Franse wijnen

Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Franse wijnproducenten maken al eeuwenlang uiteenlopende Franse wijnen van topklasse. Voor talloze internationale wijnmakers vormt het land nog steeds hét grote voorbeeld op wijnbouwgebied.

Geen ander wijnland spreekt zo enorm tot de verbeelding als Frankrijk. Het is een van de grootste en beroemdste wijnlanden ter wereld, met een wijnbouwtraditie die vele honderden jaren teruggaat. Ieder jaar strijdt Frankrijk met Italië om de plaats van 's werelds grootste wijnproducent. Jaarlijks produceert het land 7 tot 8 miljard flessen wijn. Na Spanje bezit Frankrijk de grootste oppervlakte aan wijngaarden ter wereld: maar liefst 850.000 hectare.

Bestel franse wijnen

Op pad met je klantenkaart

Ga je deze zomer op vakantie naar Frankrijk? Neem je Gall & Gall klantenkaart mee. Bij heel veel wijnhuizen krijg je namelijk een leuk extraatje!

Zoek je favoriete wijnhuis >

Geschiedenis van Franse wijn

De wijnbouw in Frankrijk is in de 6e eeuw voor Christus ontstaan. Toen plantten Griekse kolonisten de eerste druivenstokken aan rond de zuidelijk gelegen stad Marseille. Vanaf de 2e eeuw voor Christus waren het vooral de Romeinen die de wijnbouw in het land verder ontwikkelden. Zij verspreidden de druiven naar andere delen van Frankrijk (en Europa). Na de val van het Romeinse Rijk in 476 na Chr. kwam de Franse wijnbouw min of meer stil te liggen.

In de 9e eeuw, tijdens de regeringsperiode van de katholieke keizer Karel de Grote, kwam de wijnbouw weer op gang. Karel de Grote stimuleerde de aanleg van nieuwe kloosters. De monniken legden grote wijngaarden aan rondom hun kloosters en experimenteerden met allerlei vinificatietechnieken. De opkomst van de Franse steden en een steeds groter wordende middenklasse droeg ook bij aan de toenemende populariteit van wijn.

De Franse wijn werd ver buiten de landsgrenzen gewaardeerd. Wijn groeide gedurende de 15e en 16e eeuw uit tot het belangrijkste exportproduct van het land. Frankrijk dreef veel handel met onder andere Engeland en Nederland. De Engelsen waren grote afnemers van wijnen uit de Bordeaux, dat ooit Engels grondgebied was. De Nederlanders importeerden niet alleen veel Franse wijnen uit de Bordeaux, maar ook uit de Bourgogne. In die tijd besloeg het hertogdom Bourgogne, naast de huidige Bourgognestreek, grote delen van Vlaanderen en Nederland.

De Franse wijnbouw ontwikkelde zich in rap tempo verder. Innovatieve wijnmakers experimenteerden met druivenrassen, nieuwe soorten wijn en verschillende opslagmogelijkheden. De monnik Dom Pérignon (1639 - 1715) was zo'n vernieuwende wijnmaker. Aan hem wordt de uitvinding van de wereldberoemde mousserende champagne toegeschreven. Ook baanbrekend was het classificatiesysteem dat de Fransen in 1855 voor wijnen uit de Bordeaux oprichtten. Ze waren niet de allereersten die dergelijke wijnwetgeving introduceerden (dat waren namelijk de Portugezen), maar wel het eerste land ter wereld dat deze wetgeving doortrok naar nationaal niveau. In 1935 werd het systeem uitgebreid met de AOC-classificatie (Appellation D'Origine Controlèe). AOC-wijnen komen uit een gecontroleerd herkomstgebied en voldoen aan strenge eisen. Wereldwijd geldt het Franse classificatiesysteem nog altijd als de basis voor de indeling van wijnen in kwaliteitsklassen.

Tot halverwege de 19e eeuw ging het de Franse wijnmakers voor de wind. De industrialisatie maakte technische vernieuwingen in de wijnbouw mogelijk. Door de uitvinding van de stoomtrein en stoomboot konden wijnen steeds gemakkelijker en sneller vervoerd worden. Maar rond 1868 werd Frankrijk getroffen door een grote druifluisepidemie. De druivenstokken waren niet bestand tegen deze Amerikaanse druifluis. Praktisch alle Franse wijnbouwgronden werden vernietigd en ook andere Europese landen werden zwaar getroffen. Veel Franse wijnmakers emigreerden naar Europese kolonies in Zuid-Amerika en Australië en startten daar nieuwe ondernemingen. De Franse wijnbouw werd uiteindelijk gered doordat nieuwe wijnstokken geënt werden op Amerikaanse onderstammen. Deze onderstammen waren resistent voor de druifluis.

Gedurende de 20e eeuw ondervond Frankrijk steeds meer concurrentie van wijnen uit landen van de Nieuwe Wereld, zoals Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Daarom investeerden en investeren veel Franse wijnmakers steeds meer in de ontwikkeling van nieuwe wijnen en moderne vinificatietechnieken. Ze gebruiken bijvoorbeeld steeds vaker roestvrij stalen vaten voor wijn. De combinatie van moderne technieken met eeuwenoude wijnkennis en tradities heeft ervoor gezorgd dat Frankrijk nog steeds aan de top van de internationale wijnwereld staat.

Wijnbouw

Het klimaat, de bodemsamenstelling en de ligging van de Franse wijngebieden zijn enorm gevarieerd. Deze combinatie van factoren noemen de Fransen terroir. Het terroir is bepalend voor de uiteindelijke smaak van de druiven. De talrijke druivenrassen die worden verbouwd, ontwikkelen door het terroir in iedere regio een andere, karakteristieke smaak. Ook leveren bepaalde druiven in bepaalde terroirs de beste resultaten, zoals b.v. Chardonnay en Pinot Noir in de Bourgogne. 

De meeste wijngaarden liggen in het midden en zuiden van het land, op een breedtegraad tussen 42 en 49,5, ideaal voor wijnbouw. In Zuid-Frankrijk heerst een overwegend warm en zonnig mediterraan klimaat. De druiven hier rijpen niet te snel, waardoor ze een goede balans tussen suikers en zuren ontwikkelen. In West-Frankrijk heeft de Atlantische Oceaan een verkoelende en matigende invloed op de verbouwde druiven. In het oosten heerst juist een meer continentaal klimaat, met warme zomers en koude winters. De druiven hier rijpen niet te snel, waardoor ze een goede balans tussen suikers en zuren ontwikkelen. Er valt in de meeste gebieden genoeg neerslag, waardoor irrigatie meestal niet nodig is.

De wijnbouw in Frankrijk wordt heel streng gereguleerd. Oogstdata worden bijvoorbeeld jaarlijks per regio vastgelegd en ook de opbrengsten per hectare mogen de grenzen niet overschrijden. De Fransen planten hun druivenstokken over het algemeen aan in nette rijen. De druiven worden langs lange draden geleid, waardoor er gemakkelijk machinaal geplukt kan worden. Productiemethoden kunnen enorm verschillen per streek. Ook stappen steeds meer wijnmakers over op organische wijnbouw.

Druivenrassen

Er worden talrijke verschillende druivenrassen verbouwd in Frankrijk. De beroemdste Franse druivenrassen zijn waarschijnlijk wel de blauwe cabernet sauvignon, de witte chardonnay en sauvignon blanc. De meest aangeplante druif is de blauwe merlot, met een oppervlakte van 250.000 hectare. Daarna zijn de blauwe carignan, grenache en witte ugni blanc de meest verbouwde druiven. Op de 5e en 6e plaats staan de cabernet sauvignon en syrah, gevolgd door de chardonnay en blauwe cabernet franc. Behalve deze internationale variëteiten, die veel worden verbouwd in zowel de Oude als de Nieuwe Wereld, groeien er in Frankrijk ook ruim 100 inheemse druivenrassen. Iedere streek kent haar eigen specifieke druivenrassen. Meer weten over de verschillende druiven? Lees dan hier het artikel over de 9 edele rode druiven

Classificatie

De Franse wijnwetgeving is de strengste ter wereld. Het Institut National des Appellations d'Origine (INAO), opgericht in 1935, controleert de kwaliteit van de Franse wijnen en stelt de reglementen rondom AOC's vast. Op nationaal niveau onderscheidt Frankrijk de volgende kwaliteitsklassen:

• Vin de table:tafelwijn. De druiven in deze vaak eenvoudige wijnen hebben geen specifieke herkomst. Op het etiket staan alleen de naam van de producent en dat de wijn uit Frankrijk afkomstig is

• Vin de Pays: streekwijn. Deze wijnen komen uit een bepaalde streek, zoals bijvoorbeeld de Vin de Pays d'Oc uit de Languedoc-Roussillon

• VDQS: Vin Délimité de Qualité Supérieure. Wijn uit een wijngebied van superieure kwaliteit. Is een soort overgangswijn tussen Vin de Pays en AOC. Er zijn niet veel VDQS-wijnen, de meesten promoveren op een gegeven moment naar AOC

• AOC: Appellation d'Origine Controlée. Wijnen met een gedefinieerd herkomstgebied. Deze wijnen voldoen aan strenge eisen, waaronder een afgebakend productiegebied, de gebruikte druivenrassen, de maximum opbrengst per hectare en de wijnbereiding. Frankrijk bezit in totaal bijna 450 A.O.C.'s

Behalve nationale wijnwetgeving gelden er in sommige wijnstreken ook nog andere aanvullende regels.

tophuizen van franse wijnen

Frankrijk telt talrijke gerenommeerde wijnhuizen. Iedere regio heeft haar eigen topproducenten. 

Bestel franse wijnen