Skip to main content

Alles over


Trappistenbier

Trappisten bier
Trappisten bier

Veel mensen denken dat trappist een biersoort is, maar dit is niet het geval. Wat het dan kort gezegd wel is? Bier dat monniken brouwen, in de abdij. Een trappistenbier kan daarom net zo goed een blond bier, als een bruin bier of een tripel zijn. Het onderscheid zit ‘m in het brouwproces en niet in de ingrediënten. Hieronder worden de verschillen en kenmerken van trappistenbier verder uitgelegd.

BEKIJK HIER ALLE TRAPPISTEN

GESCHIEDENIS VAN DE TRAPPIST

De monniken die trappistenbier brouwen, worden ook wel Trappisten genoemd. De Trappisten en hun bier hebben een lange geschiedenis. Al in 1096 werd de orde van de Cisterciënzers opgericht. De monniken hebben hun naam te danken aan hun eerste klooster in Cîteaux in Bourgondië. Vanaf 1664 ontstond binnen de Cisterciënzers een groepering die strikte regels naleeft. Zij werden Trappisten genoemd, naar hun eerste abdij: La (Grande) Trappe in Normandië. De Franse revolutionaire regering onderbreekt de geschiedenis van de kloosterbrouwerijen door alle kloosters af te schaffen en hun spullen te verkopen. Pas vanaf 1796 werden de kloosters opnieuw bewoond door de monniken.

Het oudste trappistenbier zoals we dat nu nog steeds kennen komt van de brouwerij Westmalle. In deze abdij werd het eerste bier gebrouwen in 1836. Eerst alleen voor eigen gebruik, maar niet veel later ook om te verkopen. Bijna twee eeuwen later kunnen wij nog steeds genieten van het recept dat toen al werd gemaakt.

BROUWPROCES

Trappistenbier is een abdijbier, want het is onlosmakelijk verbonden aan een abdij. Andersom is een abdijbier niet automatisch een trappist. Dit heeft te maken met de voorwaarden waaraan de bieren moeten voldoen. Een bier is al een abdijbier als er een verbinding is met een kloostergemeenschap. Er worden dan bepaalde afspraken met de abdij gemaakt, terwijl het brouwen buiten de muren van het klooster gebeurt. Een bier krijgt pas het label ‘trappist’ als aan deze voorwaarden voldaan wordt:

  • Het bier wordt binnen de muren van de abdij gebrouwen. Of in ieder geval in de nabijheid van het klooster.
  • Trappistenbier wordt gebrouwen door de paters zelf of onder hun toezicht.
  • Alle opbrengsten van het bier worden gebruikt voor het onderhouden van de Trappistengemeenschap en de abdij. Blijft er geld over? Dan wordt dit besteed aan goede doelen.

Als het product ontstaat uit deze regels, mag het bier het Authentic Trappist Product (ATP) label gebruiken. De toekenning van het ATP label wordt gedaan door de Internationale Vereniging Trappist (IVT)

Het is dus géén biersoort. Wél een abdijbier. Maar abdij is niet automatisch een trappist.

De brouwerijen

Tegenwoordig zijn er elf trotse brouwerijen met het ATP label. Hiervan zijn er twee Nederlandse en zes Belgische. Oostenrijk, Italië, en de Verenigde Staten hebben allemaal één brouwerij. Samen brouwen deze elf brouwerijen ruim veertig biersoorten.

Als bierliefhebber ben je vast bekend met de La Trappe bieren van de Nederlands abdij Koningshoeven. Ook abdij Maria Toevlucht is Nederlands. Je kent het wellicht van hun merk Zundert. België heeft altijd nog de meeste kloosterbrouwerijen die de volgende merken produceren: Westmalle, Chimay, Orval, Achel, Westvleteren en Rochefort. De Oostenrijkse abdij Stift Engelszell brengt de merken Gregorius, Benno en Nivard op de markt. Spencer wordt gemaakt in de Verenigde Staten en ten slotte is er nog het Italiaanse Tre Fontane.

SOORTEN TRAPPISTENBIER

Je weet nu dus waarom trappistenbier geen biersoort is. Het staat voor een authentiek kwaliteitsbier dat wordt gebrouwen volgens een eeuwenoud recept, binnen de kloostermuren. De Trappisten houden rekening met alle bierliefhebbers, want ze maken veel verschillende biersoorten. Zo heeft het merk La Trappe bond bierwitbier, tripel bierdubbel bierquadrupel bier en bokbier in het assortiment.

DORST GEKREGEN?

Je weet nu hoe je indruk maakt op de echte kenners door het onderscheid tussen trappistenbier, abdijbier en biersoorten uit te leggen. Als je een keer echt wilt genieten van een kwaliteitsbier, bestel je dus een authentiek gebrouwen trappist. Ook nog een zeer verantwoord, want het geld dat jij betaalt voor je bier gaat naar de kloostergemeenschap of een ander goed doel.

BEKIJK HIER ALLE TRAPPISTEN

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.