Skip to main content

Alles over mousserend


Mousserende wijnen en hun thuisland

Glas met mousserende wijn

Of het nu de diploma-uitreiking van je dochter, de aankoop van je droomhuis of het aanbreken van een nieuw jaar is: bijzondere gelegenheden vragen om mousserende wijn. De bekende champagne, cava en prosecco geven sprankeling aan iedere gebeurtenis. Maar waar komen deze wijnen precies vandaan? En waarom drinken we ze op deze gelegenheden? En wat is het alternatief voor de drie? Wij vertellen het je.

Bekijk alle mousserende wijnen

Wat is mousserende wijn? En waar komen de bubbels vandaan?

Mousserende wijnen zijn in de 17e eeuw in Frankrijk ontstaan. Door een tweede gisting ontstaan er bubbels in de wijn. Vandaag de dag worden mousserende wijnen overal in de wereld geproduceerd. Door de Europese regelgeving mag je alleen de officiële benaming gebruiken wanneer de wijn in een specifieke regio gemaakt wordt. Daarom drinken we champagne uit Frankrijk, cava uit Spanje en prosecco uit Italië. Maar herkomst is niet het enige verschil in de wijnen, ook in smaak en bereidingsmethode lopen deze drie toppers uiteen.

Champagne: de mousserende wijn van Frankrijk

Zoals we al zeiden komt champagne uit Frankrijk, uit de champagnestreek om precies te zijn. Elk jaar worden eind september/begin oktober twee weken langen de druiven met de hand geplukt. Voor elke fles champagne die je koopt is ongeveer 1,2 kg druiven nodig. Door een tweede gisting op de fles krijgt champagne z’n bubbels. Je leest hier alles over champagne.

In de eerste jaren werd champagne alleen gedronken door de elite. Toen de burgerij in de negentiende eeuw rijker werd wilden zij meegenieten van deze drank. Helaas was champagne niet erg betaalbaar, en werd het alleen gekocht voor feesten en partijen. Hierdoor drinken we champagne nog steeds tijdens speciale gelegenheden en vooral natuurlijk met oud en nieuw! Bekende merken champagne zijn Pommery, Bollinger en Moët & Chandon.

Moët & Chandon Brut Impérial 75CL

Champagne tijdens de feestdagen

De traditie van champagne met oud en nieuw is vrij jong. Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd champagne aan oud en nieuw gekoppeld. De champagnehuizen begonnen met reclames in te spelen op de feestelijke dagen in december. En met succes! Want champagne is nog het meest gedronken drankje met oud en nieuw. Lees hier welke champagne je moet proberen met oud en nieuw.

Cava uit Spanje: een succes van Ravéntos

wappenderende spaanse vlag

Cava is het Spaanse zusje van champagne. Al vanaf 1830 probeerden wijnproducenten in Spanje mousserende kwaliteitswijn te maken, alleen zonder succes. Na een reis door Europa en de kennismaking met champagne produceerde José Raventós in 1872 de eerste fles ‘cava’. Al ging deze wijn toen nog door het leven als ‘Champan’. Toen in 1936 de naam Champagne beschermd werd, kreeg het de naam ‘cava’, wat kelder in het Catalaans betekent. De Raventos i Blanc Gran Reserva Finca wordt hierdoor gezien als de Rolls Royce van de cava's.

Cava krijg net als champagne z’n bubbels door een tweede gisting op de fles. Lees hier meer over het gisting proces. In vergelijking met champagne is cava wat soepeler en ronder van smaak en bevat ie veel minder zuur dan champagne. Hierdoor kan cava wat zachter en vriendelijker smaken.

Italiaanse bubbels: Prosecco

Italiaanse wijngaarden

Deze licht zoete mousserende wijn is een heerlijk aperitief. Het gistingsproces van prosecco is net even anders dan dat van cava en champagne. Waar cava en champagne de tweede gisting op fles krijgen gist prosecco in een tank. Lees hier meer over prosecco en het gisting process volgens de tankmethode Ook prosecco is een beschermde naam. 70 jaar nadat ‘champagne’ een beschermde naam werd, kreeg prosecco ook haar bescherming. Sinds 2009 mogen maar 9 provincies in Italië deze naam gebruiken.

De wereld rond met mousserende wijn

Wil je een keer iets anders proberen dan de bekende champagne, cava of prosecco? Er zijn nog veel meer andere mousserende varianten die we zeker niet mogen vergeten. Keuze genoeg dus! Misschien minder bekend, maar zeker niet minder benoemingswaardig.

 

Zuid-Afrikaanse Vonkelwijn

Heb je wel eens van de Zuid-Afrikaanse variant, vonkelwijn gehoord? Deze mousserende wijn wordt net als champagne en cava via de methode traiditionél geproduceerd. Met pinot noir en chardonnay als basis voor dit feestelijke drankje.

 

Crémant, meer Franse mousserende wijn

Frankrijk kent nog meer mousserende wijnen dan alleen de champagne. Crémant is een variant die wel volgens dezelfde methode wordt geproduceerd als champagne. Deze wijn komt alleen niet uit de champagnestreek. De mousserende wijnen uit de champagnestreek mogen ook de naam crémant niet gebruiken. Zeven gebieden in Frankrijk mogen deze term gebruiken, maar ook in Luxemburg mag mousserende wijn, crémant heetten.

Mousserend uit Duitsland: Sekt

Ook Duitsland maakt haar eigen mousserende wijn. Sekt! Vroeger importeerde Duitsland de druiven voor deze wijn. Tegenwoordig wordt Sekt alleen nog van Duitse druiven zoals de riesling gemaakt. Deze wijn wordt volgens de méthode gazéfilée gemaakt, waarbij CO2 wordt toegevoegd aan de wijn.

 

Hugo wijn, het broertje van Prosecco

Hugo wijn is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. Deze heerlijke mousserende wijn is een zoete variant gemaakt met prosecco. Hij doet het erg goed als aperitief. Dit drankje drink je bijvoorbeeld lekker op het terras. Gewoon omdat het kan.

Schloss Trier Trocken 75CL

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.