Wijnland Australië

inspiration-image

Artikel

Australische wijnen zijn gul, mondvullend, zacht en uitgesproken fruitig. Smaakbommetjes die, doordat ze volledig in balans zijn, makkelijk drinken en niet gauw vervelen. Hoe doen ze dat, daar in Down Under?

In vergelijking met Europa is Australië een nieuw wijnland, met een frisse kijk op wijn. Alles kan, alles mag, zolang de smaak en de kwaliteit van de wijn maar deugen. Anders dan in Europa is er geen wijnwet met strenge regels over bijvoorbeeld toegestane  druivensoorten in een bepaald gebied. Australische wijnmakers hebben geen last van dergelijke wettelijke beperkingen en beginnen gewoon bij de smaak. Een Australische wijnmaker vraagt zich voor alles af wat voor wijn hij (de wijnmaker is trouwens heel vaak een ‘zij’) wil maken en zoekt vervolgens uit met welke druiven, uit welke gebieden en met welke technieken dat het beste gaat lukken. Het wijnopleidingsniveau is hoog en de mensen die in de wijn  werken, hebben wereldwijd een enorme reputatie om hun technische deskundigheid.

 

Multiregionaal

Maar hoe knap de wijnmakers ook zijn, voor lekkere wijn heb je goede druiven nodig en daarvoor zijn de juiste bodem en het juiste klimaat onmisbaar. Het grootste deel van de Australische wijngaarden ligt in het zuidoosten van het continent. Om wijnen te maken waarin zoet, zuur en alcohol in evenwicht zijn, worden dikwijls druiven uit verschillende streken gebruikt. Penfolds bijvoorbeeld, haalt voor zijn Shiraz- Cabernet Sauvignon een deel van de druiven uit een warme klimaatzone en een ander deel uit een koelere wijngaard, ook al ligt die duizenden kilometers verder. De ‘warme’ partij levert kleur, suiker en rijpe tannine, het koele deel zorgt voor het zuur en de frisfruitige aroma’s.

 

Smaak van de druif

Hoewel terroirwijnen, wijnen van een specifieke bodem, in opkomst zijn, is Australië het land van de ‘varietals’. Dit zijn wijnen gemaakt van één druivensoort waarin je de smaak van de druif duidelijk herkent. De bekendste soorten zijn de exotisch fruitige Chardonnay waarvan de Nugan een duidelijk voorbeeld is; de weelderige Shiraz en de krachtige, kruidige Cabernet Sauvignon. Wijnhuizen als Penfolds en Peter Lehmann produceren jaar in, jaar uit varietals en ‘bi-varietals’ (wijnen gemaakt van twee verschillende druivensoorten, zoals de Cabernet-Merlot en Shiraz-Cabernet) met een herkenbare, consistente en gegarandeerde kwaliteit. Die smaak en kwaliteit kúnnen ze constant houden, doordat ze druiven uit verschillende gebieden mogen mengen.

 

Van imitatie naar innovatie

Immigranten uit Europa brachten hun wijnstokken en wijncultuur mee naar Australië. Duitse immigranten werkten met riesling, Fransen met merlot en chardonnay, Italianen met sangiovese; en allemaal probeerden ze de wijn van thuis na te maken. Latere generaties gingen experimenteren en ontwikkelden een volkomen eigen Aussie-wijnstijl. De smaak  werd fruitiger, zachter en rijker. Die volle wijnstijl sloot ook veel beter aan bij de pittige, vaak Aziatisch getinte fusiongerechten die in Australië veel voorkomen. 

In Australië worden de druiven in februari en maart geplukt, als het op het zuidelijk halfrond herfst is.

1 Review

(10 stemmen)
Wolf Blass Gold Label Chardonnay 2008 75CL
Niet meer beschikbaar


Yealands Winemakers Reserve Sauvignon Blanc 75CL
Niet meer beschikbaar

1 Review

(6 stemmen)
Wolf Blass Gold Label Shiraz 2012 75CL
Niet meer beschikbaar
1 Review

op=op
Lehmann Weighbridge Cab. Sauv. Merlot 75CL
Niet meer beschikbaar

1 Review

Nugan Chardonnay 75CL
Niet meer beschikbaar