Skip to main content
Welkom
0
Malbec wijn met wijngaard op achtergrond

Malbec

Malbec kent zijn oorsprong in Frankrijk maar staat nu al een flink aantal jaar bekend als de nationale trots van Argentinië. Deze stoere druif is in Argentinië verantwoordelijk voor wijnen met veel power en rijp zwart fruit. Wat weten we eigenlijk nog niet over deze zonliefhebbende druif?

MALBEC IN HET KORT

Malbec is een krachtige rode druif die stevige, donkere wijnen voortbrengt vol rijp fruit en kruidigheid. Oorspronkelijk uit Frankrijk, maar inmiddels hét boegbeeld van Argentijnse rode wijn. Ideaal voor wie houdt van een volle, stoere wijn met een zachte kant.

Komt uit: Oorspronkelijk uit Zuidwest-Frankrijk, waar hij nog steeds voorkomt in Cahors. Malbec vond echter zijn tweede thuis in Argentinië, vooral in Mendoza, waar hij zich dankzij het droge klimaat en de hoge ligging van zijn beste kant laat zien.
Smaakt naar: Donker fruit zoals pruimen, bramen en zwarte kersen, met tonen van cacao, peper, leer of drop. De stijl is meestal vol en zacht, met stevige tannines en een lange, warme afdronk.
Lekker bij: Malbec is een echte vleeswijn: perfect bij biefstuk, barbecue, stoofvlees of lamskoteletten. Ook lekker bij gerechten met paddenstoelen, gegrilde groenten of stevige kazen. Serveer licht gekoeld voor extra frisheid bij warm weer.

OORSPRONG

De roots van malbec wijnen liggen zoals eerder gezegd in Cahors, het zuidwesten van Frankrijk, maar daarnaast is de malbec dus een groot succes in Argentinië. Dit Zuid-Amerikaanse land produceert nu ruim 75% van alle malbec wijnen wereldwijd. De meeste malbec wijnen uit Argentinië komen uit de omgeving van Mendoza. De wijngaarden hier zijn erg hooggelegen; tot wel 1400 meter en soms zelfs nog honderden meter hoger.

Malbec druiven trossen

Hierdoor is er meer UV straling waardoor de schil van de druif dikker wordt en de tannines veel rijper. 

Het verschil tussen dag en nacht temperatuur is in Mendoza door de hoogte wel 20 graden. Dit zorgt voor een goede, langzame rijping waardoor de druif veel aroma’s krijgt. Daarnaast behoudt de druif ook voldoende zuren. Malbec’s uit Frankrijk uit de Cahors zijn veel steviger van smaak. Ze doen een beetje denken aan zeer stevige Bordeaux-wijnen.

DE DRUIF & SMAAK

Malbec is een kleine, donkergekleurde druif met een krachtige smaak. Het klimaat speelt een grote rol in het karakter van de wijn. In Frankrijk zijn malbecwijnen vaak rustiek en aards, terwijl ze in Argentinië juist soepeler en rijper overkomen, met veel donker fruit zoals pruimen, bramen en zwarte kersen. Ook proef je vaak tonen van cacao, peper of leer, vooral in houtgerijpte varianten.

Malbec staat bekend om zijn diepe kleur, zachte tannines en volle body. Afhankelijk van de regio is hij sappig en toegankelijk of juist wat steviger en kruidiger. De druif wordt ook regelmatig gebruikt in blends: in Bordeaux bijvoorbeeld met cabernet sauvignon en merlot, en in de Loire met gamay of cabernet franc. In die laatste streek staat malbec trouwens ook bekend onder de naam Cot.

WIJNWEETJES

  • Elk jaar op 17 april viert malbec een heus feestje: het is wereld malbec dag!
  • Argentinië en Frankrijk staan met stip op nummer 1 en 2 als dé malbec landen. 
  • Malbec is diep paars-rood en zelfs ondoorzichtig, een beetje te vergelijken met de kleur van syrah en Mourvèdre. In een blinde proeverij kun je malbec herkennen aan de magenta (dieproze) gekleurde rand. Handig weetje! Nu kun jij zelf een proeverij organiseren en de show stelen. Misschien leuk om dit op wereld malbec dag -17 april- te doen!
  • De malbec druif groeit in maar liefst zeven verschillende landen. De druif is razend populair en is daardoor nog steeds groeiende.

MALBEC & SPIJS

Malbec is een echte allrounder aan tafel, vooral als je houdt van stevig en hartig eten. Door z’n volle body, donkere fruittonen en zachte tannines past malbec perfect bij gegrild rood vlees zoals biefstuk of lamskoteletjes. Ook stoofgerechten, pulled pork, spareribs of een kruidige chili gaan er goed mee samen.

Daarnaast combineert hij verrassend lekker met hardere kazen zoals manchego of gerijpte cheddar. En drink je een wat lichtere stijl? Dan is malbec ook fijn bij geroosterde groente, gevulde paprika of een pasta met paddenstoelen.

Malbec wijn en spijs

MEER LEREN OVER WIJN?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Of lees meer over Franse wijnregio's, zoals de Provence, Bordeaux of de Elzas.

Meer lezen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.