Grenache
Grenache is een zonnige, veelzijdige druif die niet alleen zachte, kruidige rode wijnen oplevert, maar ook vaak de basis vormt voor roséwijnen, vooral in Zuid-Frankrijk. Door het rijpe fruit, de zachte zuren en de soepele smaak valt grenache bij veel mensen in de smaak. Oorspronkelijk komt de druif uit Spanje, maar inmiddels is hij wereldwijd geliefd. Fan van zachte rode wijn of frisse rosé? Dan zit je met grenache altijd goed.
GRENACHE IN HET KORT
Grenache is een veelzijdige druif die zowel stevige rode wijnen als frisse rosé voortbrengt. Hij staat bekend om zijn volle fruit, zachte structuur en warme karakter, perfect voor liefhebbers van soepele, zonnige wijnen.
Komt uit: Oorspronkelijk uit Spanje (waar hij garnacha heet), maar inmiddels vooral bekend uit Zuid-Frankrijk, zoals de Rhône en Languedoc. Ook veel aangeplant in Australië en Californië.
Smaakt naar: Vol en fruitig, met smaken van aardbei, framboos en kersen, soms aangevuld met specerijen, kruiden of een vleugje drop. Weinig zuren, zachte tannines en vaak een warme, rijpe afdronk.
Lekker bij: Rode grenache gaat goed bij gegrild vlees, stoofpotjes of kruidige gerechten. De rosé-variant is heerlijk bij salades, gegrilde groenten of een zomerse borrel. Beide stijlen kun je licht gekoeld drinken.
OORSPRONG
Grenache, in het Spaans garnacha, is ooit vanuit Spanje in Zuid-Frankrijk terechtgekomen. Nog altijd wordt hij in deze droge, warme, mediterrane streken op grote schaal verbouwd. In Spanje is het, na Tempranillo, de meest verbouwde blauwe druif. Hij groeit er overal, maar vooral opkomende streken als Somontano en Priorat geven hem nu een eigen gezicht en zetten ‘garnacha’ groot op het label.
Grenache is één van de populairste druiven in Zuid-Frankrijk. Hij is de smaakmaker in Côtes du Rhônes en komt voor in de meeste wijnen uit de Provence, Roussillon en Languedoc. In warme landen uit de nieuwe wereld gedijt hij ook goed en wordt hij meestal als mengdruif gebruikt.
KLIMAAT & TERROIR
Grenache voelt zich thuis in de hitte en kan de droogte aan. Tijdens zijn lange groeiseizoen vormt hij veel suiker, worden zijn tannines goed rijp, maar verliest hij zuren. Het resultaat is een alcoholrijke, zwoele, soepele wijn, die echter vrij weinig kleur, zuren en stevigheid heeft. Door de grenache met andere druiven te blenden, wordt dat wat hij mist aangevuld en komen zijn sterke punten beter naar voren.
In een Côtes du Rhône, Gigondas en Châteauneuf-du-Pape zit hij in de mix met syrah, mourvèdre en cinsault. In bijvoorbeeld rioja wordt de garnacha aan de tempranillo toegevoegd.
DE DRUIF
De grenache groeit in een wat grillige, losse tros met tamelijk grote bladeren zonder diepe inkepingen. De druiven zijn relatief groot en hebben een dunne, violetblauwe schil die over het algemeen niet veel kleurstof bevat.
Grenache is een plant die van nature weelderig groeit en veel druiven geeft. Vervelend genoeg gaat een grote oogst direct ten koste van de kwaliteit. Hoe meer druiven per plant, des te minder kleur en geur hij zal hebben. Goed snoeien en een lage opbrengst levert grenache met meer concentratie in kleur, geur en smaak.
SMAAK
Een 100% grenache wijn is zwoel en zacht. Dat zwoele komt van de alcohol en van de aroma’s van door en door rijpe rode en paarse vruchten. Soms komt er ook gedroogd fruit zoals rozijn in voor. Een bloemen aroma benadrukt zijn zwoele stijl.
Heel typerend voor grenache wijn is de geur van versgemalen witte peper. In een oudere grenache komen de kruidige tonen van tabak voor. De ‘nieuwe’ garnacha’s uit onder andere Priorat in Noord-Spanje zijn opvallend geconcentreerd. Ze zijn donkerpaars, uitgesproken fruitig en stevig.
GRENACHE & SPIJS
Grenache is een echte allemansvriend aan tafel. De rode variant past goed bij gegrild vlees zoals lamskoteletjes, kip van de barbecue of een kruidige stoofpot. Ook lekker bij hartige gerechten met Provençaalse kruiden of geroosterde groente. De rosé van grenache is perfect bij zomerse salades, tapas, gegrilde garnalen of een borrelplank met zachte kazen. Serveer ‘m licht gekoeld voor extra frisheid.
MEER LEREN OVER WIJN?
Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Of lees meer over Franse wijnregio's, zoals de Elzas, de Bourgogne of de Provence.
Meer lezen