Skip to main content

Ontdek wijnlanden


Australiƫ

Australië
Australië

In nauwelijks 30 jaar tijd heeft Australië een belangrijke plek veroverd in de internationale wijnwereld. Tegenwoordig exporteren de Aussies 60% van hun fruitige, karaktervolle wijnen. Australische wijnen zijn gul, mondvullend, zacht en uitgesproken fruitig. Smaakbommetjes die, doordat ze volledig in balans zijn, makkelijk wegdrinken en niet gauw vervelen. Hoe doen ze dat toch daar Down Under?

BEKIJK ALLE AUSTRALISCHE WIJNEN

WIJNLAND AUSTRALIË IN HET KORT:

  • Omvang: 160.000 hectare aan wijngaarden
  • Productie: 11 miljoen hectoliter per jaar, waarvan slechts 40% in Australië zelf wordt gedronken
  • Klimaat: Het midden van het land bestaat uit woestijn en in het Noorden en Oosten vind je tropische stranden. De wijnbouw is daarom geconcentreerd in het warme, maar geschikte Zuiden van Australië
  • Wijnstreken: Hunter Valley, Barossa Valley, Clare Valley, Tasmania, Eden Valley, Yarra Valley
  • Grootste druivenrassen: chardonnay, sémillon, sauvignon blanc, verdelho, pedro ximenez, riesling, syrah (in Australië ‘shiraz’ genoemd), cabernet sauvignon en pinot noir

OORSPRONG

De introductie van wijnbouw in Australië ging niet bepaald van een leien dakje. De eerste druivenstokken kwamen uit Kaap de Goede Hoop, Zuid-Afrika. Arthur Philip, de eerste gouverneur van Australië, nam deze druivenstokken in 1788 mee op zijn reis naar Australië. 

De druiven werden aangeplant in een gebied waar het te klimaat te vochtig was en de grond te rijk. Daardoor kwam de wijnproductie niet echt van de grond. Pas toen er druiven in de buurt van Sydney aangeplant werden, ging het beter. In het Zuidoosten van Australië bleken de druivenstokken erg goed te groeien. 

kangaroe

WIJNSTREKEN

Hoe slim wijnmakers ook zijn, voor lekkere wijn heb je goede druiven nodig en daarvoor zijn de juiste bodem en het juiste klimaat onmisbaar. Het grootste deel van de Australische wijngaarden ligt in het Zuidoosten van het continent. Om wijnen te maken waarin zoet, zuur en alcohol in evenwicht zijn, worden vaak druiven uit verschillende streken gebruikt en geblend.

Hunter Valley

Een van de eerste belangrijkste wijnbouwgebieden is Hunter Valley, een streek in de staat New South Wales, niet ver van Sydney. De pioniers van de wijnbouw in Hunter Valley waren James Busby en George Wyndham. Inmiddels zijn er al meer dan honderd wijnbouwers in dit gebied!

Barossa Valley

Een ander belangrijk wijnbouwgebied, Barossa Valley, ligt in de staat South Australia. Het ontstaan van dit wijngebied is trouwens niet erg Australisch: Duitse immigranten hebben de grond ontgonnen. Aangeplante druivenrassen zijn onder andere shiraz en chardonnay.

Clare Valley

Om vanuit de stad Adelaide deze zogenaamde Oase te bereiken, moet je eerst 130 km door een leeg land trekken. De regio is klein, maar staat bekend om z’n uiteenlopende wijnen en bijzonder lekkere cabernet sauvignon. Ook de riesling uit dit gebied is een echte topper.

Tasmania

Dit gebied is niet groots in kwantiteit, maar volgens experts schuilt er veel potentieel in deze regio. Het door chardonnay- en pinot noirduiven gedomineerde gebied heeft namelijk een van de meest geschikte bodems voor de wijnteelt.

Eden Valley

Deze regio is voor Australische begrippen een vrij koel gebied. Dit paradijs op aarde staat bekend om haar elegante rieslings.

Yarra Valley

Net als Eden Valley is Yarra Valley een koele kikker onder de Australische wijngebieden. Vooral de pinot noir, chardonnay en mousserende wijnen uit dit gebied verdienen veel lof.

Swan Valley

Deze wijnregio in West Australië was tot voor kort de grootst producerende wijnregio. Vooral de regio Margaret River is sterk in opkomst. Je vindt hier goede cabernet sauvignon wijnen, maar ook sémillon, sauvignon blanc en chardonnay wordt veel aangeplant.

DRUIVENRASSEN

Australië heeft op grote schaal bekende Europese druivenrassen aangeplant. Het accent ligt vooral op Franse druivenrassen. De grootste druivenrassen in Australië hebben wij op een rijtje gezet:

Shiraz

Wie in Europa ‘syrah’ zegt, zegt in Australië ‘shiraz’. Deze blauwe druif houdt van veel zon en blinkt uit in een warm en droog klimaat. Niet voor niets is dit druivenras dan ook de belangrijkste van Australië: het is een match made in heaven. En dat proef je. De wijnen die Australische boeren maken van de shirazdruiven behoren namelijk regelmatig tot de wereldtop van de syrahwijnen.

Cabernet sauvignon

Flexibel als hij is, groeit de cabernet sauvignondruif werkelijk overal ter wereld. Het is dus zeker geen lastige druif, maar hij doet het wel het beste in warmere gebieden. Een ideale druif voor Australisch terrein dus. Vaak combineren Australische wijnboeren de cabernet sauvignondruif met de shirazdruif voor een typisch Australische blend. 

Chardonnay

De populairste druif voor Australische witte wijn is de chardonnay. Deze druif is een van de eerste soorten die in Australië werd geïntroduceerd. Toch was het geen liefde op het eerste gezicht. Die bloeide pas op rond 1950. Nu wordt de chardonnaydruif in alle wijnregio’s verbouwd en variëren de wijnen flink in smaak: van licht en fris tot vol en complex. 

HET ETIKET

Wie wijnboer wil zijn, maar niet aan al te veel regels vast wil zitten, voelt zich in Australië helemaal thuis. Vergeleken met Europese wetgeving is die van Australië namelijk erg soepel. Toch zijn er wel wat regels, die vooral gelden voor de export van wijnen naar Europa en de VS:

  • Minstens 85% van de wijn moet uit het gebied komen dat op het etiket staat
  • Minstens 85% van de wijn moet uit het jaartal komen dat op het etiket staat
  • Minstens 85% van de wijn moet gemaakt zijn van het druivenras dat op het etiket staat

AUSTRALISCHE WIJNHUIZEN

Het Australische wijnhuis Penfolds behoort tot de absolute wereldtop en is een van de beroemdste van Australië. De Engelsman Christopher Rawson Penfolds richtte het bedrijf op in 1844. De wijnen van dit wijnhuis staan bekend om hun rijke smaak, finesse en constante kwaliteit.

Ook Peter Lehmann is een belangrijke naam in Australië. In 1978 hadden veel wijnboeren een overschot aan druiven. Om te voorkomen dat veel wijnboeren failliet zouden gaan, richtte Lehmann met familie en vrienden een wijnbedrijf op. Hij kocht de overschotten op en verwerkte deze tot wijn. Door Lehmanns reddingsactie kreeg hij de bijnaam ‘de baron van Barossa’.


Leer meer over wijn!

Zoals welke wijn jij nou het lekkerst vindt aan de hand van je smaakprofiel! Nu je alles weet over wijnland Australië, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de chardonnay, cabernet sauvignon en sauvignon blanc, zijn er nog veel meer druivenrassen. Of lees een van de onderstaande artikelen voor meer wijninspiratie!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.