Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Hoe maak ik


een champagne ontbijt?

een champagne ontbijt?

Valentijnsdag komt eraan! Wil je iemand eens even goed in de watten leggen? Verras diegene dan met een champagne ontbijt! Als je eenmaal hebt besloten dat je de keukenprins(es) uit gaat hangen rijst al snel de vraag: hoe maak ik een champagne ontbijt? Met onze tips, wat handigheid en creativiteit zet jij een heerlijk ontbijt neer.

BEKIJK ALLE VALENTIJNSTIPS

1. BOODSCHAPPEN EN VOORBEREIDING

Allereerst moet je je afvragen: ga je het ontbijt bij iemand brengen of woont de gelukkige in hetzelfde huis? Als je het ontbijt bij iemand brengt, heb je alle tijd om thuis voor te bereiden. Serveer je het ontbijt thuis? Dan zal je misschien wat stiekem te werk moeten gaan. Doe de boodschappen bij een traiteur, slager of bakker. Alleen de allerbeste producten zijn goed genoeg voor een champagne ontbijt. Koop bijvoorbeeld luxe broodjes of croissantjes. Wij zetten de benodigdheden alvast voor je op een rijtje.

Favoriet opslaan
Pongrácz Sparkling Brut

Pongrácz Sparkling Brut 75CL

Benodigdheden champagne ontbijt

Wat heb je nodig voor een champagne ontbijt? Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil, maar wij doen een aantal suggesties. Het enige wat jij hoeft te doen is naar de supermarkt te lopen. 

 • Fles champagne (wel zo handig) 
 • Verse jus d’orange
 • Vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien
 • Boter
 • Ei
 • Kaas
 • Gerookte zalm
 • Zoet, bijvoorbeeld: jam, hagelslag
 • Vleeswaren, bijvoorbeeld: fricandeau, filet americain, ham
 • Luxe broodjes
 • Croissantjes
 • Koffie en thee 

Dan kun je nog denken aan wat benodigdheden voor de perfect aankleding van je champagne ontbijt. Kleed de tafel bijvoorbeeld aan met mooi servies/bestek, bijpassende servetjes en een bloem in een vaasje. De champagne kun je opdekken in een champagnekoeler met ijs en uitschenken in flûtes. Voor een ontbijt op bed heb je natuurlijk nog een dienblad nodig. 

Fan van jus d'orange? Maak dan een mimosa. Dit is een cocktail die deels bestaat uit champagne, deels uit jus d'orange. Perfect voor in de ochtend!

2. DE CHAMPAGNE

Natuurlijk het belangrijkste ingrediënt bij een champagne ontbijt. Maar een fles kiezen kan nog best lastig zijn, er zijn namelijk veel merken en soorten champagne. Naast champagne kun je namelijk ook nog kiezen voor een andere (meer betaalbare) mousserende wijn. Valt champagne niet helemaal binnen het budget? Dan kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een fles cava. Of juist op zoek naar een fruitiger alternatief? Dan biedt prosecco uitkomst. Benieuwd wat precies de verschillen zijn tussen deze bubbels? Lees dan het artikel "champagne, cava en prosecco: wat zijn de verschillen?".

Champagne serveren

Welke bubbels je ook koopt: zet de fles in de koelkast en haal de fles er pas op het laatste moment uit. Kleed het ontbijt extra mooi aan met een champagnekoeler met ijs en schenk de champagne uiteindelijk in elegante flutes. Lees hier alles over champagne serveren.

3. ROMANTISCH CHAMPAGNE ONTBIJT

Je wilt natuurlijk dat jouw champagne ontbijt zich onderscheidt van de saaie sneetjes-brood-ontbijtjes. Houd je van koken? Dan is het extra leuk om een paar zelfgemaakte details toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan miniscones met room en jam, minimuffins met bosbessen of miniquiches met spek en kaas. Natuurlijk kunnen eieren niet ontbreken bij een uitgebreid ontbijt. Voor een champagne ontbijt is een gekookt eitje wellicht te standaard. Dus pak extra uit met bijvoorbeeld: ei “en cocotte” met gerookte zalm. Iets simpeler, maar ook leuk: een exotische fruitsalade of aardbeien met citroenroom. 

Meer kook- of ontbijtinspiratie opdoen?

BEKIJK AL ONZE RECEPTEN
3. ROMANTISCH CHAMPAGNE ONTBIJT
Recept

Ei 'en cocotte' met gerookte zalm - paasgerecht

4. DIEN HET ONTBIJT OP

Wanneer je het ontbijt ergens anders moet opdienen, doe dan alle etenswaren in afsluitbare plastic zakjes en bakjes. Gebruik een thermoskan om thee en koffie warm te houden. Neem wel een leuke pot mee om later uit te schenken. Zet alles, samen met bestek, servies en glazen in een stevig krat en zorg ervoor dat er niks kan verschuiven of omvallen. 

Aangekomen op plek van bestemming of dien je het ontbijt gewoon thuis op? Begin dan met het dekken van de tafel. Decoreer met mooie servetten en een bloem in een vaas. Leg broodjes, croissantjes en beleg op mooie schalen. Zet de fles champagne in een ijsemmer. Als je het ontbijt op bed serveert, gebruik dan een dienblad.  Nog even benieuwd hoe die fles straks geopend moet worden? Lees dan het artikel champagne openen als een pro.

MEER LEREN OVER CHAMPAGNE?

Er valt namelijk een hoop te leren over deze Franse klassieker! Lees bijvoorbeeld alles over de champagnestreek, of ontdek 3 goedkope, goede champagnes die lekker zijn bij je champagne ontbijt.