Skip to main content

Ontdek wijnlanden


Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Het prachtige Nieuw-Zeeland is net als buurland Australië een heel jong wijnland. In nauwelijks 30 jaar tijd is het land uitgegroeid tot een wijnproducent van wereldformaat. Vooral de prijswinnende Nieuw-Zeelandse sauvignon blancs worden internationaal geroemd om hun heerlijke frisse zuren en sappige smaak.

Geschiedenis

De Engelse dominee Samuel Marsden plantte in 1819 de eerste druiven aan in Kerikeri, een plaatsje in het noorden van het Noordereiland. De eerste wijnen werden pas veel later geproduceerd, door James Busby. Busby legde in 1836 een kleine wijngaard aan op zijn land in Waitangi, iets ten zuiden van Kerikeri. Hij verkocht zijn wijnen aan Engelse soldaten.

Tot de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw was de wijnbouw in Nieuw-Zeeland betrekkelijk kleinschalig. In 1960 besloeg het totale wijnbouwoppervlak nauwelijks 400 hectare. Er was geen grote binnenlandse afzetmarkt voor wijn en de export was evenmin noemenswaardig. Van oudsher dronken de Nieuw-Zeelanders, die veelal van Britse afkomst waren, meer bier dan wijn. Bovendien hanteerde de Nieuw-Zeelandse regering lange tijd een gematigd alcoholbeleid. Wijnproducenten mochten hun wijnen bijvoorbeeld niet direct aan de consument verkopen, maar alleen aan hotels. Dat waren de enige ondernemingen in het land die wijn konden verkopen aan particulieren.

Losser beleid na de jaren '50

Vanaf 1955 werd het Nieuw-Zeelandse alcoholbeleid iets losser. Er kwamen gespecialiseerde wijnwinkels, die losse flessen wijn mochten verkopen. Sinds 1960 mogen Nieuw-Zeelandse restaurants wijn op hun kaart zetten en vanaf 1990 is het toegestaan voor supermarkten om wijn te verkopen. De laatste decennia heeft de Nieuw-Zeelandse regering ook veel geïnvesteerd in moderne technieken, de herplant van oude wijngaarden en de aanplant van nieuwe wijnbouwgrond. Het huidige wijnbouwareaal beslaat nu ongeveer 37.000 hectare.

Een vrije handelsovereenkomst tussen Nieuw-Zeeland en Australië in 1983 regelde dat Australische wijnen zonder speciale tarieven geïmporteerd konden worden in Nieuw-Zeeland. Om te kunnen concurreren met Australische wijnen, moesten de Nieuw-Zeelandse wijnmakers de kwaliteit van hun wijnen wel verbeteren. Vanaf het begin van de jaren ’80 werden ook meer standaardregels opgesteld voor de productie en export van Nieuw-Zeelandse wijnen.

druiven knippen

WIJNBOUW

De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn tegenovergesteld aan de seizoenen in Nederland. Naar gelang de ligging van de wijngaarden wordt er meestal geoogst in de periode van februari tot mei. Nieuw-Zeeland heeft grotendeels een gematigd maritiem klimaat. Op de meeste plekken in het land valt er genoeg neerslag. Overdag is het warm en ‘s nacht koelt redelijk af. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor friszure druiven met veel fruit.

Noorder-en Zuidereiland

Het land heeft een tiental wijnbouwgebieden die over het Noorder- en Zuidereiland verspreid liggen. Ieder wijnbouwgebied kent variaties in klimaat en bodem, waardoor de druiven verschillende aroma’s ontwikkelen en op verschillende momenten rijpen en geoogst worden. In het warmere en vochtigere noorden wordt chardonnay bijvoorbeeld eind februari, begin maart geoogst. In Central Otago, het meest zuidelijke wijnbouwgebied voor chardonnay, worden de druiven 6 á 7 weken later geoogst, in de 2e helft van april.

Invloed uit Australië

De Nieuw-Zeelandse wijnbouw is enorm beïnvloed door Australië. De Australische Wijnuniversiteit van Adelaide voorzag en voorziet in trainingen en goed opgeleid personeel voor veel Nieuw-Zeelandse wijnmakers. De laatste jaren zijn dergelijke wijninstituten ook steeds meer in opkomst in Nieuw-Zeeland zelf. Ook traditionele wijntechnieken uit Europa worden veel toegepast. Bovendien reisden veel Nieuw-Zeelandse wijnmakers af naar Europa om daar ervaring op te doen.

druiven in hand

DRUIVENRASSEN

Met een totale aanplant van 34% is de sauvignon blanc het meest verbouwde druivenras van Nieuw-Zeeland, gevolgd door de chardonnay (18%) en de blauwe pinot noir(18%). De krachtige Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland zijn wereldwijd beroemd om hun kwaliteit. Pinot noir-druiven worden veel verwerkt in mousserende wijnen. De riesling wordt ook steeds populairder. Verder staat er onder andere sémilloncabernet sauvignonmerlot en syrah aangeplant Nieuw-Zeeland.

CLASSIFICATIE

Nieuw-Zeelandse wijnmakers worden niet gehinderd door een strenge wijnwetgeving. Nieuw-Zeeland kent een beperkt aantal standaardregels waaraan wijnmakers zich moeten houden, maar verder zijn wijnmakers vrij om te doen en laten wat ze willen. Wijnmakers experimenteren dan ook met allerlei nieuwe mogelijkheden en technieken. Er mag bijvoorbeeld suiker aan de wijn toegevoegd worden om het alcoholpercentage te verhogen (het zogenaamde chaptaliseren). Wijnen mogen ook aangezuurd of ontzuurd worden en Irrigatie van de wijngaarden is toegestaan.

schapen boomgaard

DE TOPHUIZEN

Wijnmaker Peter Yealands is het gelukkigst als hij met opgerolde mouwen in zijn wijngaard in Awatare (Marlborough) kan werken. De oprichter en eigenaar van de Nieuw-Zeelandse Yealands Estate Winery (sinds 1998) is een van de meest innovatieve wijnmakers van Nieuw-Zeeland. In Marlborough veranderde Peter Yealands een natuurgebied aan zee, waarvan niemand dacht dat het geschikt was voor wijnbouw, in geweldige wijngaarden. Het bijzondere aan Yealands’ wijnhuis, is dat het klimaatneutraal is. Yealands maakt gebruik van de nieuwste groene technologie, waardoor het milieu en de omgeving niet onnodig belast worden. Zijn wijnen zijn 100% natuurlijk. De Sauvignon Blancs is een wijn van topkwaliteit: fris, elegant en intens van smaak.

Meer over wijn?

Natuurlijk zijn er naast Nieuw-Zeeland nog heel veel andere wijnlanden om te ontdekken, zowel in de nieuwe als de oude wijnwereld. Zin gekregen in wijn? Doe onze smaakprofielentest om te ontdekken welke wijnen bij jou passen!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.