Skip to main content

Alles over


Cider

Cider
Cider

Cider; vaak bestempeld als een biersoort. Dit terwijl het méér weg heeft van wijn. Eigenlijk is cider qua het maakproces een wijn maar dan gemaakt van appels. Er zijn ook ciders van andere fruitsoorten. Denk bijvoorbeeld aan perry, een cider op basis van peren. Hoe dan ook is het een licht alcoholisch drankje dat perfect past bij hete zomers. Een echte dorstlesser.

bekijk hier alle ciders

WAT IS CIDER?

Het maakproces van cider lijkt eigenlijk meer op die van wijn dan op die van bier. Het wordt namelijk gemaakt met sap van fruit als basis. De meest bekende cider is appelcider, dat wordt gemaakt van gefermenteerde appels.

GESCHIEDENIS VAN CIDER

Cider is super populair in veel verschillende landen. De meeste cider wordt zowel gemaakt als gedronken in het Verenigd Koninkrijk. Om precies te zijn drinken ze daar elk jaar zo’n 600 miljoen liter weg met z’n allen. Het drankje is ook een favoriet in o.a. Ierland, Frankrijk Duitsland en Spanje. Ook buiten Europa kunnen ze er wat van in bijvoorbeeld Canada, Chili, Japan, Mexico, Israël en de VS. Nederlandse cidermakers zijn pas sinds de 21ste eeuw actief. 

Tot redelijk recentelijk (relatief gezien sinds het begin der tijden) werden appels helemaal niet gegeten. Ze waren vaak te bitter. In plaats van ze zo te eten perste men het sap uit de appels en liet dit fermenteren tot alcohol. Er is zelfs bewezen dat er langs de Nijl in Egypte rond 1300  B.C. al appelbomen stonden! Of de farao's ook cider dronken is niet bekend. Wel weten we dat ze bier dronken en dus wisten hoe het fermentatieproces werkte. Wie weet? In 55 B.C konden de Romeinen die na een lange vaartocht aankwamen op de Britse eilanden in ieder geval genieten van een lokaal cider-achtig drankje. Hierna verspreidde het drankje zich al snel als een goede roddel door Europa. De Engelsen hebben het woord ‘cider’ in het leven geroepen.

In de 14e eeuw werden kinderen in Cider gedoopt omdat dat schoner was dan in water.

Cider Appels

BROUWPROCES

Cider wordt gemaakt met een basis van vruchtensap. Appelcider wordt gemaakt van gefermenteerde appels. Het vergiste appelsap moet rijpen (3 maanden tot wel 3 jaar lang) voordat het gedronken wordt. Het maken van cider is een relatief makkelijk proces wat meer weg heeft van het maken van wijn dan van bier. Zodra de appels geplukt worden, worden ze gemalen, wat men scratten noemt. Het resultaat, de pulp, noemen we pommage. Dit goedje wordt in vaten gedaan waar het rustig kan fermenteren.

Soorten Cider

Met appel als basisproduct kunnen er veel verschillende fruitige ciders gemaakt worden. Er is wel een onderscheid tussen standaard en speciaal ciders. Standaard ciders bestaan helemaal of grotendeels uit één soort fruitsap. Hier mag enkel een beetje suiker aan toe worden gevoegd. De speciaal ciders zijn ook wel mixes van verschillende gefermenteerde fruitsappen en andere zoetmakers zoals bijvoorbeeld honing. Hieronder zetten we het allemaal even op een rij.

  • Cider: als iemand praat over cider gaat het eigenlijk altijd over de standaard appelcider.
  • Perry: Is exact hetzelfde als cider maar dan gemaakt van perensap.
  • Cider met een fruitsmaak wint sterk aan populariteit. Deze zijn gemaakt met een basis van appelcider waar fruitsap aan toe wordt gevoegd. Dit soort ciders zijn vaak zoeter in smaak en dus erg geschikt voor mensen die niet zo van alcoholsmaak houden. Bekende ingrediënten in dit soort ciders zijn: bosbessen, frambozen, vlierbloesem en kers. Ook andere smaken als gember en honing vind je terug in ciders.

Cider appels in pot

De hoeveelheid RS, ofwel residual sugar (in het Nederlands overgebleven suiker) geeft in percentages aan hoe zoet je cider is.

  • Zoete cider heeft een RS van boven de 4%. Zoete cider heeft iets weg van dessertwijn.
  • Droge cider heeft een RS van onder de 0,9%. Een droge cider wordt ook wel vergeleken met witte wijn.

Veel cider bevat koolzuur. Dit ontstaat ofwel op natuurlijke wijze of door het injecteren van CO2. Het aantal bubbels in cider is sterk wisselend per merk. Ciders met koolzuur vind je wel een stuk vaker.

CIDER GLAS

Cider drink je uit een breed glas. Waarom? In een breed glas kan de cider goed mengen met zuurstof waardoor de aroma’s vrijkomen.

Schenken

De spanjaarden schenken hun ‘sidra’ in vanaf grote hoogte. Dit ritueel wordt al erg lang uitgevoerd en noemt men escansiar (schenken vanaf hoogte.) Meer zuurstof bij de cider zorgt voor een betere smaak!

CIDER & ETEN

De smaak van cider is niet echt in een woord samen te vatten. Zeggen dat cider naar appel smaakt zou kort door de bocht zijn. In een droge appelcider proef je namelijk de appel bijna niet meer terug. Over het algemeen kunnen we zeggen dat cider een friszure smaak heeft met een wisselende zoete factor. 

Cider is heel goed te combineren met eten, denk bijvoorbeeld eens aan de volgende combinaties:

- Vroeger smaakte varkensvlees al zo lekker met appelmoes. Tegenwoordig leggen we de lat ietsjes hoger met bijvoorbeeld varkenshaasmedaillons met appel en romige cognacsaus. Klinkt lekker hè? Is het ook!

- Kaas past ook erg lekker bij cider, probeer eens een flesje cider met camembert als aperitief. Hou je van een droge cider? Neem hier dan geitenkaas bij.

- Fruittaarten zoals tarte tartin zijn een voor de hand liggende en ook zeker goede keuze in de combinatie met cider. Probeer eens een glas cider bij een tarte tatin van ananas met karamelsaus. Heerlijk!

DORST GEKREGEN?

Cider is dus een verfrissend drankje dat gemaakt is van het sap van appels (of peren). Het fermentatieproces zorgt voor de alcohol. Pak een glas, ijs er in, cider (vanaf een mooie hoogte) inschenken en dan proosten in de zon. Want daar smaakt dit drankje toch echt het beste.

Bekijk hier alle Ciders

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.