Skip to main content

Wijn cadeaus


voor je biologisch bewuste vrienden

voor je biologisch bewuste vrienden

We hebben allemaal wel die ene vriend of vriendin die het liefst alleen maar biologisch eet en drinkt. Ook als je daarvoor een leuk wijn cadeau zoekt kun je bij Gall & Gall terecht. We nemen je mee in de biologische wereld van wijn en geven je 3 suggesties voor een biologische wijn en 3 voor een biodynamische wijn. En als kers op de natuurvriendelijke taart: een vegan wijn!

BEKIJK ALLE BIO WIJNEN

BIOLOGISCHE EN BIODYNAMISCHE WIJNEN: HOE ZIT DAT?

Kort gezegd wordt er voor de productie van biologische wijnen en biodynamische wijnen geen gebruik gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen tegen schimmels en ziekten in de wijnranken.

Wijnmakers die biodynamische wijn produceren gaan nog een stapje verder. Ze verrijken de grond waarop de wijnranken groeien met natuurlijke middelen, net zoals homeopathische medicijnen, om zo de groei te bevorderen. De stand van de zon, maan en sterren is vervolgens van invloed op het moment wanneer de wijnmakers de druiven oogsten.  

Je herkent biologische en biodynamische wijnen aan het blad icoontje bovenaan de beschrijving van de wijn

DE LEKKERSTE BIOLOGISCHE WIJNEN

1. Fruitig rood met de Altano Douro Organic

  • Over deze wijn: krachtige, fruitige biologische wijn uit Portugal. Deze rode wijn heeft een bijzonder zachte afdronk.
  • ProcesDoordat de wijngaarden in het heetste en droogste gebied liggen van de Douro vallei zijn de druiven zeer geschikt voor de biologische wijnbouw.
  • Lekker bij: pittige gerechten zoals een oosterse saladegegrild rood vlees of tapas.

2. Stevig rood met de Vacqueyras Montirius

  • Over deze wijn: stevige, kruidige rode wijn met perfect uitgebalanceerde smaken van rood fruit en rijpe tannines. Deze wijn afkomstig uit het Franse Rhônegebied is een grenache en syrah blend.
  • Proces: Sinds 1969 worden er op het Montirius Domain biologische en biodynamische wijn geproduceerd. Ze doen er alles aan om vervuiling van het water en de omliggende grond tegen te gaan. Leuk weetje, alle wijn classificaties en elke wijnoogst van Montirius zijn door topklasse restaurants geselecteerd en uitvergroot door de professionele pers. Aanradertje dus!
  • Lekker bij: lamsvlees. Inspiratie nodig voor een gerecht? Probeer ‘m eens bij deze lamskoteletjes met ratatouille of eendenborstfilet.

3. Fris wit met de Falanghina Di Majo Norante

  • Over deze wijn: bijzondere, frisse biologische witte wijn uit Italië met fruitige tonen van abrikoos en perzik. Echt eentje voor de kaasliefhebbers.
  • Proces: Voor de wijnranken passen de wijnboeren alleen organische mest, mineralen en motten toe om parasieten tegen te gaan. Biologischer dan dit ga je het niet vinden. Dit zorgt dan ook voor een karakteristieke biologische wijn. 
  • Lekker bij: harde kazen zoals pecorino en gerechten met schaaldieren of vis. Dus ben jij of je de gelukkige cadeau krijger een kaas fanaat, dit is je wijn! Tip: probeer ‘m eens bij deze lasagne met romige vis en rivierkreeftjes.

3X BIODYNAMISCHE WIJN

1. Klassiek rood met Montirius La Muse Papilles

  • Over deze wijn: ‘La Muse Papilles’ komt van 40 jaar oude stokken: 80% grenache met 20% syrah. De wijn rijpt op cementen vaten, en komen dus niet in contact met hout. Daardoor is de wijn sappig en fruitig met kersen en frambozen. Zonder toegevoegde sulfiet.
  • Proces: bij de biodynamische producent Montirius in de zuidelijke Rhône worden de wijngaarden bewerkt volgens de biodynamische zaaikalender van Maria Thun. Aan de hand van de stand van de maan wordt gekeken op welke dagen je het beste kan snoeien, oogsten en bottelen.
  • Lekker bij: Mexicaanse gerechten en kip met kerrie.

2. Fris wit met Adam Riesling Letzenberg Bio

  • Lekker bij: heerlijk bij zuurkool met spek of in combinatie met de Aziatische keuken, bijvoorbeeld bij Thaise viskoekjes met sinaasappel-chili-dip en koriander.
  • Over deze wijn: de wijn is strak droog, verfrissend en heeft de geur van appel, peer en witte bloesem.
  • ProcesLetzenberg is een van de topterroirs van Jean-Baptiste Adam. Niet alleen door zijn gunstige ligging ten opzichte van de zon, maar ook vanwege de complexe en verfijnde bodemgesteldheid. En laat riesling nou net een druif zijn die perfect in staat is om die mineraliteit door te vertalen naar je glas. 

3. Fleurig wit met La Chablisienne Chablis Vaillon

  • Over deze wijn: De Premier Cru Vaillons omschrijft La Chablisienne zelf als ‘crisp & mouthwatering’. En dat klopt. Want deze 100% chardonnay is fris en heeft een prachtige balans tussen fruitigheid en mineraliteit. De wijn rijpt 12 maanden sur lie waarvan een gedeelte op eikenhouten vaten. Je herkent de smaak van rijpe gele appels, specerijen en natte stenen. 
  • Proces: La Chablisienne is een coöperatie uit Chablis opgericht in 1923. Een aantal wijnboeren uit de streek besloten destijds om hun krachten te bundelen en wijnen te maken die typisch waren voor de streek. Dat wil zeggen gemaakt van 100% chardonnay en met veel mineraliteit. 
  • Lekker bij: een wijn om te schenken bij gastronomische gerechten met lichte bereidingen van vis of gewoon bij een plateau rauwe oesters.

GO VEGAN!

Met een veganistische witte wijn zoals de Tokara Chardonnay zit je helemaal groen. Deze wijn smaakt fris door de citroen en zacht door de tonen vanboter. Beter voor de fauna en flora (en jezelf) ga je het niet vinden. Benieuwd naar dalles over vegan wijnen? Lees hier dan meer over de wondere wereld van vegan wijn

Meer vegan opties? Ga voor de feestelijke bubbels van Moët & Chandon!

MEER CADEAUS

Voor al je biologische, biodynamische én vegan vrienden zijn er genoeg mooie wijn cadeaus te vinden. Benieuwd naar de reguliere wijnen? We hebben de beste wijn cadeaus voor je op een rijtje gezet. En mocht je het dan écht niet meer weten, dan kun je altijd nog terecht op onze cadeau pagina of in onze cadeau shop