Skip to main content

Alles over de wijn


Meursault

Meursault

Meursault behoort tot de top van de witte Bourgogne wijnen. Deze wijn is vol en rijk van smaak maar toch ook fris. En aan die mooie balans heeft meursault z’n goede reputatie te danken. Lees meer over deze prachtige Franse wijn.

Bekijk alle Meursault wijnen

Meursault in het kort

Kenmerken
Komt uit Frankrijk
Regio Meursault binnen de Côte du Beaune
Plaats  Bourgogne
Druif  Chardonnay
Alcoholpercentage Minimaal 11%
Exclusief omdat Dit maar een klein wijngebied is en vanwege de verschillende microklimaten van de regio.
Prijzen Variëren van €40 tot €100

 

HOE KOMT MEURSAULT AAN Z’N BIJZONDERE SMAAK?

Nergens ter wereld doet de Chardonnay het zo goed als in de Bourgogne. Zelf binnen dit kleine gebied zijn er verschillende typen terroir die hun invloed hebben op de druif en daardoor op  de wijn. Zo vind je hier klei, kalksteen, mergel en leem. Voeg daar het koele klimaat aan toe en je hebt een langzame rijping die zorgt voor de goede balans in de wijn door voldoende frisheid. 

Zelfs binnen Meursault zijn er verschillen in bodem en ligging die van invloed zijn op de smaak van de wijn. De ene wijngaard levert betere, meer elegante wijnen op dan de andere. De beste wijngaarden zijn de Premier Cru wijngaarden.  

Rijping op eikenhout

Het is gebruikelijk om Meursault wijnen in de kelders aldaar in eikenhouten vaten te laten rijpen. Dat geeft de wijnen extra smaak, stabiliteit en rijpingspotentieel.

AOC CLASSIFICATIE 

Zoals veel Franse wijnen heeft Meursault ook een zogenaamd AOC keurmerk. In Meursault worden geen grand cru wijnen gemaakt maar wel premier cru’s van uitstekende kwaliteit!

In het kort zegt “cru” dit iets over de kwaliteit van de wijn. In de Bourgogne is Grand cru hierbij het hoogst, gevolgd door premier cru. De beste Premier Cru wijngaarden in Meursault zijn Les Perrières, Les Genevrières en Les Charmes. Of een wijn een AOC classificatie heeft, vind je terug op het wijnetiket op de fles.

 

Drink een meursault niet kouder dan 12˚. Het lekkerst is ie tussen de 12 en 14 graden celcius (= ca. 1 uur in de koelkast).

WIJNWEETJES

  • Naast een aantal premier cru wijnen heeft Meursault ook lieu-dit wijnen. Dit zijn wijnen zonder premier cru keurmerk maar met ook een uitstekende reputatie. De naam van de wijngaard is dan ook op het etiket vermeld. Dit zijn de volgende wijngaarden:  Les Narvaux, Les Tillets, Les Clous, Les Cases-Tetes, Les Vireuils, Les Grands-Charrons, Le Tesson, Les Rougeots, Les Chevalieres, Les Luchets, Les Meix-Chavaux.Let dus goed op of je dit op een wijnlabel tegen komt!
  • Er komen ook rode wijnen uit Meursault. Dit zijn er alleen niet zo veel. Maar 5% van de aangeplante druiven is pinot noir. Daarmee wordt ongeveer 2% aan rode meursault gemaakt.

  • Meursault strekt zich maar 5 km uit. Dit lijkt klein maar is nog groot vergeleken bij het nabijgelegen wijngebied Puligny-Montrachet dat maar 2 km groot is.

  • Twijfel je over je Franse uitspraak? De naam van deze wijn spreek je uit als ‘mur-soo’. Benieuwd naar meer tips voor het uitspreken van de wijn? Lees hoe je alle wijnklassiekers uitspreekt

HOE SMAAKT MEURSAULT?

Meursault heeft veelal een zeer intense smaak met veel boterige tonen maar ook veel frisheid. De rijping op eikenhout zorgt voor vanilletonen en complexiteit. 

  • Ruikt naar: boter, (hazel)noten, honing, vanille, bloesem en soms brioche,

  • Smaakt naar: geel fruit, boter, vol en met een kleine hint van citrus

Benieuwd of deze wijn er een is die jij graag drinkt? Doe dan nu de smaakprofielen test. Deze wijn valt onder het profiel Big White.

Goedkoper alternatief?

Mocht deze wijn ietsjes boven je budget zijn dan kun je deze meer voordelige alternatieven ook proberen zoals deze:

  • JC Boisset Mâcon-Igé; deze chardonnay uit de Zuidelijke Bourgogne is door Hamersma bekroond met een 8,5.
  • De Loach Russian River Chardonnay; deze wijn komt uit de VS maar is qua smaak goed te vergelijken met Bourgogne-wijnen.

WAAR SCHENK JE EEN MEURSAULT BIJ?

De rijke smaak van Meursault past goed bij veel gerechten:

BEKIJK ONZE 400+ RECEPTEN

Meer over grote namen?

Je weet nu alles over deze bijzondere Franse wijn. Lees verder over de de grootste klassieke wijnen, zoals barolo, chianti of montepulciano d'Abruzzo. Ben je meer een fan van droge witte wijnen? Dan lees je hier lekker verder over de Franse klassiekers Sancerre en Chablis. Voor de zoetekauwen: Verdiep je eens in zoete wijnen zoals port of lees alles over zoet op onze digestief pagina!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.