Skip to main content

Alles over de Spaanse wijnstreek


Somontano

Somontano

In noordoosten van Spanje ligt de wijnregio Somontano dat letterlijk ‘onder de berg’ betekent. Het ligt namelijk aan de voet van de Pyreneeën! Somontano is een van de belangrijkste wijnstreken van het land. Dat komt door de innovatieve wijnmakers die streven naar wijnen met de beste kwaliteit. Ontdek alles over de wijnen uit Somontano!

Bekijk alle Spaanse wijnen

Somontano in het kort

  • Locatie Spanje: Noordoosten - aan de voet van de Pyreneeën
  • Van oorsprong frisse en fruitige witte wijnen
  • Produceert veel verschillende soorten wijnen
  • Belangrijkste druiven: Tempranillo, moristel, Macabeo, GrenacheCabernet sauvignon

De wijnen van Somontano

De wijnen uit Somontano zijn niet echt onder één noemer te vangen. Er worden heel veel verschillende soorten wijnen gemaakt. Van frisse witte blends met Macabeo en de plaatselijke alcañón tot volle en krachtige witte wijnen van bijvoorbeeld chardonnay of gewürztraminer.

Ook worden er veel verschillende rode wijnen gemaakt. Bijvoorbeeld blends van de druivenrassen moristel en Tempranillo. Deze druiven zorgen voor elegante en lichte rode wijnen. Maar er is meer: wijnmakers in Somontano experimenteren er lustig op los en gebruiken ook veel internationale druiven als Merlot en Cabernet sauvignon.

Druivenrassen

Een plaatselijke druif in deze regio is de moristel, een druif die lichte wijnen oplevert met de smaak van framboos. Ander veel gebruikte druivenrassen zijn de blauwe garnacha tinta, en de witte Macabeo en alcañón. In het gebied wordt veel geëxperimenteerd met druivenrassen. Zo is er in Somontano veel geïnvesteerd in de aanplant van internationale druivenrassen zoals de Cabernet sauvignonMerlotPinot NoirChardonnay en Gewürztraminer.

De nieuwere wijnhuizen mengen vaak de lokale druivenrassen met internationale rassen. Dit levert mooie, smaakvolle wijnen op!

Er is in Somontano veel geïnvesteerd in de aanplant van internationale druivenrassen. Wat blijkt? Deze doen het erg goed in dit klimaat!

KLIMAAT: ZOWEL HEET ALS KOUD

In Somontano is het in de winter ijskoud, in de zomer bloedheet. Ook regent het er vrij veel! Toch heeft het gebied door de vele zonuren en de bescherming tegen harde wind door de Pyreneeën een goed klimaat voor wijnbouw. En dat vinden wij helemaal niet erg!

MEER LEZEN OVER WIJN?

In Wijnland Spanje vind je nog veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over NavarraPrioratRías Baixas en Rueda. Wil je je verder verdiepen in Spaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder Cava en Rioja.

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete (Spaanse) wijnen binnen 24 seconden!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.