Spanje: Navarra

Navarra is een autonome regio in Noord-Spanje, die onderdeel uitmaakt van Baskenland. Navarra grenst aan de bekende wijnregio Rioja. In de middeleeuwen produceerde Navarra veel wijn voor pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela.

Garnacha

Aan het einde van de 19e eeuw, toen de Franse wijngaarden waren vernield door de druifluis, exporteerde Navarra veel wijnen naar Frankrijk. Navarra zelf werd pas in 1892 getroffen door de druifluisepidemie. Het huidige wijnbouwgebied beslaat een derde van het gebied dat in de 19e eeuw was aangeplant.

Met 40% van de aanplant is de garnacha de meest verbouwde druif in het gebied enwordt gebruikt in zowel rode, witte als rosé wijnen. De streek staat van oudsher bekend om haar mooie droge rosados, hoewel er steeds meer rode wijnen vandaan komen. De weinige witte wijnen die geproduceerd worden, zijn vaak gemaakt van de vrij neutrale, licht fruitige macabeo-druif. 

Navarra

Meer leren over wijn?

Nu je alles weet over Navarra, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden en streken. Bijvoorbeeld Chili. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de chardonnay, cabernet sauvignon en sauvignon blanc, zijn er nog veel meer druifsoorten. Lees al onze andere artikelen over wijn.

Wijnland Chili >

Pinot grigio: alles over de druif en de wijn >

Alle druifsoorten >

3 Reviews

op=op
El Parador Verdejo 2016 75CL
Niet meer beschikbaar