Welke wijn bij welk gerecht? Wijn en spijs

Een diner zonder wijn is als Batman zonder Robin, je mist toch iets! Een lekker gerecht kan nog feestelijk en smakelijker worden met een bijpassende wijn én andersom. Lees hier alles over wijn en spijs en ontdek welke wijnen bij jouw favoriete gerecht (of keuken) passen! 

De wijnwijzer 

Weet je al precies wat je gaat eten vanavond? Met de wijnwijzer weet je zo welke wijn bij jouw favoriete gerecht past. Vul je gerecht hieronder in en laat je verrassen! Weet je het nog niet? Lees vooral verder over welke basisregels er zijn en welke wijnen je bij verschillende ingrediënten of internationale keukens schenkt.

Wijnwijzer

Volg de 6 basisregels

Welke wijnen en gerechten je ook kiest, met deze basisregels weet je zeker dat de maaltijd een feest gaat worden! De volgende 6 basisregels worden gehanteerd voor wijn en spijs combinaties:

  1. Strak bij strak: zoute, zilte en zure gerechten geven een ‘strak’ mondgevoel. Om er voor te zorgen dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden schenk je een wijn met een vrij hoge zuurgraad. Deze wijnen bevatten vaak een van de volgende druiven: riesling, sauvignon blancpinot noir of gamay
  2. Bite bij bite: rood vlees bevat vaak een stevige ‘bite’ en vraagt ook om een wijn met een stevige ‘bite’. Dit zijn rode wijnen met veel tannines zoals een cabernet sauvignonchianti of barolo 
  3. Rond bij rond: bij ‘rond’ denken we aan romige en smeuïge gerechten, zoals een pasta carbonara of zalm in roomsaus. Deze romige gerechten vragen om een ‘ronde’, romige wijn zoals een chardonnay, merlot, of syrah
  4. Veel bij veel en weinig bij weinig: een ‘intens’ gerecht vraagt om een intense wijn, zo vullen de twee elkaar optimaal aan. Denk bijvoorbeeld aan een gerechten met rodewijnsaus en een cabernet sauvignon. Andersom, lichte gerechten vragen om lichte wijnen. Denk bijvoorbeeld aan een vinho verde bij een (zomerse) salade
  5. Complex bij complex: een complex gerecht bestaat uit meerdere smaken. Een ‘eenvoudige’ wijn (zonder verschillende smaaklagen) valt in het niet. Een van deze druiven doet het altijd goed bij meer complexe gerechten: rioja, cabernet sauvignon, chardonnay of barolo
  6. Harmonie of contrast: soms wil je een rebel zijn en lekker contrasteren, of bereik je juist balans met contrast. Gefrituurde, vette gerechten gaan bijvoorbeeld heel goed samen met frisse wijnen met een zuurtje zoals een sauvignon blanc. Machtige gerechten zoals kaasfondue gaan goed samen met lichte wijnen zoals een muscadet of chablis.

Van wijn bij kaas tot wijn bij groente: de juiste wijn bij verschillende ingrediënten 

Zo, nu weet je de basisregels en heb je misschien al een bepaald gerecht en specifieke wijn in gedachten (of kies je wijn met de wijnwijzer). Echter houdt wijn en spijs niet op bij de basisregels; veel wijnen worden gekozen aan de hand van de hoofdingrediënten of ingrediënten die het gerecht ‘domineren’. Zo passen er bij visgerechten, gerechten met kaas, gerechten met groente en gerechten met vlees weer allemaal andere wijnen.

Wijn en vlees

Rund, lam, hert of kalf; ieder stukje vlees heeft zo zijn eigen perfecte wijnmatch. Wist je bijvoorbeeld dat de eiwitten van rood vlees de stroeve smaak van tannines verzachten? De bereiding van de verschillende vleessoorten kunnen ook van invloed zijn op welke wijn je schenkt.

Wijn en vis

Bij vis denken de meeste mensen aan witte wijn. Maar wist je dat dit niet altijd de perfecte keuze hoeft te zijn? Rode wijnen gaan bijvoorbeeld ook heel goed samen met gegrilde vis.  Bij verschillende soorten vissen passen verschillende wijnen.

Wijn en kaas

Natuurlijk mag deze klassieke combinatie niet ontbreken. Wijn en kaas combineren is nou eenmaal een goed idee. Een nog beter idee is om je wijnen en kazen op elkaar af te stemmen. Zo gaan kaas en wijn uit dezelfde streek vaak fantastisch met elkaar samen! 

Wijn en spijs voor verschillende Internationale keukens 

Je kunt de wijn niet alleen kiezen op basis van ingrediënten als vlees, vis of kaas maar ook op basis van het type (internationale) keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Aziatisch, Spaans, Frans, Italiaans, Hollands of Mexicaans vanavond? Elke van deze keukens vragen om hun eigen bijpassende wijnen. 

Wijn en Aziatische gerechten

De Aziatische keuken is een paradijs van geuren, kleuren en smaken. Niet gek dus dat deze zo geliefd is. En alhoewel mensen deze keuken niet vaak met wijn associëren, kan een goed glas wijn de gerechten nog smaakvoller maken. Of je nu een wijn met een licht zoetje kiest om de hete Indiase curry te blussen, of een droge wijn schenkt bij pad thai, de wijnkeuze is reuze!

Wijn en Franse gerechten

Dat Franse kazen het goed doen met wijn is vast niet onbekend, maar de Franse keuken heeft nog veel meer te bieden. Wat dacht je van de beroemde quiche lorraine, bouillabaisse soep of de lekkere salade niçoise? Genoeg keuze qua gerechten en wijnen dus!

Wijn en Hollandse gerechten

Laten we ons eigen kikkerlandje niet vergeten! Onze keuken heeft ook genoeg te bieden; van pannenkoeken tot boerenkool, of een lekker stuk appeltaart. Ook bij deze gerechten passen genoeg heerlijke wijnen.

Nog meer wijn en spijs

Naast de bovenstaande wijn en spijs combinaties zijn er natuurlijk nog tal van andere gerechten en ingrediënten die heerlijk samen gaan met een goed glas wijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het altijd populaire sushi? Of een heerlijk dessert na de maaltijd? Genoeg keuze! Wil je inspiratie op doen voor gerechten met lekkere wijn? Bekijk dan eens onze recepten pagina met meer dan 400 recepten. Eet smakelijk!

Ook leuk om te lezen: