ALLES OVER ITALIAANSE WIJNSTREEK: Sardinië

Sardinië heeft veel te bieden: een prachtige turquoise zee en witte stranden, lekker eten en veel mooie wijnen. Lees meer over wijnstreek Sardinië, en welke wijnen je tijdens je vakantie op dit prachteiland niet mag missen! 

Welke druiven vind je op Sardinië?

Het Italiaanse Sardinië is in het verleden overheerst door de Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en de Spanjaarden. Veel aangeplante druivenrassen zijn dan ook van Spaanse afkomst: de cannonau (garnacha), carignano (carignan) en bovale (bobal). 

De wijnbouw op Sardinië is nooit van groot belang voor de economie geweest. De nadruk ligt hier namelijk meer op de verbouw van graan en de veeteelt. Er komen dan ook slechts enkele noemenswaardige DOC’s vandaan. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels. Veel DOC’s op Sardinië produceren vier versies van iedere wijn: één droge en één zoete versie, één liquoreuze droge en één liquoreuze zoete soort met een hoger alcoholgehalte. Zeker het proberen waard!


Sardinië: het klimaat

Het klimaat van een gebied bepaalt onder andere de smaakvorming van een wijn. Het landschap van Sardinië is overwegend heuvel- en bergachtig. 

Op het eiland heerst een subtropisch, mediterraan klimaat, met zeer warme zomers en milde, vochtige winters. Het kan er soms hard waaien: in de winter raast de noordelijke mistralwind over het eiland, en in de zomer de sirocco, een zuidelijke wind die hete en droge lucht uit de Sahara naar het noorden voert.

De beroemdste wijnen uit Sardinië

Cannonau

Veel Sardeense wijnen zijn erg krachtig met veel alcohol. Dat geldt ook voor de rode wijnen van de DOC Cannonau. Topproducenten als Argiolas maken bijzonder goede wijnen van de cannonau-druif. Deze wijnen zijn intens robijnrood, met een volle stevige smaak en een hint van rijpe bosvruchten.

Benieuwd hoe je die rijpe bosvruchten eigenlijk proeft?

Vermentino

De Vermentino is een levendige witte wijn die vooral wordt gemaakt in het prachtige en luxueuze noord-Sardeense kustgebied van de Costa Smeralda. Er zijn twee DOC's, de Vermentino di Sardegna en de Vermentino di Gallura. Vermentino’s zijn vol en enigszins kruidig, met aroma’s van rijp fruit.

Meer leren over Italiaanse wijnen?

Wijnland Italië is rijk aan een hoop mooie wijnstreken! Lees bijvoorbeeld meer over Toscane, Sicilië, Puglië of Marken.

Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder barolo, montepulciano en brunello di montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nero d’avola, nebbiolo, sangiovese of trebbiano! Ga je op vakantie naar Italië? Plan dan deze Toscaanse wijnrondreis en ontdek al het moois dat Italiaanse wijn te bieden heeft! 

Ook leuk om te lezen: