Skip to main content

Alles over de wijnen afkomstig van het Italiaanse eiland


Sardinië

Sardinië

Een stuk van de westkust van Italië; vandaan ligt het eiland Sardinië;, onder de Italianen beter bekend als Sardegna. Het Italiaanse eiland kent een rijke wijngeschiedenis. Zo hebben meerdere overheersers bijgedragen aan de wijnbouw op het eiland. Hierdoor kent Sardinië een wijncultuur, die anders is dan die op het Italiaanse vasteland. Een aantal inheemse druivensoorten leidt tot de productie van typisch Sardinische wijnen. Wij lichten er een paar voor je uit.

Wijn van Sardinië

Van kwantitatieve naar kwalitatieve Sardinische wijnen

Het landschap en klimaat van Sardinië zijn zeer geschikt voor het verbouwen van verschillende druivenrassen. Zo groeien er meer dan vijftien verschillende druivenrassen. Toch is de kwalitatieve wijnproductie op het eiland pas sinds de jaren 80 in opmars. In de decennia daarvoor werd er wel wijn gemaakt, maar lag de focus meer op kwantiteit dan kwaliteit. Het wijngaard areaal is ondertussen geslonken van 70.000 naar 19.000 hectare. Met als voordeel dat  de wijnboeren zich steeds meer focussen op het produceren van goede wijnen. Het aantal wijnen in Sardinië dat valt onder de Italiaanse DOC classificatie neemt dan ook toe.

De cannonau druif

In Italië spreken ze niet over de grenache druif maar zeggen ze cannonau. De cannonau is voor de Sardinische wijncultuur één van de belangrijkste druivenrassen. Met deze druif kan de voor Sardinië typische robijnrode wijn worden gemaakt. De DOC wijn ‘Cannonau di Sardegna’ moet volgens de wet gemaakt zijn van ten minste 90% grenache. De cannonau vind je overal op het eiland, maar de meeste wijnen zijn afkomstig vanuit het midden van Sardinië. De cannonau wijnen zijn vaak krachtig en hebben een kruidige en fruitige smaak. Door het vaak meer alcoholrijke en iets kruidiger karakter onderscheidt deze Sardijnse wijn zich van zijn Spaanse en Franse tegenhangers.  

De monica druif

Monica is afgeleid van het woord ‘monnik’. Deze druif werd door de Spaanse bezetters meegenomen naar Sardinië. De druif is nu niet meer te vinden in Spanje, maar op het Italiaanse eiland is de rode wijn onder de locals een favoriet. Men produceert wijn van deze druif met name in het zuiden van Sardinië. De wijn met de beschermde herkomstbenaming DOC ‘Monica di Sardegna’ rondom de haven van Cagliari, is goedkoop en erg populair onder de Sardijnen.  

De nuragus druif 

Deze druifsoort is mogelijk meegenomen door de Feniciërs. Door wie? De Feniciërs waren de inwoners van Fenicië, een land dat nu Libanon is. De nuragus druif vind je terug in het zuiden van Sardinië. De locals drinken graag de witte wijn van deze druif. Het oppervlakte van nuragus wijngaarden is enorm afgenomen. Daardoor is deze wijn geen exportproduct. Mocht je dus een keer op het eiland zijn, vraag dan vooral om een witte wijn van de nuragus druif.  

De vermentino druif 

De vermentino druif wordt in de Provence ook wel rolle genoemd. Hij groeit in verschillende Italiaanse wijngebieden zoals Ligurië, Toscane en Sicilië. In Sardinië is het de allerbelangrijkste witte druif. Hij staat over het eiland aangeplant. De druif kan verschillende stijlen wijnen geven: van fruitig en zeer toegankelijk tot vollere, complexere wijn. ‘Vermentino di Gallura’ is de enige DOCG van Sardinië. DOCG is de hoogste classificatie binnen Italiaanse wijnen. Dit gebied ligt in het noorden van het eiland en de wijngaarden bevinden zich dichtbij de zee. Hierdoor heeft de vermentino di Sardegna een frisse smaak die goed samengaat bij vis en schelpdieren. Hoe deze druif in Sardinië is gekomen, blijft onbekend. Maar ook de oorsprong van de vermentino druif ligt in Spanje.  

Sardijnse wijnfeest

In de maanden september en oktober staat het leven in Sardinië volop in het teken van ‘la vendemmia’, oftewel de druivenoogst. Het oogsten van druiven gaat niet onopgemerkt voorbij. Want, zo vinden de Italianen, een nieuwe wijn vraagt om een feestje. Een van de bekendste wijnfeesten vindt plaats in het stadje Milis in Sardinië. Op 7 en 8 november verandert de stad in een grote wijnkelder. Mocht je in de gelegenheid zijn om naar het eiland te kunnen rond deze tijd, dan raden we het je zeker aan! Als dit geen optie voor je is, wees niet getreurd; in onze webshop hebben we een paar wijnen uit Sardinië. Zo kun je zelf een Sardinisch wijnfeest organiseren.  

Wijn uit Sardinië

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.