Skip to main content

alcoholpercentages in wijn:


van lichte tot zware jongens

flessen wijn
flessen wijn

Wijnen kunnen verschillen per land, per wijnstreek of natuurlijk per druivenras. Echter, wijnen kunnen ook onderscheiden worden op basis van de hoeveelheid alcohol die erin zit. Op basis van een aantal factoren kan alcohol in wijn variëren van 5,5% tot 23% Van lage tot hoge alcohol wijnen: wij zetten alle percentages voor je op een rijtje.

Er zijn verschillende factoren die de alcohol in wijn bepalen: soort wijn, kwaliteit van de wijn en het klimaat waar de druiven groeien. Het is handig om te weten hoeveel alcohol in je wijn zit. Zo kun je bepalen hoeveel je inschenkt en ook hoeveel je in totaal kan drinken. De hoeveelheid alcohol in wijn heeft namelijk ook invloed op het aantal calorieën. Ontdek hoeveel calorieën er in wijn zitten.

Bekijk alle wijnen

LAAG ALCOHOLPERCENTAGE

Met een alcoholpercentage van minder dan 10% zijn de wijnen in deze categorie licht en zoet. Nadat het gewenste alcoholpercentage is bereikt stopt de gisting. Hierdoor zijn de suikers nog niet volledig uitgegist. Er blijven restsuikers over die aan de wijn een zoete smaak geven. De populairste wijn in deze categorie is de Moscato d' Asti uit Italië. Deze wijn bevat 5,5% alcohol. 

Alasia Moscato D'Asti 2020 75CL

laag-medium alcoholpercentage

Dit zijn wijnen met een alcoholpercentage tussen 10% en 11,5%. Deze wijnen worden meestal gemaakt van minder zoete druiven. Wijnen met een laag-medium alcoholpercentage komen daarom meestal uit koelere klimaten zoals Frankrijk, Noord-Italië en Duitsland. In deze categorie vallen ook een aantal mousserende wijnen omdat producenten hiervoor de druiven wat eerder plukken om de bubbels te garanderen. Een populaire licht mousserende wijn is de Lambrusco, met een alcoholpercentage van 10,5%.

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro 75CL

medium alcoholpercentage

Wijnen in deze categorie, met een percentage tussen de 11,5% en 13,5%, zijn de meest voorkomende wijnen. In Europa dan. In de Verenigde Staten vallen deze wijnen eigenlijk nog onder de lage-medium alcohol wijnen. Ook in deze categorie komen mousserende wijnen voor. Nou eigenlijk alleen de duurste soort: champagne. Een populaire wijn in deze categorie is de cabernet-merlot combinatie uit Bordeaux. Deze wijn heeft een alcoholpercentage van 13%.

Alamos Malbec 2020 75CL

medium-hoog alcoholpercentage

Deze wijnen bevatten 13,5% tot 15% alcohol. Wijnen in deze categorie komen vooral uit landen met een warmer klimaat: ArgentiniëAustraliëSpanje en zuid-Italië. Landen met een warmer klimaat produceren namelijk aanzienlijk zoetere druiven. Deze druiven zorgen vervolgens voor een potentieel hoger alcoholpercentage in de wijnen. Een heerlijk Argentijnse wijn in deze categorie is de Wolf Blass, met een alcoholpercentage van 13,5%.

hoog alcoholpercentage

Deze wijnen bevatten meer dan 15% alcohol. Veel wijnen binnen deze categorie zijn dessertwijnen zoals PortMarsala en Sherry. Deze wijnen zijn versterkt met een gedistilleerde brandewijn, ook wel brandy genoemd. Wijnen die natuurlijk een alcoholpercentage van 15% of hoger hebben zijn zeer zeldzaam. Een populaire dessertwijn die lekker is bij zoute kazen en noten is de Gassiot Ruby Port. Deze heeft maar liefst een alcoholpercentage van 19%. 

Gassiot Ruby Port 75CL

meer leren over wijn?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven. Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete wijnen!