Italië: Piëmonte

De noordelijke en bergachtige regio grenst aan de Zwitsere Alpen in het noorden en de Franse Alpen in het westen. De naam Piemonte betekent letterlijk 'aan de voet van de bergen' in het Italiaans. Na Sicilië is Piemonte de grootste regio van Italië.

In de hogergelegen gebieden is vaak behoorlijk koud, maar verder het binnenland in heerst een continentaal klimaat, met warme zomers en frisse winters. Tussen oktober en april is het vaak erg mistig in Piemonte. De meeste aangeplante inheemse blauwe druif in het gebied heet dan ook niet voor niets nebbiolo. Nebbiolo is afgeleid van ‘nebbia’, het Italiaanse woord voor nevel of mist

Barolo

Van de nebbiolo-druif worden enkele bijzondere DOCG-wijnen gemaakt. De meest krachtige is de DOC Barolo, die wordt geproduceerd ten zuiden van het plaatsje Alba. Deze wijn wordt wel eens de ‘wijn van koningen en de koning van de wijnen’ genoemd. Barolo is een rijk en zwaar van smaak, maar licht van kleur, met uitgesproken tannines en een hoge zuurgraad.


Gavi

In het zuidoosten van Piemonte, ligt de kleine DOCG Gavi. De Gavi is een fruitige, aromatische witte wijn van de typisch Piemontese cortese-druiven. Soms zijn er mineralige tonen en elementen van citrusvruchten in herkenbaar.