Skip to main content

Alles over de Spaanse wijnstreek


Rioja

Rioja wijnstreek
Rioja wijnstreek

Wat is de meest bekende en prestigieuze wijnstreek van Spanje? Rioja! Deze wijnstreek ligt in het noordoosten van Spanje. Vooral de rode wijnen uit Rioja worden zowel in Spanje als daarbuiten zeer hoog aangeschreven. Lees hier meer over deze belangrijke Spaanse wijnstreek.

Bekijk alle wijnen uit de Rioja

Rioja in het kort

  • Ongeveer 62.000 hectare aan wijnbouwgebied
  • De wijngaarden strekken zich uit langs de oevers van de rivier de Ebro
  • 90% van de wijnen is rood
  • Overige 10% is wit en rosé
  • Belangrijkste druif: tempranillo

HET GEBIED VAN DE TEMPRANILLO-DRUIF

Het meest verbouwde blauwe druivenras in Rioja is de tempranillo.  Deze druif zorgt dan ook voor de kern van de wijn! Daarnaast is garnacha een veel verbouwd ras in deze streek. Een typische rioja blend wordt vaak aangevuld met graciano en mazuelo. 

Ook wit mag niet ontbreken in Rioja: Voor het produceren van witte wijnen is macabeo (viura) veruit het belangrijkst. Meestal wordt deze druif gemengd met garnacha blanca en malvasía. 

EEN UITGESPROKEN KARAKTER

Wijnen uit Rioja hebben een uitgesproken karakter. Dat komt door het gebied, de druif maar ook door de traditie van de rijping van de wijn. Zo is het gebruikelijk om aan te geven op de fles hoe lang de wijn gerijpt is. Rioja Crianza staat voor een jaar rijping op eikenhouten vaten, Rioja Reserva voor minstens een jaar rijping op eikenhouten vaten en 2 jaar in de bodega en Rioja Gran Reserva voor minstens 24 maanden rijping op eikenhouten vaten en 3 jaar in de bodega! De laatste categorie wordt alleen in zeer goede jaren gemaakt.

DE DRIE DISTRICTEN VAN RIOJA

Rioja is onderverdeeld in 3 districten: het koele Rioja Alavesa, het warmere Rioja Alta en het nog warmere Rioja Baja. Je vraagt je nu vast af: Hebben de verschillende klimaten dan ook invloed op de wijn? Jazeker! de wijnen uit Rioja Alavesa en Rioja Alta zijn elegant en subtiel van smaak, terwijl de wijnen uit Rioja Baja wat voller en ronder zijn.


Meer lezen?

In Spanje vind je naast Rioja ook andere bijzondere wijnstreken, zoals La ManchaPenedès en Vuelta. Meer lezen over andere wijnlanden? Lees hier dan meer over ItaliëFrankrijk en Chili!

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek binnen een minuut welke wijnen het beste bij jou passen.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.