Skip to main content
Welkom
0
wijnstreek La Mancha

La Mancha

La Mancha is met een oppervlakte van maar liefst 160.000 hectare het grootste wijngebied van Spanje. 50% van de in Spanje geproduceerde wijnen komt hier vandaan. Houd je van voordelig geprijsde Spaanse wijnen, dan zit je in deze regio goed. Lees hier alles over de Spaanse wijnstreek La Mancha!

LA MANCHA IN HET KORT

  • Gebied: ca. 165.000 hectare (grootste aaneengesloten wijngebied ter wereld)
  • Druivenrassen: airén, tempranillo (ook wel cencibel), garnacha, syrah, verdejo
  • Smaak: vaak rijp, fruitig en zongerijpt, van soepel wit tot stevige rode wijnen
  • Locatie: Centraal-Spanje, in de regio Castilië-La Mancha
  • Klimaat: droog en continentaal met hete zomers en koude winters
  • Jaarproductie: enorm; meer dan de helft van alle wijn in Spanje komt hier vandaan

GESCHIEDENIS

De wijnbouw in La Mancha gaat terug tot de Romeinse tijd, maar kreeg pas echt betekenis in de middeleeuwen toen kloosters de wijngaarden verzorgden. In de 20e eeuw werd La Mancha vooral bekend als bulkwijngebied, door de enorme productiecapaciteit. Sinds de jaren ‘80 is er echter veel geïnvesteerd in kwaliteit, moderne vinificatietechnieken en herwaardering van inheemse druivenrassen zoals airén en tempranillo. Tegenwoordig staat La Mancha steeds meer bekend om zijn verrassend goede prijs-kwaliteitwijnen.

La mancha wijngaard met molens

TERROIR

Het terroir van La Mancha wordt gekenmerkt door een droog, continentaal klimaat met hete zomers en koude winters. De wijngaarden liggen op een hoogvlakte, waardoor er veel zon is maar ook verkoeling in de nacht. De bodem bestaat vooral uit kalk, zand en klei en is arm aan voedingsstoffen, wat zorgt voor lage opbrengsten en geconcentreerde druiven. Dit alles draagt bij aan karaktervolle wijnen met een goede balans tussen rijp fruit en frisse zuren.

DRUIVENRASSEN

In La Mancha worden een indrukwekkend aantal druivenrassen verbouwd, mede dankzij het uitgestrekte landschap en het warme, droge klimaat. De witte druif airén is veruit het meest aangeplant en staat bekend om zijn droogteresistentie en hoge opbrengsten. Hoewel airén vroeger vooral werd gebruikt voor bulkwijn of distillatie, wordt hij tegenwoordig steeds vaker ingezet voor frisse, fruitige witte wijnen van betere kwaliteit.

Bij de blauwe druiven is tempranillo, lokaal ook wel cencibel genoemd, de belangrijkste. Deze druif levert soepele, fruitige rode wijnen op en vormt vaak de basis voor blends. Naast tempranillo zijn er ook aanzienlijke aanplantingen van garnacha, monastrell, bobal, en internationale rassen zoals cabernet sauvignon, merlot en syrah, die zorgen voor meer diepgang en complexiteit.

Ook aan witte druivenrassen is er diversiteit: macabeo, verdejo, chardonnay en sauvignon blanc worden steeds populairder, vooral bij producenten die zich richten op moderne, aromatische witte wijnen.

SUBREGIO'S

La Mancha is een enorme wijnregio in centraal Spanje, maar binnen en rondom deze regio vind je ook een aantal belangrijke subregio’s (DO’s) die elk hun eigen identiteit en specialiteiten hebben:

  • DO La Mancha

De grootste DO van Spanje, bekend om zijn enorme productie en variatie. Zowel witte als rode wijnen, met airén en tempranillo als belangrijkste druiven.

  • DO Valdepeñas

Gelegen net ten zuiden van La Mancha. Vooral bekend om goede prijs-kwaliteit wijnen van tempranillo (lokaal: cencibel), vaak met houtrijping.

  • DO Almansa

Richt zich op krachtige rode wijnen van garnacha tintorera (ook bekend als alicante bouschet) en monastrell. Warmer klimaat, dus intense wijnen.

  • DO Manchuela

Tussen de rivieren Júcar en Cabriel. Steeds populairder door frisse, fruitige wijnen van bobal, syrah en albariño.

  • DO Méntrida

Noordwestelijk van Toledo, met granietbodems en hoogteverschillen. Producenten maken hier moderne, elegante garnacha-wijnen.

  • DO Uclés

Kleiner gebied met moderne insteek. Focus op kwaliteit boven kwantiteit, vooral met tempranillo en cabernet sauvignon.

DO staat voor Denominación de Origen, een Spaans keurmerk dat de herkomst en kwaliteit van wijn beschermt. Het is vergelijkbaar met het Franse AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) of het Italiaanse DOC (Denominazione di Origine Controllata).

La Mancha Wijngaard

WIJNHUIS IN LA MANCHA

Naast deze prachtige wijnstreek is er ook een geweldig wijnhuis in La Mancha te vinden.

MARQUÉS DE GRIÑÓN

Carlos Falcó, Marqués de Griñón, is een Spaanse adellijke wijn- en olijfolie-producent. Hij studeerde landbouwtechniek aan de universiteit van Leuven en wijnbouwkunde aan de universiteit van Californië (Davis). In Spanje wordt hij gezien als een visionair en pionier. Zo introduceerde hij de druiven syrah en petit verdot in Spanje en was hij de eerste die cabernet sauvignon aanplantte in Castilla La Mancha. Don Carlos Falcó was daarnaast ook voorzitter van Grandes Pagos de España: een organisatie waaronder ook zijn wijndomein Dominio de Valdepusa valt. De Spaanse term ‘Vino de Pago’ is het equivalent van het Franse ‘Cru’ en is de hoogste classificatie binnen de kwaliteitspyramide van de Spaanse wijnbouw.

MEER LEREN OVER WIJN?

Wijnland Spanje is rijk aan veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over NavarraPrioratRías Baixas en Rueda. Wil je je verder verdiepen in Spaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder cava en rioja.

Meer lezen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.