Spanje: Rioja

Wie kent ze niet: de beroemde wijnen uit Rioja! Rioja ligt in het noorden van Spanje, niet ver van de Franse grens. Als grootste en belangrijkste wijn producerende streek van Spanje, heeft Rioja een rijke historie: hier worden al sinds de Romeinse tijd druiven verbouwd. Meer weten over Rioja? Lees dan snel verder.

3 districten

De wijngaarden van Rioja strekken zich uit langs de oevers van de rivier de Ebro. Vandaag de dag beslaat het huidige wijnbouwgebied van Rioja ongeveer 62.000 hectare. Deze is onderverdeeld in 3 districten: de koelere Rioja Alavesa en Rioja Alta en het warmere Rioja Baja.

De wijnen uit Rioja Alavesa en Rioja Alta zijn elegant en subtiel van smaak, terwijl de wijnen uit Rioja Baja wat voller en ronder zijn. De wijnen uit de districten worden soms apart en soms gemengd aangeboden. Het meest verbouwde blauwe druivenras is de tempranillo, gevolgd door garnacha. Voor de witte wijnen is macabeo (viura) veruit het belangrijkst.

Een uitgesproken karakter

In het verleden rijpten veel Rioja’s lang op eikenhouten vaten, waardoor ze een uitgesproken houtsmaak kregen. Tegenwoordig laten wijnmakers hun wijnen iets minder lang op hout rijpen. Naast de klassieke gerijpte rode rioja’s worden er ook de volgende rioja’s gemaakt:

foto rioja

  • Rioja Joven: een jonge, fruitige wijn, die niet of slechts zeer kort op hout heeft gerijpt. Deze wordt steeds meer gemaakt
  • Witte rioja: heerlijk fruitig en aromatisch.
  • Rosado: mooi en droog.

Pure kwaliteit

Tot slot staat Rioja voor pure kwaliteit. Rioja was het allereerste Spaanse wijngebied dat de status DOC (denominación de origen calificada) verwierf.
> Lees hier wat DOC precies is.

Deze kwaliteitsstempel is vrij uniek: het enige andere DOC-gebied in Spanje, is de regio Priorat. Vooral de rode wijnen uit Rioja worden zowel in Spanje als daarbuiten als de besten ter wereld beschouwd. De regio telt trouwens nog tal van andere beroemde wijnhuizen, zoals bijvoorbeeld Marqués de Riscal, waar wij een een hoop heerlijke wijnen van in ons assortiment hebben! Meer er is meer: ook Bodegas Chivite, dat oorspronkelijk uit de regio Navarra komt, bezit wijngaarden in Rioja.

Zelf een Rioja proeven?

Mocht je nou na al deze informatie zin hebben gekregen om eens een rioja’tje te proeven: bekijk dan eens onze Rioja wijnen. Is dit toch niet helemaal jouw wijntje, maar ben je wel dol op Spanje? Kijk dan eens naar onze andere Spaanse wijnen.

Niet zoveel dorst maar wel geïnteresseerd? Lees eens ons artikel over wijnland Spanje om te weten te komen wat Spaanse wijn zo speciaal maakt!