Spanje: Rioja

inspiration-image

Artikel

Rioja ligt in het noorden van Spanje, niet ver van de Franse grens. Het is de grootste en belangrijkste wijnproducerende streek van Spanje. Er worden al sinds de Romeinse tijd druiven verbouwd. Het huidige wijnbouwgebied beslaat ongeveer 62.000 hectare. De wijngaarden strekken zich uit langs de oevers van de rivier de Ebro.

Rioja was het allereerste Spaanse wijngebied dat de status DOC (denominación de origen calificada) verwierf. Het enige andere DOC-gebied dat Spanje telt, is Priorat. Vooral de rode wijnen uit Rioja worden, in Spanje en daarbuiten, beschouwd als de besten ter wereld. De regio telt talrijke beroemde wijnhuizen, waar Marqués de Riscal er een van is. Ook Bodegas Chivite, dat oorspronkelijk uit Navarra komt, bezit wijngaarden in Rioja.

Het wijnbouwgebied is onderverdeeld in 3 districten: de koelere Rioja Alavesa en Rioja Alta en het warmere Rioja Baja. De wijnen uit Rioja Alavesa en Rioja Alta zijn elegant en subtiel van smaak, terwijl de wijnen uit Rioja Baja wat voller en ronder zijn. De wijnen uit de districten worden soms apart en soms gemengd aangeboden. Het meest verbouwde blauwe druivenras is de tempranillo, gevolgd door garnacha. Voor de witte wijnen is macabeo (viura) veruit het belangrijkst.

In het verleden rijpten veel Rioja’s lang op eikenhouten vaten, waardoor ze een uitgesproken houtsmaak kregen. Tegenwoordig laten wijnmakers hun wijnen iets minder lang op hout rijpen. Naast de klassieke gerijpte rode rioja’s wordt er steeds meer rioja joven gemaakt. Rioja joven is een jonge, fruitige wijn, die niet of slechts zeer kort op hout heeft gerijpt. Witte rioja’s zijn heerlijk fruitig en aromatisch. Uit Rioja komen ook mooie droge, fruitige rosado’s.

2 Reviews

(100 stemmen)
op=op
9.29

7 Reviews

(317 stemmen)
op=op
Ondarre Rioja Reserva 75CL

2 Reviews

(5 stemmen)
Rioja Castillo Crianza Tempranillo 75CL
Otoñal Rioja Joven 75CL