Alles over biologische wijn

Biologische wijnen zijn steeds meer verkrijgbaar. En terecht, want ze zijn lekker en een bewuste keuze. Naast biologische wijn zie je ook andere termen, zoals biodynamisch of natuurwijn. Maar wat is nu eigenlijk een biologische wijn? En verschilt dat nou met biodynamische wijn? Wij leggen het uit! Alles over groene wijnen.

Kurken wijn

Wat is het verschil tussen biologische en reguliere wijn?

Alle wijnen hebben druivensap als basis. En laten we voorop stellen dat wijn (ook niet biologische) een puur natuurproduct is. Behalve sulfiet voor de houdbaarheid, wordt er niets chemisch aan wijn toegevoegd. Het maximaal toegestane sulfietgehalte in biologische wijnen is trouwens lager dan in de reguliere wijnen. Ook kan de bio producent minder technische ingrepen toepassen.

In de wijngaard begint het verschil tussen een reguliere en een biologische wijn. Een producent van reguliere wijn gebruikt namelijk diverse chemische middelen om ziektes te bestrijden. De producent van biologische wijn gebruikt zo veel mogelijk biologische preparaten; een soort homeopathie in de wijngaard. Deze maken de planten sterker, zodat ze beter zijn opgewassen tegen ziektes.

Biologisch geteelde druiven

Voor een biologische wijn gebruik je biologisch geteelde druiven; er komt geen kunstmest aan te pas en er worden geen pesticiden gebruikt. Op een natuurlijk manier werken is beter voor het milieu. En beter voor de gezondheid van de mensen die in de wijngaard werken. In een natuurvriendelijke wijngaard zie je niet alleen druiven, maar vaak ook bloemen, kruiden, veel insecten en vogels. Doordat de bodem en het water minder vervuild worden, is deze teelt goed voor de biodiversiteit.

Is biologische wijn gezonder?

Over de gezondheidsaspecten kunnen nog geen harde uitspraken worden gedaan. Het is wel zo dat in sommige onderzoeken naar voren is gekomen dat biologishe wijnen meer antioxydanten bevatten. Van antioxydanten wordt aangenomen dat ze het risico op beroertes en hart- en vaatziekten kunnen verlagen. Ben je gevoelig voor sulfiet? In biologische wijnen liggen de grenzen lager. Voor een pure smaak is biologische wijn meer dan het proberen waard!

Het maximaal toegestane sulfietgehalte in biologische wijnen is trouwens lager dan in de reguliere wijnen. Ook kan de bio producent minder technische ingrepen toepassen.

Biologische keurmerken

Hoe herken je biologische wijn?

Aan het logo op de fles. Sinds de oogst van 2012 kun je officieel spreken van een biologische wijn als de druiven biologisch zijn geteeld en de wijnproducent zich bij het maken van de wijn ook aan Europese regels heeft gehouden. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouwprincipes en de wijn voordat deze wordt gebotteld. Als de controleurs tevreden zijn, dan mag op het etiket het Europees biologisch keurmerk (het ‘blaadje met de sterren’) gebruikt worden.

Frankrijk: AB Keurmerk
Tot 2012 stond op etiketten van Franse “biologische wijn” het AB keurmerk. Deze letters zijn een afkorting van Agriculture Biologique en dat betekent een wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. Je treft nu nog vaak beide logo’s aan, omdat met name Franse consumenten het AB logo goed kennen en nog moeten wennen aan het nieuwe logo. Ook bij wijnen uit andere landen kom je nog vaak twee logo’s tegen.

En wat is biodynamische wijn?

We beginnen er langzamerhand meer kennis mee te maken: biodynamische wijn. Nog niet zo vaak op het schap te vinden als biologische wijn, maar zeker ook de moeite waard. 

Aarde moet genezen

Biodynamische wijnbouw is niet hetzelfde als biologische wijnbouw, al zijn er wel veel overeenkomsten. De uitgangspunten zijn dezelfde: geen gebruik van chemische stoffen en een gezonde bodem als basis voor vruchtbaarheid. Maar biodynamici gaan nog een stap verder. Omdat de vruchtbaarheid van de aarde afneemt, moet je de aarde genezen en zo gezond maken dat alles wat er op groeit zichzelf kan beschermen tegen ziektes. 

wijngaard sfeer cropped

Homeopatische mengsels in de bodem

Om de bodem en de wijnrank die daarop groeit zo gezond en vruchtbaar mogelijk te maken, moet je er bepaalde stoffen aan toevoegen. Daar worden homeopathische mengsels voor gebruikt die de groei bevorderen en positieve krachten in de bodem brengen. Die mengsels zijn gemaakt volgens vaak heel oude recepten. Daarnaast maakt de biodynamische wijnboer gebruik van kosmische krachten. De oogst- en snoeiwerkzaamheden worden bijvoorbeeld aangepast aan de zon- en maanstanden.

Beetje zweverig? Misschien wel. Maar we kunnen niet ontkennen dat veel biodynamisch werkende wijnboeren prachtige wijnen maken. De duurste wijn ter wereld bijvoorbeeld, Bourgogne van Domaine de la Romanée-Conti (enkele duizenden euro’s per fles!), is biodynamisch.

Druiventros staand

BIOLOGISCH & BIODYNAMISCH: OVEREENKOMSTEN

Biologische en biodynamische wijnbouw hebben veel met elkaar gemeen:

  • Beide gebruiken geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen tegenschimmels en ongedierte. 
  • Biodynamische producten zijn automatisch ook biologisch.

EKO keurmerk = biologisch of biodynamisch

Producten die het biodynamische Demeterkeurmerk hebben, hebben eveneens het EKO-keurmerk, dat aangeeft dat het product volgens de wettelijke vereisten biologisch is. Beide systemen streven naar:

  • biodiversiteit (verscheidenheid in genen, soorten en ecosystemen);
  • biologische activiteit (microorganismen) in de bodem;
  • hergebruik van plantaardige en dierlijke restproducten;
  • duurzaam gebruik van grond, water en lucht;
  • minimale belasting van het milieu.

Meer lezen over wijn?

Ontdek alles over druifsoorten, landen en verschillende wijnen. Of leer wijnproeven als een pro. En hoe verwijder je die rode wijnvlek eigenlijk het makkelijkst?

Ontdek zelf hoe lekker biowijn is!

Wij hebben er alvast een paar voor je klaargezet, of kies er zelf 1 uit onze ruime selectie biowijnen.

Domaine de Luc Merlot bio 75CL
Niet meer beschikbaar