes

Ten westen van de stad Bordeaux, langs de linkeroever van de rivier de Gironde, ligt de smalle regio Graves. Uit het gebied rondom de gemeente Sauternes komen de beroemdste liquoreuze witte wijnen van Frankrijk. De sauternes wordt op een bijzondere manier gemaakt. De druiven die in deze wijn worden verwerkt zijn de sémillon, sauvignon blanc en muscadelle. In de herfst is het vaak vochtig en mistig in Sauternes, waardoor de druiven aangetast worden door botrytis. Deze schimmel droogt de druiven uit, waardoor ze een geconcentreerder suikergehalte ontwikkelen. Dit proces heet edele rotting. De aangetaste druiven worden heel laat, soms pas in november, geoogst. De Sauternes is een krachtige, elegante en geparfumeerde zoete witte wijn, met zacht rijp fruit van perziken, pruimen en abrikozen.

Rechteroever: St. Émillion en Pomerol

St. Emillion ligt op de rechteroever van de Dordogne, enkele tientallen kilometers ten noordwesten van Bordeaux. De wijngaarden strekken zich uit rondom dit prachtige middeleeuwse stadje. Uit St. Emillion komen overwegend rode wijnen, van vooral de blauwe merlot en cabernet franc. De bodemsamenstelling in St. Emillion is erg gevarieerd. Daardoor zijn de wijnen die er geproduceerd worden ook zeer uitlopend van smaak zijn. Ze variëren van licht en fruitig tot complexe wijnen die jaren bewaard kunnen worden.

Rechteroever: Pomerol

De kleinste wijnproducerende regio in de Bordeaux is Pomerol. Pomerol ligt vlakbij St. Emillion en is beroemd om haar gulle, fluweelzachte rode wijnen van de merlot-druif. Een van de exclusiefste rode wijnen van de Bordeaux, de Château Petrus, komt uit dit gebied. De mooiste rode wijnen komen uit de hoogste gebieden van Pomerol en kunnen jaren bewaard worden.

Meer over wijn?