Frankrijk: Wijn uit de Bordeaux

inspiration-image

Artikel

De Bordeaux is al eeuwenlang één van de grootste en beroemdste wijnbouwgebieden ter wereld. Deze zuidwestelijke Franse wijnregio produceert de meest exclusieve wijnen ter wereld, waaronder de zeer prijzige Château Pétrus. Wijnen van goede jaargangen kunnen tientallen jaren worden bewaard. De regio telt een groot aantal beroemde wijnhuizen, waaronder Château Mouton-Rothschild, Château Latour en Château Margaux. Behalve exclusieve wijnen, die helaas niet voor iedereen zijn weggelegd, komen er uit de regio ook zeer betaalbare kwaliteitswijnen. Meer dan 90% van de wijnen uit de Bordeaux zijn rood. De overige 10% omvat witte wijnen, rosés, en mousserende crémants.

Geschiedenis

De eerste wijngaarden in de Bordeaux werden ongeveer 2.000 jaar geleden aangelegd door de oude Romeinen. Er is niet veel bekend over de wijnbouw in de Bordeaux in de periode na de val van het Romeinse Rijk (in 476 na Chr.). In de 11e en 12e eeuw maakte de regio in economisch en sociaal opzicht een enorme ontwikkeling door. De handel bloeide op en er ontstond een groep van welgestelde burgers en aristocraten. Daardoor groeide de vraag naar goede wijnen en werd het wijnbouwareaal uitgebreid. Rond 1200 werden er al druiven verbouwd in Blaye en Bourg (aan de rechteroever van de rivier de Gironde) en de vallei van Garonne en Graves (ten zuiden van de havenstad Bordeaux, langs de rivier de Garonne).

In de Middeleeuwen waren veel Bordeaux-wijnen een blend van rode en witte wijn. De Fransen noemden deze donkerroze wijn clairet. De Engelsen, die van de 12e tot de 15e eeuw aan de macht waren in het gebied, verbasterden dat tot claret. Het woord claret wordt in Engelstalige gebieden nog steeds veel gebruikt om rode wijn uit de Bordeaux mee aan te duiden. Tijdens de heerschappij van de Engelsen groeide Bordeaux uit tot een welvarende regio, met als kloppend hart de havenstad Bordeaux. Vandaaruit werden veel wijnen verscheept naar het buitenland.

In 1453 viel de Bordeaux weer in Franse handen. De streek bleef echter veel wijnen exporteren naar Engeland. In de eeuwen daarna werd de handel met Nederlandse koopvaarders ook steeds belangrijker. De Nederlanders consumeerden een klein gedeelte van de ingekochte wijnen zelf. De rest verscheepten ze naar Noord-Europese landen. Zij waren ook degenen die halverwege de 17e eeuw de Médoc drooglegden, toen nog een moerassig gebied. De belangrijkste wijngoederen van de Médoc werden in diezelfde periode aangelegd, waaronder Château Lafite en Château Latour.

Tot de eerste helft van de 19e eeuw floreerde de wijnbouw in Bordeaux. Maar in de decennia daarna werd de streek getroffen door verschillende schimmelinfecties, die veel van de druivenstokken aantastten. De grootste tegenslag vond plaats rond 1875, toen bijna alle wijngaarden werden verwoest door de druifluis. Ook na de Eerste Wereldoorlog had de streek het moeilijk. De Russische markt was weggevallen, de Zuid-Amerikaanse markt was kleiner geworden en de Amerikaanse markt was gesloten gedurende de Drooglegging (1919-1933). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel Châteaus bezet door de Duitsers.

Vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw krabbelde de wijnbouw in Bordeaux echter weer uit het dal. Verschillende Châteaus kregen bekendheid in het buitenland en maakten genoeg omzet om te investeren in moderne technieken en aanplant van nieuwe wijngaarden. In de jaren ’80 en ’90 kende het gebied een aantal zeer goede oogstjaren, waardoor het verschillende wijnhuizen financieel weer voor de wind ging. Tegenwoordig doen sommige wijnhuizen zulke goede zaken, dat ze het zich zelfs kunnen permitteren om helicopters in te huren in koude of natte periodes. De helicopters verjagen de koude lucht waardoor de druiven niet bevriezen en drogen de druiven als het veel geregend heeft.

Klimaat

De 124.000 hectare aan wijngaarden die de Bordeaux bezit, strekken zich uit over het gebied rondom de rivier de Gironde, Dordogne en Garonne. De wijngaarden zijn vlak en liggen niet meer dan een paar meter boven de zeespiegel. Normaal gesproken wordt het gebied verdeeld in de linker- en rechteroever, met Médoc en Graves aan de westzijde van de Gironde en St-Émillion en Pomeral aan de oostzijde. Het uitgestrekte gebied tussen de rivieren de Dordogne en Garonne heet Entre-Deux-Mers (‘tussen 2 zeeën’). Het klimaat is gematigd en vochtig, met veel invloed van zee en de warme Golfstroom. De winters zijn mild en in de lente valt er genoeg neerslag. De zomers zijn warm, met een enkele onweersbui. In juni, wanneer de druiven beginnen te bloeien, kan het weer soms onvoorspelbaar zijn. Maar over het algemeen zijn de omstandigheden in de Bordeaux ideaal voor de productie van milde, subtiele wijnen.

Druivenrassen

In de Bordeaux groeien diverse druivenrassen. De meest beroemde druif van Bordeaux is de blauwe cabernet sauvignon. Met 40% van de aanplant is de merlot echter de meest aangeplante druif. Ook de cabernet franc (in de Bordeaux bouchet genaamd) staat veel aangeplant. Verder wordt er een beetje petit verdot, malbec en carmenère verbouwd. Voor zoete en droge witte wijnen worden sémillon en sauvignon blanc gebruikt. Van enkel sauvignon blanc worden ook droge witte wijnen gemaakt. De witte muscadelle geeft geurige zoete wijnen. De meeste rode (en witte) Bordeaux’ zijn een blend van verschillende druiven.

Bereiding

In de Bordeaux worden de druiven na de pluk ontdaan van hun steeltjes. In de steeltjes zit namelijk tannine, die een bittere smaak aan de wijn geeft. Daarna worden de druiven geperst en 5 tot 10 dagen opgeslagen in grote kuipen om te gisten. Deze kuipen, cuves genaamd, kunnen van cement, roestvrijstaal of hout zijn. Chaptalisatie komt vaak voor. Er wordt dan suiker aan het versgeperste sap toegevoegd, dat tijdens de gisting in alcohol omgezet wordt. Hierdoor krijgt de uiteindelijke wijn een hoger alcoholgehalte.

Na de gisting wordt de jonge wijn in grote vaten gepompt. Deze vaten worden opgestapeld in een grote opslagruimte die in de Bordeaux chai wordt genoemd. Daarin ondergaat de wijn een 2e, malolactische gisting. Vervolgens wordt de wijn overgebracht in barriques. Dit zijn typische Bordeaux-vaten die meestal worden gemaakt van Frans limousineiken. Het eerste jaar worden de wijnen om de 3 maanden in een nieuw barrique overgegoten. Ook wordt de wijn geklaard met eiwit. Tijdens dit klaren hechten de ongewenste deeltjes die in de wijn zweven zich aan het eiwit.

Tijdens het eerste jaar vindt tevens de assemblage plaats. Daarbij wordt besloten welke wijnen (van verschillende druivenrassen) na het rijpen met elkaar geblend zullen worden, om zo uiteindelijk de beste wijnen te verkrijgen. Na een jaar worden de vaten met wijn overgebracht naar een andere opslagruimte (een andere chai), waar de wijn opgeslagen blijft totdat deze klaar is voor botteling. Het bottelen zelf gebeurt meestal vroeg in de zomer.

Linkeroever: Médoc en Haut-Médoc

Een van Frankrijk’s en misschien wel ’s werelds meest toonaangevende wijngebieden voor rode wijn, is de Médoc. Deze wijnregio ligt op de linkeroever van de Gironde en strekt zich uit van de stad Bordeaux tot aan de Atlantische Oceaan in het westen. De naam Médoc komt van het Latijnse medio aquae, wat 'midden in het water' betekent. Voordat de Nederlanders het gebied in de 17e eeuw drooglegden, was de Médoc namelijk een groot moerassig gebied.

Uit de Haut-Médoc, het smalle gebied langs de linkeroever van de rivier, komen kwaliteitswijnen die geroemd worden om hun elegantie, structuur, kleur en harmonieuze assemblages. In de Haut-Médoc liggen enkele gemeenten die zeer goede wijnen produceren, zoals de Pauillac, Listrac en Moulis. Wijnen uit deze gebieden hebben doorgaans een mooi bouquet en een stevige structuur. Veel gebruikte druivenrassen zijn de cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot.

Bekijk onze wijnen uit de Médoc

Linkeroever: Sauternes

Ten westen van de stad Bordeaux, langs de linkeroever van de rivier de Gironde, ligt de smalle regio Graves. Uit het gebied rondom de gemeente Sauternes komen de beroemdste liquoreuze witte wijnen van Frankrijk. De Sauternes wordt op een bijzondere manier gemaakt. De druiven die in deze wijn worden verwerkt zijn de sémillon, saucignon blanc en muscadelle. In de herfst is het vaak vochtig en mistig in Sauternes, waardoor de druiven aangetast worden door botrytis. Deze schimmel droogt de druiven uit, waardoor ze een geconcentreerder suikergehalte ontwikkelen. Dit proces heet edele rotting. De aangetaste druiven worden heel laat, soms pas in november, geoogst. De Sauternes is een krachtige, elegante en geparfumeerde zoete witte wijn, met zacht rijp fruit van perziken, pruimen en abrikozen.

Bekijk ons wijnen uit Sauternes

Rechteroever: St. Émillion en Pomerol

St. Emillion ligt op de rechteroever van de Dordogne, enkele tientallen kilometers ten noordwesten van Bordeaux. De wijngaarden strekken zich uit rondom dit prachtige middeleeuwse stadje. Uit St. Emillion komen overwegend rode wijnen, van vooral de blauwe merlot en cabernet franc. De bodemsamenstelling in St. Emillion is erg gevarieerd. Daardoor zijn de wijnen die er geproduceerd worden ook zeer uitlopend van smaak zijn. Ze variëren van licht en fruitig tot complexe wijnen die jaren bewaard kunnen worden.

Rechteroever: Pomerol

De kleinste wijnproducerende regio in de Bordeaux is Pomerol. Pomerol ligt vlakbij St. Emillion en is beroemd om haar gulle, fluweelzachte rode wijnen van de merlot-druif. Een van de exclusiefste rode wijnen van de Bordeaux, de Château Petrus, komt uit dit gebied. De mooiste rode wijnen komen uit de hoogste gebieden van Pomerol en kunnen jaren bewaard worden.

Bekijk onze wijnen uit Pomerol

(6 stemmen)
39.99

1 Review

(12 stemmen)
op=op
Château Aimee Médoc 75CL

1 Review

(5 stemmen)
Le Cloître de Prieuré Lichine 2007 75CL
(1 stem)
op=op
Bordeaux Château Belle Assise 75CL

2 Reviews

(4 stemmen)
op=op
Bordeaux Château La Mauberte 75CL

1 Review

(1 stem)
op=op
Château Brassac Bordeaux Supérieur 75CL

1 Review

Lalande de Pomerol 75CL

1 Review

(3 stemmen)
Château Poujeaux Moulis-en-Médoc 2008 75CL
(58 stemmen)
6.49
(34 stemmen)
3.79 p. fles

5 Reviews

(48 stemmen)
11.49

3 Reviews

(47 stemmen)
10.49

5 Reviews

(40 stemmen)
16.59

1 Review

(1 stem)
Le Cloître Prieuré Lichine Margaux 75CL
Château la Tour Carnet 2010 75CL

1 Review

(22 stemmen)
Manoir de Gay Pomerol 2012 75CL

2 Reviews

(41 stemmen)
8.79

3 Reviews

(49 stemmen)
13.99
Château Prieuré Lichine Margaux 2011 75CL
Château Fonplegade Saint Emilion Gr.Cr 75CL
(22 stemmen)
19.99
Beychevelle Gloria St Julien 75CL

1 Review

(8 stemmen)
22.99
Cloitre Prieure Lichine Margaux 75 CL