Skip to main content

Alles over de Italiaanse wijnstreek


Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia

In het uiterste noordoosten van Italië ligt Friuli-Venezia Giulia. In totaal wordt er in deze regio jaarlijks één miljoen hectoliter wijn geproduceerd, waarvan maar liefst de helft bestaat uit DOC kwaliteitswijnen. Lees hier alles over Friuli-Venezia Giulia.

De regio's

In het uiterste noordoosten van Italië ligt Friuli-Venezia Giulia. De regio grenst aan Oostenrijk en Slovenië. Het landschap bestaat voornamelijk uit bergen, dennenbossen en groene weides, met talloze kleine beekjes en meren. Het zuidelijke kustgebied is iets vlakker en warmer dan het noorden.

De bekendste wijnregio's

Colli Orientali en Collio Goriziano

Ten zuiden van de stad Udine liggen de DOC’s Colli Orientali en Collio Goriziano. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels. De vlakke gebieden rondom de rivieren zijn uitermate geschikt voor wijnbouw.

 

Wijnen van Colli Orientali zijn stevig met een lange afdronk. Die van Collio zijn delicater met een fijn bouquet.

Grave del Friuli

In het noordoosten van Friuli-Venezia Giulia ligt de uitgestrekte DOC Grave del Friuli. Dit vlakke gebied heeft een kiezelige bodem en beslaat meer dan 6.500 hectare aan wijnbouwgrond. 

De rode wijnen uit deze DOC zijn licht en fruitig van smaak, terwijl de witte wijnen heerlijk fris en aromatisch zijn. 

De meest aangeplante blauwe druivenrassen zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Iets minder dan de helft van het wijnbouwgebied is beplant met witte druiven als tocai friuliano, pinot grigio en sauvignon blanc. De sauvignon blanc geeft hier uitgesproken en kruidige witte wijnen.

Meer lezen over Italiaanse wijnen?

Wijnland Italië is rijk aan mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Toscane, Sardinië, Sicilië, Veneto of Marken! Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nero d'avola, nebbiolo. Lees ook onderstaande artikelen voor meer wijninspiratie!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.