Alles over Italiaanse wijnstreek: Basilicata en Calabrië

Basilicata en Calabrië zijn beiden zeer arme Italiaanse regio’s zonder grote industriële activiteit. De laatste jaren wordt hier iets meer geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van druivenrassen en wijnsoorten. Vooral de inheemse aglianico-druif wordt steeds meer aangeplant. Lees meer over deze wijnstreek!

De regio's

In het zuiden van Italië ligt de meest bergachtige regio van het land: Basilicata. Calabrië, de teen van de laars, grenst in het westen aan Basilicata en bestaat ook voor bijna de helft uit bergen.  

Basilicata en Calabrië zijn beiden zeer arme regio’s zonder grote industriële activiteit. De samenleving wordt beheerst door de georganiseerde misdaad en de werkloosheid is erg hoog. De laatste jaren wordt er iets meer geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van druivenrassen en wijnsoorten. Vooral de inheemse aglianico-druif wordt steeds meer aangeplant.


De bekenste wijnen

Aglianico del Vulture

Basilicata kent slechts 1 DOC, maar dat is er wel een van klasse. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels.

De DOC Aglianico del Vulture is een warmbloedige rode wijn van aglianico-druiven. De druiven worden verbouwd op de vulkanische gronden van de uitgedoofde Monte Vulture. Dat geeft de wijn een frisse mineralige smaak.


Cirò

Slechts 5% van de Calabrese landbouwgrond is beplant met wijnstokken. De meeste wijngaarden liggen aan de Tyrrheense en Ionische kust. 

Door het bergachtige karakter van de regio zijn de wijnbouwgronden gemiddeld nauwelijks een halve hectare groot. 

Aan de Ionische kust werden 2500 jaar geleden al wijnstokken verbouwd voor Krimisa, de wijn die door de oude Griekse atleten op de Olympische Spelen werd gedronken. In datzelfde gebied wordt nu de DOC Cirò gemaakt: De Cirò is een stevige rode wijn, gemaakt van de gaglioppo-druif. Er zijn ook een rosé en witte versie van de Cirò.

Meer leren over Italiaanse wijnen?

Wijnland Italië is rijk aan mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Toscane, Sardinië, Sicilië, Veneto of Marken

Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder barolo, montepulciano en brunello di montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nero d'avola, nebbiolo, sangiovese of trebbiano! Ga je op vakantie naar Italië? Plan dan deze Toscaanse wijnrondreis en ontdek al het moois dat Italiaanse wijn te bieden heeft!

Lekker

Uit Italië