Skip to main content
Welkom
0
wijnstreek Lombardije - Milaan

Lombardije

Lombardije ligt in het noorden van Italië, met als kloppend hart de metropool Milaan. Deze regio vormt de motor van de Italiaanse economie, maar produceert daarnaast ook nog eens mooie wijnen! Lees alles over de belangrijkste wijnregio's en wijnen van Lombardije!

LOMBARDIJE IN HET KORT

  • Gebied: ca. 23.000 hectare
  • Druivenrassen: nebbiolo (chiavennasca), barbera, croatina, pinot nero, chardonnay
  • Smaak: van elegante mousserende wijnen tot stevige rode bergwijnen
  • Locatie: Noord-Italië, tussen de Alpen en de Povlakte
  • Klimaat: Alpien in het noorden, gematigd landklimaat richting het zuiden
  • Bekende regio’s: Franciacorta (voor mousserende wijn), Valtellina (voor nebbiolo-wijnen)
  • Jaarproductie: ruim 1 miljoen hectoliter wijn

GESCHIEDENIS

De wijnbouw in Lombardije kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Etrusken en later de Romeinen, die al de vruchtbare heuvels rond de Povlakte benutten. In de middeleeuwen floreerde de wijnbouw verder onder invloed van kloosters, waar monniken veel kennis vergaarden over druiventeelt en wijnbereiding. Vooral in regio’s als Valtellina en Oltrepò Pavese bleef deze traditie sterk behouden. In de 20e eeuw kreeg Lombardije internationale erkenning, met name dankzij Franciacorta, dat zich ontwikkelde tot hét mousserende wijngebied van Italië, vergelijkbaar met Champagne in Frankrijk. Vandaag de dag is Lombardije een moderne wijnregio waar innovatie en traditie hand in hand gaan.

franciacorta lombardije

TERROIR

Lombardije kent een bijzonder gevarieerd terroir dankzij het diverse landschap, dat varieert van de Alpen in het noorden tot glooiende heuvels en vlaktes in het zuiden. De bodems verschillen sterk per gebied: in Valtellina domineren stenige, goed drainerende hellingen, ideaal voor de nebbiolo-druif (lokaal "chiavennasca"), terwijl Franciacorta rijk is aan kalksteen en morenegronden, perfect voor elegante mousserende wijnen. Het milde klimaat van de Povlakte, gecombineerd met berginvloeden en frisse nachten, zorgt voor een mooie zuurbalans in de wijnen. Deze terroirvariatie maakt Lombardije tot een van de meest veelzijdige wijnregio’s van Italië.

DRUIVENRASSEN

Lombardije kent een breed scala aan druivenrassen, zowel inheemse als internationale. In het noorden, rond Valtellina, is nebbiolo (hier chiavennasca genoemd) de belangrijkste blauwe druif, die elegante en complexe rode wijnen oplevert. In het beroemde mousserende wijngebied Franciacorta domineren witte druiven als chardonnay en pinot bianco, samen met pinot noir voor structuur. In Oltrepò Pavese ligt de focus op pinot nero, zowel voor mousserende als stille wijnen. Ook inheemse rassen zoals croatina, barbera, trebbiano en moscato komen hier veel voor, wat bijdraagt aan de diversiteit van het wijnaanbod in deze regio.

DE GROOTSTE REGIO

De Noord-Italiaanse regio Lombardije, met als kloppend hart metropool Milaan, vormt de motor van de Italiaanse economie. Bijna 1/6 deel van de Italiaanse bevolking woont in Lombardije en maar liefst 1/5 deel van het bruto nationaal inkomen wordt hier geproduceerd. Na Sicilië, Piemonte en Sardinië is Lombardije de grootste Italiaanse regio qua oppervlakte. Het gebied strekt zich uit van de hoge Centrale Alpen in het noorden tot de lagergelegen Po-vlakte in het zuiden. De streek telt een aantal adembenemend mooie gletsjermeren: het Lago Maggiore, Lago di Como en Lago di Garda. In Lombardije floreert de dienstensector, hoewel de regio ook een aantal grote landbouwgebieden kent in het uiterste noorden, zuiden en oosten. Daar worden enkele goede wijnen geproduceerd!

Como meer Lombardije

Wijnclassificatie: DOC

Onderstaand vind je de DOC's in Lombardije waar doorgaands goede wijn wordt geproduceerd. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels.

1. Valtellina

Grenzend aan Zwitserland, in de smalle vallei aan weerszijden van de rivier de Adda, ligt DOC Valtellina. Het is het meest noordelijke gebied in Italië waar de blauwe nebbiolo-druif succesvol wordt verbouwd. De nebbiolo levert hier stevige, aromatische wijnen met iets meer zuur en tannine dan de Barolo en Barbaresco uit Piemonte.

2. Oltrepò Pavese

Ten zuiden van de rivier de Po, in de provincie Pavia, worden grote hoeveelheden wijn geproduceerd. Slechts een klein deel daarvan is noemenswaardig. Uit de DOC Oltrepò Pavese komen interessante rode wijnen van barbera en de pittige croatina. De lichte, aromatische riesling italico is de belangrijkste witte druif in dit gebied.

3. Terre di Franciacorta

DOC Terre di Franciacorta is een van de jongste Italiaanse DOC’s. Terre di Franciacorta levert mooie rode wijnen van cabernet sauvignon en cabernet franc, en goede witte wijnen op basis van chardonnay en pinot bianco.

MEER LEREN OVER WIJN?

Wijnland Italië is rijk aan mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over ToscaneSardinië of Sicilië.

Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder barolomontepulciano en brunello di montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nero d'avolanebbiolosangiovese of trebbiano!

Meer lezen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.