Word een wijnpro
Dit zijn de 9 edele rode druiven

Heb je het over edele druiven, dan heb je het over de grootste druivenrassen die overal ter wereld verbouwd worden. Deze druiven vormen de basis van internationale topwijnen en hebben elk hun eigen karakteristieke smaak. Samen omvatten deze druiven het hele smaakpalet: van soepel fruitig tot vol en donker.
En dit zijn ze dan: van licht naar donker.
1. PINOT NOIR
De pinot noir is de lichtste rode druif uit het edele rijtje. Beschouw het als de basis voor het begrijpen van de zuurgraad en aroma’s in rode wijn. Bestel nu pinot noir.
Alternatief, maar ook heel lekker: Gamay, St. Laurent
3. MERLOT
Afhankelijk van hoe een merlot gemaakt is, kan de kleur van licht naar donker varieren. Een typische merlot is fruitig met soepele tannines. Leer alles over merlot.
Fan van merlot? Probeer dan ook zeker eens deze wijnen: corvina, negroamaro of cinsault.
4. SANGIOVESE
Een sangiovese is net zo aromatisch als een pinot noir, maar met meer tannines. Het fruitige van kers domineert het smaakpalet. Bestel nu sangiovese wijn.
Een keer iets anders? Probeer dan touriga franc.
6. TEMPRANILLO
Een tempranillo is aards met smaken als tabak. Deze volle wijn heeft een hoog tanninegehalte.
7. CABERNET SAUVIGNON
De Cabernet sauvignon is een van de meest gebalanceerde en volle wijnen ter wereld. Het is een stevige wijn met krachtige aroma’s, waar zwarte bessen de boventoon voeren.
Hou je van cabernet? Probeer dan ook eens deze wijnen: cabernet franc, lagrein of montepulciano.
9. MALBEC
Een malbec is een donkere, krachtige wijn die rijk is aan tannines. Afhankelijk van waar de malbec verbouwd is voeren smaken als kersen, rood fruit of zwarte bessen de boventoon. Bekijk onze malbec wijnen.
Smaakt net als: mourvedre, touriga nacional.
OUTSIDERS
Deze wijnen zijn misschien (nog) geen edele druivenrassen, maar zijn qua smaak zeker de moeite waard:
- Carmenère- een van oorsprong blauw Frans druivenras, die tegenwoordig meer voorkomt in Chili dan in het geboorteland Frankrijk.
- Blauer Zweigelt - de grootste rode druif van Oostenrijk en kruising tussen Blaufränkische - en een St. Laurent druif
- Tannat - geeft fruitige wijnen, rijk van contrasten, frambozen, exotisch hout, kaneel, tabak met tannine.
- Gaglioppo - een Italiaanse druif die nog vrij zeldzaam is in Nederland. Hij is relatief licht van kleur, maar vol van smaak (kaneel en zwart fruit).
MEER OVER WIJN?
Want er valt zoveel te ontdekken over wijn! Lees meer en word binnen no time een echte wijnpro.
- Ontdek de populaire wijnlanden
- Wijnproeven in 5 simpele stappen
- Veelgestelde vragen over wijn: alle antwoorden
- Zo bewaar je wijn het best
Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!