Ontdek wijnland Zuid-Afrika

De eerste druivenstokken in het prachtige Zuid-Afrika werden aangeplant door de Nederlanders. Sinds de afschaffing van de Apartheid zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen over de hele wereld beroemd geworden. Maar liefst een derde van de jaarlijkse productie wordt geëxporteerd.

De lekkerste wijnen

uit Zuid-Afrika
Nederland staat niet bekend als wijnland. Toch waren het wel de Nederlanders die meer dan 3 eeuwen terug de basis legden voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw.

Geschiedenis

Jan van Riebeeck stichtte in 1652 in opdracht van de VOC een verversingspost op Kaap de Goede Hoop. Daar werden schepen bevoorraad die tochten naar en van Nederlands Oost-Indië ondernamen. Er werden tuinderijen aangelegd voor het kweken van groenten en enkele jaren later ook wijngaarden. In 1659 werd de eerste wijn gemaakt, die overigens niet echt van goede kwaliteit was. In 1679 trad gouverneur Simon van der Stel aan. Hij gaf de kwakkelende wijnbouw een positieve impuls. 

De Franse Hugenoten

De komst van een aantal Franse Hugenoten heeft aan de verbetering in de wijnbouw bijgedragen. De Hugenoten waren vanwege geloofskwesties naar Holland gevlucht. De wijnboeren onder hen werden door de VOC naar Zuid-Afrika gestuurd. Veel namen in het wijnbouwgebied herinneren aan deze begintijd. Stellenbosch bijvoorbeeld is naar gouverneur Van der Stel vernoemd, en Franschhoek verwijst naar de Franse Hugenoten.

Wijn van hoge kwaliteit

De periode na de 17e eeuw kende afwisselend tijden van bloei en verval, maar sinds de laatste 10 à 15 jaar heeft de Zuid-Afrikaanse wijnbouw zich ontwikkeld tot een zeer hoog niveau. De afschaffing van de Apartheid heeft de wereld voor Zuid-Afrika geopend. Dat heeft de wijnbouw een enorme (kwaliteits)impuls gegeven.

Wijnbouw

Zuid-Afrika beschikt over zo’n 100.000 hectare aan wijngaarden. Het areaal wordt ieder jaar met enkele duizenden hectaren uitgebreid. Daarmee is het een relatief klein wijnland, zeker in vergelijking met een land als Frankrijk. De Bordeaux alleen al bezit een vergelijkbare oppervlakte aan wijngaarden. De productie in Zuid-Afrika bedraagt ongeveer 800 miljoen flessen per jaar (in 2005). Daarvan wordt iets meer dan 30% geëxporteerd.

Een ideaal klimaat

De wijnbouw van Zuid-Afrika is geconcentreerd in het zuidwestelijke deel van het land. Daar heerst een mild Middellandse-Zeeklimaat dat ideaal is voor de druiventeelt. Overdag schijnt de zon in overvloed en zorgt een aangename zeewind voor verfrissing. ’s Nachts koelt het af. Door het grote verschil in dag- en nachttemperatuur ontwikkelen de aroma’s in de druiven zich goed. Dankzij het stabiele klimaat is de kwaliteit van de wijnen van jaar tot jaar zeer gelijkmatig.

Druivenrassen

Veruit het grootste deel van de aangeplante druivenrassen is van Franse oorsprong. Ongeveer 55% van alle druiven is wit. 

Witte druiven

Van alle witte druiven is de steen (de Zuid-Afrikaanse naam voor de chenin blanc) veruit het belangrijkste ras. Steen beslaat zo’n 18% van de totale aanplant. Met 10% van de aanplant staat de sultana op de 2e plaats. Deze wordt gebruikt voor rozijnen, niet voor wijn. Daarna komen de colombard, chardonnay en de sauvignon blanc

Blauwe druiven

Van de blauwe druivenrassen is de cabernet sauvignon de belangrijkste, met ongeveer 14% van de aanplant, gevolgd door shiraz, pinotage, merlot en cinsaut. De pinotage is een echt Zuid-Afrikaans druivenras. Deze druif is ontstaan uit een kruising van de pinot noir en de cinsaut, die ook wel hermitage werd genoemd. 

Voor nieuwe aanplant worden ook voornamelijk populaire internationale rassen gebruikt: cabernet sauvignon, shiraz en merlot voor rode wijn en chenin blanc voor witte.

Classificatie

In Zuid-Afrika is zijn de etiketten vaak in het Engels en soms in het Zuid-Afrikaans geschreven. Men hanteert er het zogenaamde Wine of Origin-systeem. Er zijn verschillende kwaliteitsklassen:

  • Wine of Origin of Wyn van Oorsprong: een kwaliteitswijn die aan allerlei eisen moet voldoen ten aanzien van druivenras(sen), alcoholgehalte en herkomst. Voorbeelden zijn Wine of Origin Paarl, Wine of Origin Stellenbosch en Wyn van Oorsprong Kusstreek.
  • Estate-wijnen: wijnen afkomstig van bepaalde wijnhuizen, waarvan de naam op het etiket moet worden vermeld. Deze herkomstbenamingen zijn niet zomaar ingesteld, maar zijn een aanduiding voor de wijn die er vandaan komt. Naast het klimaat is de bodemgesteldheid zeer bepalend voor het karakter en de unieke eigenschappen van de wijn. Bovendien is het gebleken dat het ene gebied een veel betere kwaliteit geeft van een bepaald type wijn dan het andere gebied.

De kwaliteitswijnen worden voorzien van een zegel met identificatienummer en de termen certified en gecertifiseerd.

Herkomstbenamingen

De herkomstbenamingen zijn als volgt ingedeeld:

  • Estates: het kleinste begrensde gebied met herkomstbenaming is een estate. In principe is dit een wijngoed. Soms liggen er enkele naast elkaar. Voorwaarde is dat de bedrijfsvoering één is. De wijnen die het estate op het etiket hebben staan zijn in ieder geval daar gemaakt van druiven die op het estate verbouwd zijn, en gerijpt in de eigen kelders.
  • Wards: zoals Franschhoek of Constantia, zijn kleine landbouwgebieden, waar meestal een aantal boerderijen actief is. Ze kunnen onderdeel van een district zijn, maar dat hoeft niet.
  • Districts: grotere gebieden met herkomstbenaming zijn de districts, de districten. Voorbeelden zijn Paarl en Stellenbosch.
  • Regions: het 4e gebied met herkomstbenaming is de region of regio. Dit zijn Coastal Region, Klein Karoo, Breede River Valley en Olifants River.
  • Geographical unit: er zijn 2 geografische eenheden. De ene is Northern Cape waaronder 4 gebieden vallen. Alle andere wijngebieden liggen in de Western Cape. Ook deze laatste herkomstbenaming staat vaak op het etiket.

Exportwijnen

Alle exportwijnen worden door de Wine & Spirit Board gecontroleerd. Wijn die is bestemd voor de export moet een strenge controle ondergaan door de Wine & Spirit Board in Nie Voorbij, in de buurt van Stellenbosch. De 12 leden van deze Board moeten de kwaliteit van de wijn goedkeuren en controleren of deze aan alle eisen van de classificering voldoet. Op die manier wordt er gegarandeerd dat alleen de beste wijnen de grens overgaan.

In Zuid-Afrika wordt ook wel gezegd: ‘Slechte wyn komt nie voorbij Nie Voorbij nie’.

De lekkerste wijnen

uit Zuid-Afrika


MEER LEREN OVER WIJN?

Nu je alles weet over wijnland Zuid-Afrika, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. Bijvoorbeeld Chili. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de chardonnay, cabernet sauvignon en sauvignon blanc, zijn er nog veel meer druivenrassen

Ook leuk om te lezen: