Italië: Sicilië

In de Middellandse Zee, ten westen van Calabrië en gescheiden van het vasteland door de straat van Messina, ligt Sicilië. Het landschap van dit driehoekige vulkanische eiland wordt overwegend bepaald door heuvels en bergen. De Etna, die hoog boven de oostelijke stad Catania uittorent, is een van de grootste actieve vulkanen ter wereld. Sicilië is al 2.000 jaar lang een grote producent van graan en andere gewassen. De hete en droge zomers zijn uiterst geschikt voor de verbouw van citrusvruchten, olijven, amandelen en druiven.

Al in de 14e eeuw kende Sicilië een florerende wijnbouwcultuur. Veel wijngaarden werden in die tijd aangeplant door rijke Sicilianen. Ze verkochten hun producten aan het Italiaanse vasteland en exporteerden veel zoete wijnen naar Afrika. Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is de wijnbouw in Sicilië sterk gemoderniseerd. Daardoor is de kwaliteit van de Siciliaanse wijnen de laatste jaren enorm toegenomen.

Druif Sicilie

Marsala

Een van de beroemdste wijnen van Sicilië is de versterkte Marsala-wijn. De DOC Marsala, rondom het west-Siciliaanse plaatsje Marsala, produceert Marsala’s die variëren van droog tot zoet. De Fines zijn eenvoudig van karakter, terwijl de langer gerijpte Vergine en Superiore een enorme kracht, diepte en complexiteit bezitten. Marsala komt in 3 kleuren, Oro (goudkleurig), Ambra (amberkleurig) en Rubino (rood). De Oro en Ambra worden gemaakt van witte druiven, zoals de grillo en catarratto. De basis van Rubino wordt gevormd door blauwe druivenrassen, waaronder de pignatello en nero d’avola. Iedere kleur kent een secco (droge) versie met 40 gram suiker per liter, een Semisecco (halfdroge) versie met 40 tot 100 gram suiker per liter en een Dolce (zoete) soort met meer dan 100 gram suiker per liter.

Moscato de Pantelleria

Sicilië kent een lange traditie op het gebied van zoete wijnen. Behalve de Marsala worden er ook andere zoete wijnen geproduceerd. Van het kleine eilandje Pantelleria, tussen de Siciliaanse en Tunesische kust, komt bijvoorbeeld de heerlijke DOC Moscato di Pantelleria. Deze zoete en delicate wijn van muskaat-druiven heeft een diepgouden kleur. In de geur zijn tonen van honing, en tropisch fruit te herkennen

Planeta

Wijnproducent planeta is sinds enkele jaren een van de rijzende sterren van Sicilië. Dit familiebedrijf is in 1985 gevestigd in de provincie Agrigento, aan de zuidwestelijke zijde van het eiland. Het bedrijf wordt op dynamische wijze geleid door neef en nicht Alessio en Francesca Planeta. Planeta maakt niet alleen formidabele wijnen van internationale druivenrassen als Chardonnay en Syrah, maar produceert ook bijzondere wijnen van inheemse variëten als de blauwe nero d’avola.

Meer lezen over Italië en haar wijnen?

Lees dan hier meer relevante artikelen:

Wijnen uit Italië >
Alles over de Sangiovese druif >
Wijnstreek Sardinië >


10 Reviews

op=op
Inycon Estate Merlot 75CL
Niet meer beschikbaar