Skip to main content

Alles over de Italiaanse wijnstreek


Ligurië

Ligurië

Langs de prachtige kustlijn van de noord-Italiaanse Ligurische Zee ligt Ligurië. Het is een smal, halvemaanvormig gebied, ingesloten tussen de Apennijnen in het noorden en de azuurblauwe zee in het zuiden. Ligurië wordt ook wel de Italiaanse bloemenrivièra genoemd. Lees hier meer over deze bijzondere wijnstreek!

Het gebied

In het westen grenst deze Italiaanse regio aan Frankrijk en in het oosten aan Toscane en Emilia-Romagna. De kust is overwegend ruig en rotsachtig. Het klimaat is zeer mild met vrij veel regen. De temperaturen lopen in de zomer op tot ongeveer 28°C. In de winter wordt het niet kouder dan een graad of 7°C. In Ligurië worden zowel witte als blauwe druiven verbouwd. 

De aromatische witte vermentino en minder uitgesproken bosco, en de blauwe rossese, sangiovese en dolcetto groeien er zeer goed.

De bekendste regio: Cinque Terre

Afbeelding van Cinque Terre

De meest beroemde wijnen van Ligurië komen uit de DOC Cinque Terre, het schitterende gebied ten westen van La Spezia. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels.

De wijnen

De druiven groeien op steile terrassen die zijn uitgehakt in de hoge kliffen langs de zee. Van bosco-, albarola- en vermentino-druiven worden mooie droge en zoete wijnen gemaakt. Ze zijn pittig van smaak en hebben vaak een iets bloemige geur. Uit de Cinque Terre komt ook een beroemde, geurige zoete dessertwijn: de Sciacchetrà.

MEER LEREN OVER ITALIAANSE WIJNEN?

Wijnland Italië is rijk aan mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Toscane of Sicilië

Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder barolomontepulciano en brunello di montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nero d'avolanebbiolosangiovese of trebbiano! Ga je op vakantie naar Italië? Plan dan deze Toscaanse wijnrondreis en ontdek al het moois dat Italiaanse wijn te bieden heeft!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.