Skip to main content

Alles over de Italiaanse wijnstreek


Lombardije

Lombardije

Lombardije ligt in het noorden van Italië, met als kloppend hart de metropool Milaan. Deze regio vormt de motor van de Italiaanse economie, maar produceert daarnaast ook nog eens mooie wijnen! Lees alles over de belangrijkste wijnregio's en wijnen van Lombardije!

Bekijk alle wijnen uit Lombardije

De grootste regio

De Noord-Italiaanse regio Lombardije, met als kloppend hart metropool Milaan, vormt de motor van de Italiaanse economie. Bijna 1/6 deel van de Italiaanse bevolking woont in Lombardije en maar liefst 1/5 deel van het bruto nationaal inkomen wordt hier geproduceerd. Na Sicilië, Piemonte en Sardinië is Lombardije de grootste Italiaanse regio qua oppervlakte. Het gebied strekt zich uit van de hoge Centrale Alpen in het noorden tot de lagergelegen Po-vlakte in het zuiden. De streek telt een aantal adembenemend mooie gletsjermeren: het Lago Maggiore, Lago di Como en Lago di Garda. In Lombardije floreert de dienstensector, hoewel de regio ook een aantal grote landbouwgebieden kent in het uiterste noorden, zuiden en oosten. Daar worden enkele goede wijnen geproduceerd!

Wijnclassificatie: DOC

Onderstaand vind je de DOC's in Lombardije waar doorgaands goede wijn wordt geproduceerd. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels.

1. Valtellina

Grenzend aan Zwitserland, in de smalle vallei aan weerszijden van de rivier de Adda, ligt DOC Valtellina. Het is het meest noordelijke gebied in Italië waar de blauwe nebbiolo-druif succesvol wordt verbouwd. De nebbiolo levert hier stevige, aromatische wijnen met iets meer zuur en tannine dan de Barolo en Barbaresco uit Piemonte.

2. Oltrepò Pavese

Ten zuiden van de rivier de Po, in de provincie Pavia, worden grote hoeveelheden wijn geproduceerd. Slechts een klein deel daarvan is noemenswaardig. Uit de DOC Oltrepò Pavese komen interessante rode wijnen van barbera en de pittige croatina. De lichte, aromatische riesling italico is de belangrijkste witte druif in dit gebied.

3. Terre di Franciacorta

DOC Terre di Franciacorta is een van de jongste Italiaanse DOC’s. Terre di Franciacorta levert mooie rode wijnen van cabernet sauvignon en cabernet franc, en goede witte wijnen op basis van chardonnay en pinot bianco.


Meer lezen over Italiaanse wijnen?

Wijnland Italië is rijk aan mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Toscane, Sardinië of Sicilië! Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder barolo, montepulciano en brunelli di montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nero d'avola, nebbiolo, sangiovese of trebbiano! Ga je op vakantie naar Italië? Plan dan deze toscaanse wijnrondreis en ontdek al het moois dat Italiaanse wijn te bieden heeft!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.