Skip to main content

Alles over mousserende wijn


Geschiedenis van champagne

Geschiedenis van champagne

Wil je iets vieren, of het nu thuis is of in een paleis, champagne mag hierbij niet ontbreken. Het is een drank met een interessante geschiedenis, die teruggaat tot de 17e eeuw toen de monnik Dom Pérignon een methode ontwikkelde om de wijn na de tweede gisting helder en ook goed bewaarbaar te maken. De oudste natuurlijk mousserende wijnen stammen waarschijnlijk uit de Champagne.

Bekijk alle champagnes

dom pérignon, de uitvinder

dom pérignon, de uitvinder

Benedictijner monniken van de abdij van Hautvillers, ten zuiden van Reims, gelden als de ontdekkers van dit proces. In het bijzonder hun bekende keldermeester, Dom Pérignon (1638-1715), ontwikkelde de champagne zoals u die nu kent. Dom Pérignon zocht naar steeds betere methoden voor het persen van de druiven en voor het versnijden of mengen van de wijn. Het fenomeen tweede gisting op fles was al langer bekend, maar het kostte Dom Pérignon duizenden geëxplodeerde flessen voor hij dit proces in de hand had. Bij deze tweede gisting ontstaat een natuurlijk koolzuurgas in de wijn. Al in 1720, vijf jaar na de dood van Dom Pérignon, gingen er ruim dertigduizend flessen champagne naar het buitenland.

geheim procédé

Bovendien hadden de monniken een geheim procédé om de wijn na deze tweede gisting in de fles te klaren, oftewel helder te maken. Keldermeester op keldermeester gaf dit geheim van Dom Pérignon door, maar het ging bij het onverwachts overlijden van één van hen verloren. Toch betekende dat niet het einde van de champagneproductie. De overige keldermeesters van de champagne ontwikkelden een andere methode, de nu zelfs wettelijke erkende méthode champenoise. De bruisende variant zou vanaf de 18e eeuw de stille wijnen van de Champagne meer en meer verdringen. Door zijn smaak, zijn bouquet en zijn opwekkende eigenschappen is champagne uitgegroeid tot een van 's werelds meest geliefde dranken.

Proef bijvoorbeeld eens een fles Ruinart of een Veuve Cliquot.

ooit was champagne stil

De populariteit van champagne strekt zich over eeuwen uit. Al in de 15e eeuw serveerden Franse hovelingen champagne aan buitenlandse vorsten die op bezoek kwamen. Dat was echter de stille variant. In 1668 diende zich een nieuwe variant aan: de heldere en mousserende champagne. De roem van deze drank nam snel toe.

 

Soorten, maten en smaken

Champagne, de feestelijkste drank aller tijden! Maar niet elke champagne is hetzelfde. De drank kent een enorme variatie in  soorten, maten en smaken. Van het handige piccoloflesje (20 cl) tot enorme flessen met een inhoud van wel 15 liter, zoals de Nebucadnezar, vernoemd naar de grote Babylonische koning. Ieder merk heeft zijn eigen geheime recept. Voor de basiswijn worden drie verschillende druivenrassen gebruikt: pinot meunier, pinot noir en chardonnay. Verschil in smaak is het gevolg van variatie in de verhouding tussen deze drie druivenvariëteiten. Het verschil ontstaat mede tijdens de tweede gisting in de fles. Deze bepaalt de individuele smaak en heeft veel invloed op de belletjes die champagne tot een feest der zintuigen maken.

Meer leren over Champagne?

Want nu je alles weet over de geschiedenis, wil je natuurlijk ook weten welke soorten champagne er zijn. Of weten hoe je champagne moet serveren? Lees dan onze andere how-to's en leer alles over champagne!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.