Italië: Umbrië

Artikel

Wijn uit Umbrië, Italië

Midden in Italië, omsloten door de regio’s Toscana, Latium en Marche, ligt Umbrië. De glooiende heuvels van deze streek zijn, op augustus en september na, het hele jaar door prachtig groen. Umbrië wordt daarom ook wel ‘het groene hart’ van Italië genoemd. Het klimaat en landschap van de regio zijn vergelijkbaar met Toscane en zeer geschikt voor wijn- en olijfbouw. De zomers zijn droog en zonnig en de winters kunnen behoorlijk koud en nat zijn, zeker in de bergen.

Ondanks de ideale klimatologische omstandigheden is Umbrië nooit zo’n populair wijnbouwgebied geworden als het aangrenzende Toscane. Dat heeft waarschijnlijk met de bereikbaarheid van de regio te maken. De streek is bergachtiger dan Toscane, heeft geen grote rivieren en grenst niet aan de zee. Daardoor werd de handel in het verleden bemoeilijkt. De regio telt een aantal bijzondere middeleeuwse dorpen (onder meer Orvieto en Assisi) en is ook erg bekend om de productie van truffels. Umbriaanse cavatori (truffeljagers) speuren de bossen in het gebied tussen Spoleto, Norcia en Cascia af op deze kostbare ondergrondse paddestoelen.

Orvieto

De grootste DOC van Umbrië is Orvieto. Deze is goed voor maar liefst 80% van de totale DOC-productie van de regio. De wijngaarden van Orvieto strekken zich uit rondom de pittoreske middeleeuwse stad Orvieto. Deze witte wijnen moeten 40% tot 60% trebbiano-druiven bevatten, geblend met 15% tot 25% verdello. Andere druivenrassen die erin verwerkt worden zijn onder meer de grechetto en malvasia. Orvieto’s zijn meestal fris en stevig en behoorlijk droog, hoewel er ook zoete versies gemaakt worden.