Oude en nieuwe wijnwereld
Bij wijn gaat het vaak over de ‘Oude Wereld’ en ‘Nieuwe Wereld’. Wat betekenen die termen precies? Wat zijn de verschillen?En hoe smaken de wijnen die er vandaan komen? Wij leggen het je uit.
Oude wijnwereld
Nieuwe wijnwereld
Wat is oude en wat is nieuwe wereld?
Kort door de bocht verwijst Oude Wereld naar de traditionele wijnlanden in Europa en Nieuwe Wereld naar alle landen daarbuiten. Bij de Oude Wereld horen landen als Frankrijk en Italië en bij de Nieuwe Wereld onder andere Australië, Chili en Zuid-Afrika.
Is nieuw ook echt nieuw?
‘Nieuw’ wekt de indruk dat er nog maar sinds kort druiven worden verbouwd in de nieuwe wijnwereld, maar dat is niet zo. Zo werd in Zuid-Afrika al in 1659 wijn gemaakt. De termen ‘nieuw’ en ‘oud’ zeggen meer dan alleen iets over de herkomst van de wijnen. Ze vertegenwoordigen een bepaalde stijl en smaak.
De verschillen tussen nieuwe wereldwijnen en oude wereldwijnen?
Nieuwe-wereldwijnen
Nieuwe-wereldwijnen herken je direct aan hun volle, fruitige karakter. Ze zijn vaak soepel, rond en gemaakt om ook zonder eten van te genieten.
Wijnmakers in landen als Chili, Australië en Californië experimenteren graag en zetten het druivenras centraal – dat staat dan ook duidelijk op het etiket. Lange tijd was de smaak van de druif belangrijker dan de herkomst, al groeit de aandacht voor terroir ook hier snel.
Oude-wereldwijnen
Oude-wereldwijnen zijn vaak verfijnder en eleganter van stijl. De aroma’s zijn subtiel, de zuren levendig en de structuur wat steviger – perfect om bij het eten te schenken. In de Oude Wereld draait het bovendien om herkomst: elk gebied heeft zijn eigen karakter.
Oude-wereldwijnen zijn gemaakt van druivenrassen die al eeuwen bij het gebied horen en die het vermogen hebben om de smaak van een specifiek terroir door te geven. Op de meeste Franse, Italiaanse en Spaanse etiketten stond vroeger zelden de naam van de druif. Dat vond men overbodig: het is namelijk wettelijk vastgelegd waarvan Bourgogne of Rioja mag worden gemaakt.
Welke landen zijn oude en nieuwe wijnwereld?
In de meeste gevallen liggen de oude-wijnlanden op het noordelijk halfrond, en de nieuwe-wijnlanden op het zuidelijk halfrond (op Californië na).
Dit zijn de bekendste nieuwe-wijnlanden:
- Australië
- Nieuw-Zeeland
- Verenigde Staten (Californië)
- Chili
- Argentinië
- Zuid-Afrika
Best of both worlds
Dat alle nieuwe-wereldwijnen fruitiger, ‘zoeter’ en soepeler smaken dan die uit de Oude Wereld is natuurlijk té zwart-wit. En dat wijnen uit de Oude Wereld allemaal verfijnd en complex of juist stug en zuur zijn ook. Wijnmakers vanuit de hele wereld hebben de afgelopen 30 jaar veel van elkaar geleerd. Zo zijn technieken overgewaaid van oud naar nieuw. En hebben ze meer manieren van wijn verbouwen van elkaar overgenomen.
Van oud naar nieuw
In de Oude Wereld zaten wijnmakers vast aan eeuwenoude tradities, gewoontes en wetten. In de Nieuwe Wereld waren wijnmakers juist vrij om aan te planten wat ze wilden en experimenteerden ze er ondertussen rustig op los. Zo ontstond de uitbundige nieuwe-wereldwijnstijl. De nieuw gebruikte technieken waaiden over naar Europa en inmiddels vind je in alle oudewereldlanden ook wijnen in de nieuwewereldstijl.
De druif en terroir centraal
Omgekeerd ging men in de Nieuwe Wereld op zoek naar voordelen van terroirs en onderzochten ze welke druivenrassen het beste bij een bepaald gebied pasten. Wijnmakers van nu willen meer dan alleen de smaak van de druif gebruiken. Ze zoeken naar variatie en diepgang en vinden die in de bodem. In de Nieuwe Wereld kom je inmiddels dan ook terroirwijnen tegen in de stijl van de Oude Wereld.