Alles over deze Franse wijnstreek Bordeaux

De Bordeaux is al eeuwenlang één van de grootste en beroemdste wijnbouwgebieden ter wereld. Deze zuidwestelijke Franse wijnregio produceert de meest exclusieve wijnen ter wereld. Toch vind je er ook zeer betaalbare kwaliteitswijnen. Ontdek wijnstreek Bordeaux! 

Bordeaux in het kort

  • 90% van de wijnen uit de Bordeaux zijn rood
  • 10% zijn witte wijnen, rosés, en mousserende crémants
  • 124.000 hectare aan wijngaarden
  • Veelvoorkomende wijnen: Bordeaux blend (cabernet sauvignon en merlot), sauternes, sémillon-sauvignon blanc
  • Beroemde regio's: o.a. Médoc, Pomerol en Saint-Émilion

De druiven uit de Bordeaux

In de Bordeaux groeien allerlei druivenrassen. De meest beroemde druif van Bordeaux is toch wel de blauwe cabernet sauvignon. Wie kent 'm niet?!

Blauwe druiven 

Toch is de meest voorkomende druif de welbekende merlot (40% van de aanplant) en staat ook cabernet franc veel aangeplant. Verder wordt er in mindere mate petit verdot, malbec en carmenère verbouwd. 

Witte druiven

Voor zoete en droge witte wijnen worden met name sémillon en sauvignon blanc gebruikt. Vaak als combinatie, maar soms worden er ook wijnen van puur sauvignon blanc gemaakt. De beroemde witte muscadelle geeft geurige zoete wijnen. 


De meeste rode (en witte) wijnen genaamd "Bordeaux", zijn een blend van verschillende druiven.

Klimaat: gematigd en vochtig

De 124.000 hectare aan wijngaarden die de Bordeaux bezit zijn vlak en liggen niet meer dan een paar meter boven de zeespiegel. 

Normaal gesproken wordt het gebied verdeeld in de linker- en rechteroever, met de bekende regio's Médoc en Graves aan de westzijde. St-Émillion en Pomeral liggen aan de oostzijde. 

Klimaat

De omstandigheden in de Bordeaux zijn ideaal voor de productie van milde, subtiele wijnen. De volgende eigenschappen van het klimaat van Bordeaux maken het geschikt voor wijnbouw:

  • Het klimaat is gematigd en vochtig, met veel invloed van zee en de warme Golfstroom
  • De winters zijn mild, de zomers warm maar niet droog
  • In de lente valt er genoeg neerslag. De zomers zijn warm, met een enkele onweersbui

Probeer eens

Deze bordeauxwijnen



Bordeaux: De regio's van de linkeroever

Médoc

Een van Frankrijk’s en misschien wel ’s werelds meest toonaangevende wijngebieden voor rode wijn, is de Médoc. Deze wijnregio ligt op de linkeroever van de Gironde en strekt zich uit van de stad Bordeaux tot aan de Atlantische Oceaan in het westen. 

De naam Médoc komt van het Latijnse medio aquae, wat 'midden in het water' betekent. Voordat de Nederlanders het gebied in de 17e eeuw drooglegden, was de Médoc namelijk een groot moerassig gebied.

Haut-Médoc

Uit de Haut-Médoc, het smalle gebied langs de linkeroever van de rivier, komen kwaliteitswijnen die geroemd worden om hun elegantie, structuur, kleur en harmonieuze assemblages. 

In de Haut-Médoc liggen enkele gemeenten die zeer goede wijnen produceren, zoals de Pauillac, Listrac en Moulis. Wijnen uit deze gebieden hebben doorgaans een mooi bouquet en een stevige structuur. Veel gebruikte druivenrassen zijn de cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot.

De gouden regel van bordeaux wijnen: koop in de slechte jaren de grote namen, koop in goede jaren de kleine châteaux

2 Reviews

Graves Superieures Blanc 75CL
Niet meer beschikbaar

Bordeaux: De regio's van de rechteroever

Sauternes

Ten westen van de stad Bordeaux, langs de linkeroever van de rivier de Gironde, ligt de smalle regio Graves. Uit het gebied rondom de gemeente Sauternes komen de beroemdste liquoreuze witte wijnen van Frankrijk

De Sauternes is een krachtige, elegante en geparfumeerde zoete witte wijn, met zacht rijp fruit van perziken, pruimen en abrikozen en wordt op een bijzondere manier gemaakt. De druiven die in deze wijn worden verwerkt zijn de sémillon, sauvignon blanc en muscadelle. 

St. Emillion

St. Emillion ligt op de rechteroever van de Dordogne, enkele tientallen kilometers ten noordwesten van Bordeaux. De wijngaarden strekken zich uit rondom dit prachtige middeleeuwse stadje. 

Uit St. Emillion komen overwegend rode wijnen, van vooral de blauwe merlot en cabernet franc

De bodemsamenstelling in St. Emillion is erg gevarieerd. Daardoor zijn de wijnen die er geproduceerd worden ook zeer uitlopend van smaak zijn. Ze variëren van licht en fruitig tot complexe wijnen die jaren bewaard kunnen worden.

Pomerol

De kleinste wijnproducerende regio in de Bordeaux is Pomerol. Pomerol ligt vlakbij St. Emillion en is beroemd om haar gulle, fluweelzachte rode wijnen van de merlot-druif. 

Een van de exclusiefste rode wijnen van de Bordeaux, de Château Petrus, komt uit dit gebied. De mooiste rode wijnen komen uit de hoogste gebieden van Pomerol en kunnen jaren bewaard worden.

Meer over wijn?

Wijnland Frankrijk is rijk aan veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over de LoireBeaujolais, de Bourgogne of de Provence

Wil je je verdiepen in Franse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder chablis en meursault

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete (Franse) wijnen binnen een minuut!