Alles over de Spaanse wijnstreek Rueda

Ten noordwesten van Madrid in de provincie Valladolid ligt de Spaanse wijnregio Rueda. Een wijnregio die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het is de plek waar de witte druif verdejo vandaan komt. En die fruitige en toegankelijke verdejo kent veel fans. Ontdek alles over deze belangrijkste Spaanse regio voor witte wijnen!

Rueda in het kort

  • Ten noordwesten van Madrid
  • Fruitige en droge witte wijnen
  • 98% van de wijngaarden is beplant met witte druiven
  • Belangrijkste druivenrassen: verdejo, sauvignon blanc, viura

Wijnen uit Rueda

Van oudsher komen er veel sherry-achtige wijnen, gemaakt van de Palomino druif, uit Rueda. De verdejo druif was in de 20e eeuw de ‘sleeping beauty’ in deze regio.

De wijnen van nu

Het wijnhuis Bodegas Marqúes de Riscal zette in de jaren zeventig in Rueda de trend voor lichte, fruitige witte wijnen. Deze wijnen zijn een blend van verdejo en macabeo (viura) druiven en moeten voor minimaal 50% uit verdejo druiven bestaan. Wijnen met het etiket Rueda Superior bevatten ten minste 85% verdejo. Ook is 100% sauvignon blanc toegestaan binnen de DO Rueda.

Verdejo: dé druif van Rueda

Het belangrijkste druivenras van Rueda is verdejo. Dit is een druivenras dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. Inmiddels wordt deze druif al meer dan 1000 jaar in Spanje aangeplant. Verdejo is zacht van smaak en heeft een uitgesproken aroma van appel, peer en soms venkel.

Andere belangrijke druiven in Rueda

Rueda heeft ook nog veel meer te bieden! Andere witte druiven die worden aangeplant in Rueda zijn onder andere: viura, sauvignon blanc en palomino fino. Voor de rode wijn worden de druivenrassen merlot, cabernet sauvignon en tempranillo gebruikt. Keuze genoeg dus!

Het perfecte klimaat

In Rueda heerst een continentaal klimaat. Dit betekent in dit geval hete zomers en koude winters. De druivenstokken staan op een hoogte van 700 meter aangeplant. In de winter kan de temperatuur tot ver onder het vriespunt dalen en in de zomer kan de temperatuur oplopen tot wel 40 graden. Door de hoogte zijn de nachten gelukkig een stuk koeler. Hierdoor ontwikkelen de druiven veel aroma’s en verliezen ze hun zuurgraad niet snel. Ideaal dus voor het produceren van die frisse witte wijnen. En die vinden wij best wel heel lekker.


Meer lezen over wijnen?

In Spanje vind je naast Rueda nog veel meer prachtige wijnstreken. Lees hier alles over Ribera del Duero, Priorat, Penedès en Somontano! Meer lezen over andere wijnlanden? Lees hier dan alles over Frankrijk en Chili of ontdek andere bijzondere wijnlanden.

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek binnen 24 seconden welke wijnen het beste bij jou passen.

Ook leuk om te lezen: