Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

De 6 Basisregels


Wijn en spijs: de 6 basisregels

Wijn en spijs: de 6 basisregels

Het is bewezen: als je de juiste wijn maar met het juiste gerecht combineert smaken beiden nog beter! Maar waar moet je op letten als je wijn en spijs combineert? Hier 6 onmisbare basisregels voor wijn en spijs om mee van start te gaan.

1. ‘STRAK’ BIJ ‘STRAK’

Zoute, zilte en zure gerechten geven een ‘strak’ mondgevoel. Denk aan oesters, gerechten met tomaat of geitenkaas. Bij deze gerechten past een wijn met een relatief hoge zuurgraad. De combinatie van het ‘strakke gerecht’ met de zuren in de wijn, maakt zowel het gerecht als de wijn ronder van smaak. Denk aan wijnen uit één van de volgende smaaktypes:

Fresh Hammer
Fresh Prince
Fresh Red

Deze wijnen zijn vaak gemaakt van rieslingsauvignon blancpinot noir of gamay.

2. BITE BIJ BITE

Rood vlees en tannines in rode wijn verzachten elkaar. Het eiwit in het vlees heft het stroevige (tannine)gevoel van de wijn op. Zo wordt een stevige wijn, nog mooier van smaak. Denk aan smaaktypes:

Classic Red
Royal Red

Dit gaat vaak om wijnen uit bordeauxchianti of een barolo.

3. ROND BIJ ROND

In plaats van strak kan een gerecht rond, romig en smeuïg aanvoelen. Denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus of kalfsragout. Goed om te weten: de saus is smaakbepalend voor het mondgevoel. Schenk je bij een romig mondgevoel een wijn met bite, dan zal hij extra stroef overkomen. Wijn en gerecht blijven dan als eenlingen naast elkaar staan, er is geen klik. Kies voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten zoals wijntypes:

Big White 
Easy Rider of Big Red

Ronde Big White wijnen zijn vaak houtgelagerde Chardonnay of Pinot Gris wijnen. Ronde Easy Rider en Big Red wijnen zijn zachte Merlot's en Syrah's.

4. VEEL BIJ VEEL / WEINIG BIJ WEINIG

Een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt om een wijn met een intense smaak. Een hoge smaakintensiteit heb je bijvoorbeeld met een gerecht met een intens smakende saus, zoals rode wijnsaus of hazenpeper. Kies in dat geval voor wijnen met een hoge smaakintensiteit. Smaakprofielen met een intens smaakgehalte zijn:

Royal Red of Big Red 
Fresh Hammer 

Bij lichte gerechten zoals salades of wit vlees passen dan weer lichte wijnen. Deze smaakprofielen passen goed bij lichte gerechten:

Fresh Red 
Fresh Prince

 

Drink een Fresh Hammer met veel smaak bij vis met een pestosaus of groene kruiden. De smaakintensiteit van beiden sluiten goed op elkaar aan!

5. COMPLEX BIJ COMPLEX

5. COMPLEX BIJ COMPLEX

Een complex gerecht of een complexe wijn bestaat uit meerdere smaaklagen. Gerechten als gevulde kalkoen met gehakt en cranberry’s of varkenshaas met aardappel-truffelpuree hebben bijvoorbeeld meerdere smaaklagen. Een eenvoudige wijn zonder smaaklagen valt daarbij in het niet.

Dit soort gerechten verdienen dus een wijn met complexiteit. Die zijn er in wit en rood, gemaakt van uiteenlopende druivenrassen. Je vindt ze in klassieke Europese gebieden en onder de wat duurdere wijnen uit nieuwewereldlanden. Denk aan:

Regio's uit de oude wereld:

- Frankrijk: BordeauxBourgogneRhône
- Spanje: Rioja
- Duitsland: Mosel
- Italië: Piemonte, Toscane

Of wijnen uit nieuwe wereldlanden als Australië, landen in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Kijk hiervoor naar wijnen binnen smaakprofielen Royal Red en Big Red en in het geval van wit bij Classic White

6. OF: KIES VOOR CONTRAST

Meestal kies je bij het combineren voor evenwicht en harmonie. Soms bereik je de beste balans juist met contrast:

  • Bij gefrituurde gerechten vormt een wijn met knisperende zuren een frisse tegenhanger van de vettige frituursmaak. Denk hierbij aan een sauvignon blanc, albariño of beaujolais.
  • Naast een zoute kaas doet een zoete wijn zoals een port het perfect.
  • Machtige gerechten als kaasfondue worden met een volle, krachtige wijn ernaast snel te zwaar; een milddroge, lichte wijn maakt de fondue makkelijker verteerbaar.

MEER LEZEN OVER WIJN (EN SPIJS?)

Check een passende bij gerechten op onze wijn en spijs pagina en ontdek de ideale combinatie. Of word een wijnpro in 5 minuten: lees verder hoe je wijn nou eigenlijk proeft . Meer weten over verschillende wijnen? Bekijk de grootse wijnen hier.