Skip to main content

Deze moet je kennen:


7 x rode wijnen

flessen rode wijn
flessen rode wijn

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Of kun je die twee eigenlijk al niet uit elkaar houden? Dan is het hoog tijd voor een stoomcursus rode wijnen voor dummies. Zo wordt die wijnkaart ineens een stuk interessanter.

ALLE RODE WIJNEN BEKIJKEN

RODE WIJNEN OF DRUIVEN?

Duik je in de complexe wereld van wijn, dan staan je nogal wat verwarrende momenten te wachten. Handig om te weten is dat een groot deel van alle wijnen is vernoemd naar het druivenras waarvan ze zijn gemaakt, vooral wijnen uit ‘Oude VS nieuwe wijnwereld’ als Australië, Chili en Argentinië.

Er zijn ook wijnen die zijn vernoemd naar de streek of het gebied waar ze vandaan komen (denk aan Rioja of Bordeaux). De wijn is dan gemaakt van één druivenras of blend van verschillende druiven maar dit staat niet op het etiket vermeld.

In dit artikel hebben wij het puur over wijnen die gemaakt zijn van één druivenras.

DEZE RODE WIJNEN MOET JE KENNEN:

1. CABERNET SAUVIGNON

Wie kent ‘m niet? Deze wijn is stevig, met flink wat zuren en een duidelijk zwarte bessen karakter. 100% cabernet is een wijn die goed samen gaat met stevige gerechten. Denk vooral aan gebraden rood vlees zoals biefstuk of lamsvlees. Cabernet sauvignons worden in veel landen verbouwd, maar één ding proef je terug in iedere wijn: zwarte bessen.

Meer weten? Lees hier alles over de cabernet sauvignon.

Deze cabernet sauvignon moet je proeven:

La Palma Cabernet Sauvignon & Catena Cabernet Sauvignon

2. MALBEC

De trots van Argentinië. Deze van oorsprong Franse druif (uit de Cahors) heeft halverwege de 20e eeuw de oversteek gemaakt en z’n populariteit herwonnen! Drink je malbec dan proef je een krachtige wijn met rijp zwart fruit en aanwezige, maar zachte tannines. 

Hoe ouder de wijn, hoe soepeler en zachter ‘ie wordt. Net als cabernet sauvignon wordt hij vaak in blends toegevoegd. Maar in Argentinië wordt deze druif toch voor het grootste gedeelte als ‘cépage’ gebruikt (een wijn gemaakt van 1 druif).

Meer weten? Lees hier alles over de malbec.

Deze malbec moet je proeven:

Alamos Malbec & Catena Alta Malbec 2015

Catena Alta Malbec 2020 75CL

3. ZINFANDEL

Ook deze Californische trots mag niet ontbreken. Van zinfandel worden zowel rode als zoetere roséwijnen gemaakt. Deze wijn smaakt een beetje rokerig en is vrij intens van smaak. Maar ook proef je het frisse van bosvruchten en pruimen erin terug en vaak iets kruidigs met tegelijkertijd iets zoets! 

Meer weten? Lees hier alles over de zinfandel.

Deze zinfandel moet je proeven:

Ironstone Old Vine Zinfandel & De loach California Zinfandel 2015

 

Wist je dat: de rokerige smaak van Zinfandel extra lekker is bij rokerige gerechten, zoals bij een BBQ?!

4. MERLOT

Wie kent ‘m niet? De popster onder de rode wijnen: geliefd bij velen vanwege z’n toegankelijke smaak. 

Merlot groeit praktisch overal waar wijn wordt verbouwd. Wat je kan verwachten van een glas merlot? Een zachte smaak met niet teveel zuur en tannines. Veel zwart fruit en vooral een rond gevoel. (hoe warmer het gebied, hoe zachter de smaak.) Lekker bij een biefstukje of hamburger! Geblend met cabernet sauvignon krijgt ie net wat extra pit. 

Meer weten? Lees hier alles over de merlot.

Deze merlot moet je proeven:

Chapelle du Bois Merlot & Ironstone Merlot

 

5. SYRAH

Syrah of shiraz: één pot nat. Of toch niet? Het verschil zit het ‘m in de herkomst. We spreken vaak over syrah als het gaat om een wijn uit Frankrijk,  de term shiraz wordt voornamelijk gebruikt bij Australische (en andere nieuwe-wereld)varianten. Hoe warmer het klimaat, hoe rijper de wijn smaakt: met meer alcohol en meer rijpe tannines. 

Meer weten? Lees hier alles over de syrah.

Deze syrah/shiraz moet je proeven:

Borgo Syrah

 

6. TEMPRANILLO

Ben jij een beginnende rode wijndrinker? Dan is tempranillo waarschijnlijk jouw perfecte match. 

Deze zachte, soepele wijn is namelijk meestal niet heel uitgesproken. Tempranillo heeft redelijk weinig tannines, en wordt dan ook wel eens aangevuld met cabernet sauvignon voor wat extra pit. Door z’n all-round karakter is tempranillo lekker bij veel verschillende gerechten, zoals gerechten op basis van tomaat, pittige- of gegrilde gerechten en de BBQ.

Meer weten? Lees hier alles over tempranillo.

Deze tempranillo moet je proeven:

Marqués de Riscal Rioja Reserva

 

7. PINOT NOIR

De oorspronkelijk Franse pinot noir ruikt naar aardbei en kers. Je proeft een lichte, frisse en sappige wijn. Lekker als je zin hebt in een wat minder zware wijn! 

Heb je een Bourgogne- of Nieuw-Zeelandse variant te pakken? Die past goed bij wat lichtere gerechten, zoals salade met kalfsvlees of gevogelte. Zwoelere varianten uit Australie, Californie en Zuid-Frankrijk combineer je met pittigere (Aziatische) gerechten.

Meer weten? Lees hier alles over de pinot noir.

Deze pinot oir moet je proeven:

Matahiwi Estate Pinot Noir

 

MEER LEREN OVER WIJN?

Je bent nu klaar om die wijnkaart eens goed uit te pluizen. Maar weet je ook al welke witte wijnen je niet mag missen? Word een wijnpro en leer alles over de bekendste wijnlanden en andere grote wijnen op Gall.nl.

Ontdek jouw smaakprofiel! 

Benieuwd naar welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe dan onze smaakprofielentest en ontdek welke witte én rode wijnen het beste bij jou passen.

BEKIJK ALLE WIJNEN

OOK LEUK OM TE LEZEN:

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.