Skip to main content
Welkom
0
Wijnsoort Pomerol

Pomerol

Pomerol wijnen zijn rode wijnen voor de echte collectors onder ons. Deze wijn is maar schaars verkrijgbaar en daar hoort een flink prijskaartje bij. Mocht je een fles te pakken krijgen dan prijs je jezelf gelukkig want deze wijn is de parel van de Bordeaux!

POMEROL IN HET KORT

Komt uit: Frankrijk
Streek: Bordeaux, in het zuidwesten van Frankrijk
Regio: Rechteroever van de Dordogne, vlak bij Saint-Émilion
Druif: Vooral merlot, vaak aangevuld met cabernet franc en soms cabernet sauvignon
Alcoholpercentage: Meestal tussen de 13,5% en 15%
Exclusief: Pomerol is klein van oppervlak, maar groots in reputatie. Door de beperkte productie en beroemde namen zoals Pétrus zijn de wijnen vaak zeldzaam en gewild
Prijzen: Vanaf zo’n €30 tot ver boven de €500 voor topdomeinen zoals Château Pétrus of Le Pin

GESCHIEDENIS

Hoewel Pomerol nu bekendstaat als een van de meest prestigieuze wijngebieden van Bordeaux, bleef het lange tijd relatief onbekend. De regio heeft geen officiële classificatie zoals Médoc of Saint-Émilion, maar kreeg in de 20e eeuw internationale erkenning dankzij de uitzonderlijke kwaliteit van zijn merlot-wijnen. Château Pétrus speelde hierin een sleutelrol. Vanaf de jaren ’60 groeide de reputatie van Pomerol snel, vooral onder wijnliefhebbers die de zachte, rijke stijl waardeerden. Vandaag de dag behoort Pomerol tot de top van Bordeaux, ondanks zijn bescheiden formaat en stille verleden.

Pomerol wijnhuis

HOE KOMT POMEROL AAN Z'N BIJZONDERE SMAAK?

Zoals bij alle wijnen heeft terroir een grote invloed op de smaak: Bordeaux heeft een continentaal klimaat. Toch brengt de nabijgelegen Dordogne rivier nog wel wat zee-invloeden met zich mee de grond in. Daarnaast ligt dit gebied nogal landinwaarts. Zo is het er niet snel te warm (waardoor overrijping zou kunnen ontstaan). Het is juist eerder te koud; zo komt voorjaarsvorst dan ook vaak voor.

Als we het over het plaatselijke terroir hebben wil dat niet zeggen dat er maar één soort ondergrond is of één soort klimaat heerst. Zelfs niet in dit kleine gebied. Op een aantal plekken waar pomerol gemaakt wordt vind je zogenaamde ‘crasse de fer’. Volgens veel wijnproducenten is deze alchemistische grond onderdeel van de succesformule van pomerol. Het is een vorm van zachte, ijzerhoudende zandsteen. En juist dat ijzer blijkt bij een juiste vorm van verbouwing, een positief effect te hebben op pomerols. Dit is trouwens echt niet altijd het geval want de beroemdste pomerol wijn, Chateau Pétrus, is niet afkomstig van deze grond.

AOC KEURMERK

Pomerol wijnen moeten aan flink wat regels voldoen om zo te mogen heten. Sinds 1963 hebben ze namelijk een AOC-keurmerk (Appellation d’Origine Contrôlée) van de Franse overheid gekregen. Hierin staat onder andere dat er alleen rode wijn geproduceerd mag worden in de regio. Vergeleken met andere wijnregio’s heeft pomerol z’n keurmerk nog niet zo lang. Dit is dan ook de reden dat er binnen het gebied geen classificatie is voor de afzonderlijke wijnchateaus.

SMAAK

Pomerol wijnen zijn exclusief en hebben een flinke dosis krachtige glamour. Proef de pruimen in je glas. 

  • Ruikt naar: kruidige bessen, vanille, truffel, honing en zelfs aarde
  • Smaakt: vol en krachtig met tonen van rood fruit, kruiden en vanille. Deze wijn heeft een zijdeachtige afdronk

POMEROL EN ETEN

Pomerol bestaat vaak grotendeels uit merlot. Deze wijnen hebben meestal een medium body en laten zich goed combineren met rijke sauzen waarbij een wijn met teveel Wat zijn tannines? Alles over tannine in wijn de boel zou overstemmen. Combineer een pomerol met simpele smaken van bijvoorbeeld:

WIJNWEETJES

  • Mocht je toevallig in Pomerol zijn dan kom je waarschijnlijk geen grote wijnhuizen tegen (of bordjes daarnaartoe) de lokale wijnmakers zijn nogal bescheiden. Goed zoeken dus als je langs wilt gaan. 
  • In tegenstelling tot veel wijnregio’s in de Bordeaux is Pomerol geen bestaand dorpje. De huizen liggen tussen de wijngaarden.
  • In de Pomerol regio vind je geen wijn corporaties. In de Loire Vallei en Bourgogne vind je deze bijvoorbeeld wel.
  • Pomerol stond niet altijd bekend om z’n rode wijnen. In de 16 en 17e eeuw werd hier vooral witte wijn geproduceerd om aan de smaak en vraag van de, jawel, Nederlanders en Belgen te voldoen.
  • Wijnen van Chateau Pétrus behoren tot de meest beroemde en dure wijnen van de wereld. Kijk niet gek op van een prijskaartje waar €4000 euro op staat.
  • Wijn uit pomerol wordt ook wel eens Bordeaux of Bordeaux Supérieur genoemd. Maar dit is alleen als de wijnproducent vindt dat de wijn het pomerol label niet waard is.

CHÂTEAU MARZY

Château Marzy is een domein gelegen in de wereldberoemde appellatie Pomerol. Dit gebied ligt aan de rechteroever in Bordeaux. Het domein heeft een rijke historie die terug gaat tot de 12e eeuw. Destijds waren het de tempeliers die een belangrijke rol vervulden in Pomerol. Het tempelierskruis zie je nog altijd terug op het etiket van deze wijn. Een ander opvallend element van het etiket is de Sint-Jacobsschelp. Een verwijzing naar het hospitaal van Pomerol dat pelgrims opving die de route naar Santiago de Compostella wandelden. Château Marzy is een van de vele chateaus in handen van Romain Maison. De beroemdste wijn die hij produceert is Château Le Gay, eveneens uit Pomerol.

MEER LEREN OVER WIJN?

Wil je verder de wereld van de klassieke wijnen induiken? Verdiep je bijvoorbeeld in de Franse Sancerre of Chablis. Meer een roodliefhebber? Hier lees je alles over de Koning van de Italiaanse rode wijnen: Barolo. Ook kun je alles lezen over alle verschillende wijnlanden en wat het verschil is tussen de nieuwe en de oude wijnwereld.

Meer lezen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.