Alles over deze Spaanse wijnstreek Rueda

De wijngaarden van de DO Rueda liggen rondom de stad Rueda, in de provincie Valladolid. De druiven staan aangeplant op een groot, vlak plateau, zo’n 170 kilometer ten noordwesten van Madrid. Rueda wordt van het oosten naar het westen doorkruist door de rivier de Duero (Douro genaamd in Portugal). Er heerst een continentaal klimaat, met hete zomers en koude winters. Met 2.700 zonuren per jaar is de streek zeer zonnig

Van oudsher komen er veel versterkte sherry-achtige wijnen uit Rueda. Hoewel de nadruk tegenwoordig ligt op stille, witte wijnen, worden de versterkte wijnen nog altijd geproduceerd onder de namen Rueda Pálido en Rueda Dorado. Ze bevatten minimaal 14% alcohol. In de jaren ’70 investeerde het beroemde wijnhuis Bodegas Marqúes de Riscal (uit Rioja) veel geld in de aanplant van de witte verdejo-druif. Marqúes de Riscal zette de trend in Rueda voor lichte, fruitige witte wijnen. Deze wijnen zijn een blend van verdejo en macabeo en moeten voor minimaal 50% uit verdejo-druiven bestaan. Wijnen met het etiket Rueda Superior bevatten ten minste 85% verdejo. Bodegas Marqúes de Riscal introduceerde in de jaren ‘80 ook de sauvignon blanc in het gebied. Het wijnhuis produceert goede varietal-wijnen van deze druif. Sinds 2002 komen er ook enkele rode DO-wijnen van tempranillo uit Rueda.

Meer lezen over wijnen?

Spanje is naast Rueda ook rijk aan andere prachtige wijnstreken. Lees hier alles over Ribera del Duero, Priorat, Penedès en Somontano! Meer lezen over andere wijnlanden? Lees hier dan meer over Frankrijk en Chili of ontdek andere bijzondere wijnlanden.

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek binnen een minuut welke wijnen het beste bij jou passen.

Ook leuk om te lezen: