Brunello di montalcino
De Brunello di Montalcino vecht met de al net zo bijzondere Barolo om de Italiaanse wijntroon. Dat de Brunello di Montalcino bij de Italiaanse wijntoppers hoort is een feit. Deze extreem fruitige Toscaanse rode wijn is het wachten meer dan waard. De Brunello di Montalcino’s rijpen soms namelijk wel 10 tot 25 jaar voordat ze hun top bereiken. Wij leren je alles over de wijn.
BRUNELLO DI MONTALCINO IN HET KORT
Komt uit: Italië
Streek: Toscane, in het midden van Italië
Regio: Rond het stadje Montalcino, ten zuiden van Siena
Druif: 100% sangiovese, lokaal bekend als brunello
Alcoholpercentage: Minimaal 12,5%, vaak tussen de 13,5% en 15%
Exclusief: Brunello moet minimaal 5 jaar rijpen (waarvan 2 jaar op hout), en komt uit een afgebakend gebied met hoge kwaliteitsnormen
Prijzen: Starten rond de €30, maar topwijnen kunnen oplopen tot €100 of meer, afhankelijk van jaargang en producen
GESCHIEDENIS
Brunello di Montalcino ontstond in de 19e eeuw, toen wijnmaker Clemente Santi besloot om in het Toscaanse Montalcino uitsluitend met één druif – de lokale variant van sangiovese, ‘brunello’ genoemd – een stevige, lang houdbare rode wijn te maken. Zijn kleinzoon Ferruccio Biondi-Santi zette dit idee voort en bracht in 1888 de eerste moderne Brunello op de markt. Lange tijd was Brunello een zeldzaamheid, maar vanaf de jaren ’60 groeide het uit tot een van Italië’s meest prestigieuze wijnen. In 1980 werd het als eerste Italiaanse wijn bekroond met de DOCG-status – een kroon op zijn rijke geschiedenis.
HOE KOMT BRUNELLO DI MONTALCINO AAN Z’N BIJZONDERE SMAAK?
De wijn is gemaakt van de brunellodruif. Na een aantal jaar van gereguleerde experimenten ontstond deze kloon van de sangiovesedruif. De druif is speciaal gecultiveerd voor het plaatselijke terroir van Montalcino. Dat is trouwens niet overal hetzelfde. De druif wordt verbouwd op verschillende ondergronden zoals o.a. klei, kalksteen en leisteen. Het is dan ook niet gek dat de kwaliteit van Brunello niet altijd hetzelfde topniveau heeft. De kwaliteit verschilt per producent en is ook nog eens afhankelijk van het gebied waar de druiven verbouwd zijn. Er zijn namelijk 8 verschillende subregio's in Montalcino waarvan het microklimaat verschilt!
Het stadje Montalcino waar deze wijn naar vernoemd is, ligt 100 km ten zuiden van Florence, Toscane. Het heeft een droger en warmer klimaat dan dat van het nabijgelegen Chianti. Hierdoor rijpt de sangiovese grosso druif maximaal. Het resultaat? De volste, rijkste wijnen binnen de Toscaanse wijnregio’s!
DOCG KEURMERK
Brunello di Montalcino moeten gemaakt worden van 100% sangiovese of brunello druiven.
De wijnen hebben de hoogste Italiaanse DOCG wijnclassificatie (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) op hun naam staan. De huidige rijping regels voor zowel een ‘Normale’ als een ‘Riserva’ wijn zijn vastgesteld in 1998.
Benieuwd naar wat reserva of riserva betekent? Lees dan hier alles over reservawijn.
Normale: 5 jaar rijping in totaal waarvan minimaal 2 jaar in eikenhouten vaten en minimaal 4 maanden in de fles.
Riserva: 6 jaar rijping in totaal waarvan minimaal 2 jaar in eikenhouten vaten en minimaal 6 maanden in de fles.
WIJNWEETJES
- In 1960 waren er nog maar 11 wijnproducenten die Brunello di Montalcino bottelden.
- Tegenwoordig zijn er meer dan 200 producenten van deze wijn. Ook het aantal hectares land waarop deze wijn verbouwd wordt is flink gestegen van 60 naar 2000 hectare.
- Montalcino is een klein wijngebied. Het is maar liefst 15 keer kleiner dan bijvoorbeeld Chianti.
- Scandal! In 2008 zijn waren er verschillende wijnmakers die sjoemelden met hun Brunello’s. Zo mengden ze andere druivensoorten in de wijnen om deze internationaal aantrekkelijker te maken. Brunellopoli is de naam die de Italiaanse pers aan dit schandaal gaf.
- Wijnmakers die afwijken van de DOCG riskeren in Italië een commerciële fraude veroordeling en een gevangenisstraf van tot wel 6(!) jaar. Als dat ze niet op het rechte pad houdt..
- De grootste producent van deze wijn is de Amerikaanse(!) Banfi familie die al sinds 1978 hun wijnen maken en verbeteren en veel onderzoek doen naar terroir in Montalcino.
HOE SMAAKT BRUNELLO DI MONTALCINO?
Brunello di Montalcino is een wijn met veel body, relatief veel alcohol en een zeer rijke smaak.
- Ruikt naar: rood fruit, bloemig, herken de viooltjes
- Smaakt naar: kersen, zwarte bessen, leer, hazelnoot, anijs
WAAR SCHENK JE EEN BRUNELLO DI MONTALCINO WIJN BIJ?
Deze wijn laat zich, hoe kan het ook anders, heel goed combineren met gerechten uit de echte Italiaanse keuken. Door z’n hartige karakter met een zuurtje past hij erg goed bij rood vlees en gerechten die gemaakt zijn met tomaten.
- Is er iets Italiaanser dan pasta? Dit recept met papardelle en wildragout is zeker geen basic pasta en past heel goed bij een Brunello di Montalcino.
- Gegrilde lamskoteletjes met ratatouille: een puur gerecht met die karakteristieke lam smaak past goed bij deze wijn.
- Als je kaas bij deze wijn serveert moet deze goed opgewassen zijn tegen de stevige smaak van de wijn. Ga voor een wat oudere pecorino of parmezaan.
- Welke wijn bij welk gerecht? Het blijft een terugkerende vraag! Zoek dus in onze wijnwijzer naar de beste combinaties.
HOU JE VAN BRUNELLO DI MONTALCINO? DAN IS DIT OOK EEN WIJN VOOR JOU:
Goedkoper alternatief
Heerlijk natuurlijk die Brunello di Montalcino’s maar ze zijn wel aan de prijzige kant. Zoek je een iets goedkoper alternatief? Probeer dan eens een van deze twee wijnen:
- Rosso di Montalcino: het 'goedkopere' broertje van de brunello di moltacino. Deze wijn kent minder strenge regelgeving over rijping en is vaak afkomstig van jongere wijnstokken. Als je een fles hiervan zoekt die al wat ouder is heb je misschien wel een iets goedkoper maar vergelijkbaar pareltje in handen!
- Vino Nobile di Montepulciano: deze wijn komt uit Montepulciano, niet te ver weg van Montalcino. Een mooie wijn van dezelfde druif die ook zeer goed te bewaren is op de fles.
PICCINI
Angiolo Piccini kocht in 1882 zijn eerste wijngaard in Poggibonsi, Toscane, en bouwde snel een sterke reputatie op. Vandaag is Piccini een bekend wijnhuis met meer dan 20 wijnen bij Gall & Gall, geleid door wijnmaker Marco Cerqua.
MEER LEREN OVER WIJN?
Je weet nu alles over deze bijzondere wijn. Meer weten over exclusieve wijnen? Lees dan hier alles over Sancerre wijnen, Pouilly-Fumé of de Italiaanse Barolo.
Benieuwd naar andere Italiaanse wijnregio’s? Lees dan hier alles over Veneto. Interesse in andere wijnlanden? Een overzicht van de grootste wijnlanden vind je hier.
Meer lezen