Ligurië
Langs de prachtige kustlijn van de noord-Italiaanse Ligurische Zee ligt Ligurië. Het is een smal, halvemaanvormig gebied, ingesloten tussen de Apennijnen in het noorden en de azuurblauwe zee in het zuiden. Ligurië wordt ook wel de Italiaanse bloemenrivièra genoemd. Lees hier meer over deze bijzondere wijnstreek!
LIGURIË IN HET KORT
- Gebied: ca. 1.500 hectare
- Druivenrassen: vermentino, pigato, rossese, ciliegiolo
- Smaak: Fris, mineraal, vaak licht ziltig met florale en kruidige tonen
- Locatie: Smalle kuststrook langs de Ligurische Zee, tussen Frankrijk en Toscane
- Klimaat: Mediterraan met milde winters, warme zomers en invloed van zee en bergen
- Jaarproductie: Klein, maar met uitgesproken terroirwijnen die geliefd zijn bij kenners
GESCHIEDENIS
De wijnbouw in Ligurië gaat terug tot de tijd van de Etrusken en werd later verder ontwikkeld door de Romeinen. Door de steile, smalle kuststroken was grootschalige productie nooit mogelijk, maar juist dat leverde unieke, handmatig bewerkte wijngaarden op. Middeleeuwse kloosters speelden een belangrijke rol in het behoud van traditionele druivenrassen zoals pigato en rossese. Vandaag de dag staat Ligurië bekend om zijn ambachtelijke, terroirgedreven wijnen met sterke maritieme invloed.
KLIMAAT
Het klimaat in Ligurië is typisch mediterraan: warme, zonnige zomers en milde winters, beïnvloed door de nabijheid van de zee. De Ligurische Alpen beschermen de smalle kuststrook tegen koude noordenwinden, wat zorgt voor een gunstig microklimaat voor wijnbouw. De combinatie van zon, zeewind en koele nachten draagt bij aan frisse, aromatische wijnen met een uitgesproken mineraliteit, vooral bij witte druivenrassen zoals vermentino en pigato.
DRUIVENRASSEN
Ligurië staat vooral bekend om zijn inheemse witte druivenrassen zoals Vermentino, Pigato (nauw verwant aan vermentino) en Bosco, die frisse, minerale wijnen opleveren. Voor rood worden onder andere Rossese, Dolcetto en Sangiovese verbouwd, vaak op steile terrassen langs de kust. Deze unieke combinatie van lokale druiven en extreme wijngaardligging zorgt voor karaktervolle en elegante wijnen.
WIJNREGIO
De bekendste regio: Cinque Terre
De Cinque Terre is een van de meest iconische subregio’s van Ligurië, bekend om zijn steile, kleurrijke kustdorpen en terrasvormige wijngaarden die uitkijken over de Middellandse Zee. Wijnbouw in dit gebied is eeuwenoud en vaak nog volledig handmatig vanwege het ruige, ontoegankelijke terrein.
De wijnen
De druiven groeien op steile terrassen die zijn uitgehakt in de hoge kliffen langs de zee. Van bosco-, albarola- en vermentino-druiven worden mooie droge en zoete wijnen gemaakt. Ze zijn pittig van smaak en hebben vaak een iets bloemige geur. Uit de Cinque Terre komt ook een beroemde, geurige zoete dessertwijn: de Sciacchetrà
MEER LEREN OVER WIJN?
Wijnland Italië is rijk aan mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Toscane, Sardinië of Sicilië.
Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder barolo, montepulciano en brunello di montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nero d'avola, nebbiolo, sangiovese of trebbiano!
Meer lezen